Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 315 je inficirano
4007 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2020. 22:03h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 315 je inficirano.

Transport obezbijedila Holandija
"Značaj savezništva i solidarnosti pokazuje se kada je to najvažnije!", navodi se na tviter nalogu Vlade Crne Gore. Sedam tona zaštitne medicinske opreme dopremljeno je u Crnoj Gori, transportom koji je kroz mehanizam NATO-a obezbijedila Holandija. "Hvala saveznici. Značaj savezništva i solidarnosti pokazuje se kada je to najvažnije!", navodi se na tviter nalogu Vlade Crne Gore.
Vijesti.me | Sourcefabric
Analizirana 82 uzorka
Ukupan broj inificiranih, od početka dešavanja sa novim koronavirusom, je 315 Koronavirus potvrđen je kod još jedne osobe iz Nikšića, saopšteno je iz IJZ. "Od jutrošnjeg presjeka situacije pa do 16:45 laboratorije Instituta završile su analizu 88 uzorka među kojima je otkrivena jedna nova infekcija novim koronavirusom", saopšteno je na tviter nalogu IJZ.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Opštini Berane dozvoljeno je korišćenje spomen parka na Jasikovcu, četiri gradska parka i šetališta na obilaznici, a na snazi je i dalje zabrana korišćenja aerodromske piste
"Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Opštine Berane je u cilju sprečavanja širenja virusa KOVID – 19 na današnjoj sedmoj sjednici donio nove mjere kojima se dozvoljava korišćenje parkova i park šuma na području opštine Berane (izletište kod spomen parka na Jasikovcu, kao i četiri gradska parka –
Cvetni park, park pored Hrama, veliki park pored Lima i park u MZ Stari grad) i šetališta u ulici Mira i slobode (gradska obilaznica pored Lima) u svrhu upražnjavanja individualnih sportskih i rekreativnih fizičkih aktivnosti poput trčanja, džoginga i dr. uz obavezno držanje distance i poštovanje svih
ostalih mjera prevencije, a posebno fizičke distance", navodi se u saopštenju.
Nove mjere važe od srijede, 22. aprila, od 17.00 sati, i primjenjivaće se do 4. maja 2020. godine.
Navedeno je da je i dalje zabranjeno korišćenje aerodromske piste u svrhu rekreacije i sporta, kao i saobraćaj za motorna vozila na ovom prostoru.
"Razlog za takvu odluku je i to što će aerodromski prostor u narednom periodu nastaviti da koriste specijalni avioni
prilikom gašenja požara u nepristupačnim djelovima naše opštine do kojih ne mogu doći vozila Službe zaštite i spašavanja opštine Berane", kaže se u saopštenju.
"Podsjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Vlade Crne Gore dalo je na jučerašnjoj sjednici
saglasnost na ublažavanje pojedinih privremenih mjera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana. Analizirajući epidemiološku situaciju odlučeno je na predlog Instituta za javno zdravlje, da zabrana kretanja, koja je do sada važila od 19:00 sati radnim danom, subotom od 13:00, a nedjeljom od 11:00 sati, do pet sati ujutro narednog dana ubuduće važi od 23:00 sata svim danima", navedeno je u saopštenju Opšrine Berane.

Zaposleni u kompaniji Meridian Crvenom krstu u Herceg Novom uručili su donacije u vidu paketa hrane i sredstava za higijenu namijenjene najugroženijim građanima ove opštine.

Volonterski tim Meridiana već je posjetio Budvu, Nikšić i Berane.

Predstavnici Crvenog krsta zahvalili su se na donaciji i naglasili da je ona stigla u pravi čas.

Najavili su nastavak akcije širom Crne Gore, a podsjetili su da su do sada kroz pomoć u donacijama izdvojili nekoliko desetina hiljada eura.

"Volonteri kompanije Meridian širom Balkana do sada su uručili više hiljada paketa u borbi protiv opakog virusa koji ne poštuje granice".

Volonterski tim Meridiana
Volonterski tim Meridiana autor: Meridian
Lokalni štab za borbu protiv koronavirusa Opštine Nikšić donio je odluku da se otvore svi do sada zatvoreni lokaliteti na kojima je bilo zabranjeno kretanje građana. Odluka je, kako su saopštili iz Komunalne policije, donesena na osnovu povoljne epidemiološke situacije u Nikšiću.
"Služba Komunalne policije će se starati i dalje o sprovođenju mjera koje je donijelo NKT. Želimo da upozorimo građane da i pored ublažavanja mjera vode računa o mjerama koje su i dalje na snazi i da drže fizičku distancu", kazao je načelnik Komunalne policije, Novica Milović.
Nikšić
Nikšić autor: Svetlana Mandić

Bonus video: