U Crnu Goru dopremljeno sedam tona medicinske zaštitne opreme

"Značaj savezništva i solidarnosti pokazuje se kada je to najvažnije!", navodi se na tviter nalogu Vlade Crne Gore.
3564 pregleda 7 komentar(a)
Dopremljena oprema iz Kine, Foto: Gov.me
Dopremljena oprema iz Kine, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.04.2020. 18:12h

Sedam tona zaštitne medicinske opreme dopremljeno je u Crnoj Gori, transportom koji je kroz mehanizam NATO obezbijedila Holandija.

"Hvala saveznici. Značaj savezništva i solidarnosti pokazuje se kada je to najvažnije!", navodi se na tviter nalogu Vlade Crne Gore.

Oni su dodali da je stiglo i preostale dvije tone opreme koju je kupila Vlada Crne Gore, donacije kineskih kompanija i pojedinaca koje je prikupila Ambasada Crne Gore u Pekingu, te dio opreme kupljene preko UNDP iz tri miliona eura hitne pomoći Evropske unije Crnoj Gori.

"Hvala donatorima iz Kine, Evropskoj uniji i UN", ističe se na Tviter nalogu Vlade.

Kontigent sadrži: 726.000 maski, 460.000 rukavica, 2.800 odijela, 1.800 naočara, 5.000 testova na koronavirus, 450 termometara i 20 vizira.

Uskoro slijedi još jedan cargo let za Crnu Goru koji finansira Holandija prvenstveno za prevoz ostatka opreme iz EU pomoći.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović kazao je da se pomoć realizuje kroz mehanizam NATO saveza i njegov euroatlanski centar za pomoć u katastrofama, te da je u cjelnini je finansriana od strane kraljevine Holandije.

"Koristim ovu priliku da saveznicima i partnerima iz NATO-a, prije svega vladi kraljevine Holandije zahvalim na veoma značajnoj i dragocjenoj pomoći i na iskazanoj solidarnosti koja dolazi u najvažnijem trenutku, jer je riječ o zdravlju građana Crne Gore”, kazao Radulović.

Ranije danas Vijesti su, u sklopu najave dopremanja ove opreme, objavile odgovor holandske ambasade iz koje su kazali da će ova država odgovoriti na zahtjev Crne Gore.

“Holandija će odgovoriti na zahtjev Crne Gore za logističku i finansijsku pomoć u vezi sa transportom opreme za ličnu zaštitu koju je Crna Gora kupila u Kini... Avion sa 70 kubnih metara zaštitne i medicinske opreme bi trebalo danas da stigne u Podgoricu kako bi se hitno snabdio crnogorski zdravstveni sistem.

Galerija

Bonus video: