MANS: Odlaganje rasprave je bila jedina odluka koja je u javnom interesu

Odlaganje javne rasprave je, ipak, tek prvi korak ka onome što bi trebalo da bude odgovoran odnos prema reformi državne uprave kada je u pitanju njena transparentnost, poručuju iz MANS-a
842 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Odlaganje rasprave o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama u doba epidemije je bila jedina odluka koja je u javnom interesu, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Zadovoljni smo što je pritisak domaće i međunarodne javnosti donio konkretan rezultat, i što su u Ministarstvu javne uprave (MJU) ipak prepoznali važnost Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) i odložili javnu raspravu za vrijeme nakon epidemije virusa korona. Crna Gora se ove godine suočava sa možda najvećim izazovom u svojoj modernoj istoriji, pa je potrebno da svaki dio državnog aparata pokaže da prepoznaje i prihvata odgovornost za svoje odluke. Zbog toga smo i apelovali na MJU da shvati ozbiljnost situacije u kojoj se svi nalazimo i tražili da se javna rasprava o izmjenama ovog Zakona odloži dok se ne steknu svi potrebni uslovi da su o ovom važnom pitanju organizuje javna diskusija kakvu ono zaslužuje", navode iz MANS-a.

Odlaganje javne rasprave je, ipak, tek prvi korak ka onome što bi trebalo da bude odgovoran odnos prema reformi državne uprave kada je u pitanju njena transparentnost, poručuju iz MANS-a.

"U tom smislu očekujemo da MJU nastavi da radi na unaprjeđenju Zakona o SPI sa svim zainteresovanim stranama kako bi na kraju tog procesa imali pravni propis koji štiti javni interes, a ne služi kao paravan za zadovoljenje onih privatnih i političkih. U godini kada nas osim saniranja posljedica epidemije očekuju i naredni parlamentarni izbori, Crnoj Gori je potreban Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji je lišen prostora za bilo kakve zloupotrebe i koji će osigurati da građani u punom kapacitetu uživaju svoje Ustavom garantovano pravo da znaju kako se troši njihov novac", saopšteno je iz MANS-a.

Bonus video: