Carević za "Vijesti": Van pameti je sada davati pola miliona eura za Sea dance

Gradonačelnik Budve tvrdi da ljetnji muzički festival zbog pandemije koronavirusa i teške ekonomske situacije treba odložiti
6719 pregleda 2 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Opština Budva
Marko Carević, Foto: Opština Budva

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević kazao je da nije potpisao aneks ugovora za održavanje ovogodišnjeg, sedmog po redu Sea dance festivala, te da je u jeku pandemije koronavirusa i teške ekonomske situaciji “van pameti” davati iz gradske kase pola miliona eura za ljetnji muzički festival.

“Opština Budva je sada posvećena racionalizaciji trošenja budžeta. Sea dance u ovoj situaciji je priča koja treba da se odloži. Iz prostog razloga jer bi održavanje festivala koštalo pola miliona eura, a u ovoj situaciji, uz dužno poštovanje prema festivalu i uspjesima koje je imao, je van pameti da trošimo toliki novac iz budžeta“, kazao je Carević u razgovoru za “Vijesti“.

Sea Dance
Ove godine bez festivala?(Foto: Sea Dance)

On, ipak, nije isključio mogućnost da se takva odluka promijeni i da će to zavisiti od situacije sa koronavirusom i da će se to pomno pratiti, zajedno sa organizatorima.

“Još u decembru je epidemija novog koronavirusa bila u Kini i znao sam da će se proširiti i na Crnu Goru. Mislim da ćemo sa organizatorom postići dogovor. Uvjeren sam da su i oni sami svjesni društvene i zdravstvene odgovornosti, jer ćemo u dužem periodu morati se poridržavati propisanih mjera, socijalne distance, te da nije pametno, prije svega zbog zdravlja samih učesnika i brojnih posjetilaca, da festival bude održan krajem ljeta. Za mene kao nekoga ko je na čelu grada je izuzetno važno da se budžet troši racionalno. Ne bi bilo pametno i prosto je neprihvatljivo u ovom trenutku da se i razmišlja o Sea dance. Šta će vrijeme donijeti, o tom - potom“, naglasio je Carević.

Sedmo izdanje Sea dance, kako je ranije objavljeno, na plaži Buljarica treba da bude podržano od 28. do 30. avgusta, a organizatori su već najvili gostovanje jednog od najboljih svjetskih DJ-a, holandsku superzvijezdu Martina Garrixa.

Prošlogodišnje izdanje ljetnjeg festivala, kako su objavili organizatori, posjetilo je tokom tri dana 63.000 posjetilaca iz više od 40 zemalja. Sea Dance festival je i prošle godine proglašen za jedan od 10 najboljih festivala Evrope na Evropskim festivalskim nagradama, najznačajnijem festivalskom takmičenju na planeti.

U glasanju je učestvovalo preko 350.000 fanova širom svijeta, a Sea dance je postao jedini festival Mediterana kojem je šesti put zaredom pošlo za rukom da uđe u elitno društvo najboljih evropskih festivala. Sea dance je izabran među najboljima u kategoriji za najbolji festival do 40.000 posjetilaca dnevno, dok je u godini kada je po brojnim parametrima održano i njegovo najuspješnije izdanje dosad.

Prošle godine Opština Budva je izdvojila 300.000, a Turistička organizacija 200.000, dok je Vlada finansirala organizaciju festivala sa 300.000 eura.

Ugovor Opštine potpisan na deset godina

Festival Sea dance organizuje se u Budvi od 2014. godine kao produžetak Festivala EXIT koji se organizuje u Novom Sadu. Imajući u vidu značajan uspjeh Sea dance festivala već prve godine, kada je proglašen za najbolji evropski muzički festival u 2014, Opština Budva je potpisala ugovor o desetogodišnjoj saradnji u organizaciji ove manifestacije. Ugovor je zaključen u Budvi 11. decembra 2015.

Takođe, Zaključkom Vlade Crne Gore od 28. maja 2015. i dopunom Zaključka od 12. juna, date su smjernice Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i NTOCG u smislu obezbjeđivanja neophodnih preduslova za kvalitetno organizovanje festivala.

Uvedena je praksa da će Opština Budva i lokalna TO da uloži u razvoj festivala 500.000 eura godišnje (2014. i 2015. sama opština je izdvajala 400.000 eura godišnje, a LTO 100.000 eura godišnje, dok su 2016. godine zajedno uložili 400.000 eura) i Vlada Crne Gore 100.000 eura godišnje. Opština Budva je za održavanje festival u 2017. godini izdvojila 250.000 eura od čega sama opština Budva 150.000 eura, a LTO 100.000 eura.

Vlada Crne Gore je za održavanje ovog festivala u 2017. godini izdvojila 200.000 eura.

Bonus video: