Opština Berane besplatano dodjeljivala sjemenski krompir i luk

“Shodno trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo, izvršena je nabavka i podijeljeno je 20 tona sjemenskog krompira sorte agria i 1,6 tona sjemenskog luka", saopšteno je iz Opštine Berane
866 pregleda 1 komentar(a)
Sa dodjele pomoći, Foto: Opština Berane
Sa dodjele pomoći, Foto: Opština Berane

Opština Berane je posredstvom Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu sprovela akciju besplatne dodjele sjemenskog krompira i sjemenskog luka kao pomoć za 800 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije te opštine, saopšteno je iz Opštine.

Pored toga, u Andrijevici je stočarima sa područja, kao i susjednih opština Berane i Plav, isporučen prvi dio opreme u okviru projekta „Zeleni poslovi za bolju budućnost prekograničnog regiona Crne Gore i Kosova“.

“Shodno trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo, izvršena je nabavka i podijeljeno je 20 tona sjemenskog krompira sorte agria i 1,6 tona sjemenskog luka sorte stuttgarter - holandski žuti, koje smo podijelili shodno spiskovima koje su nam dostavili predsjednici mjesnih zajednica. Nabavka je izvršena zbog toga što se na teritoriji opštine Berane veliki dio stanovništa bavi poljoprivredom i nemaju drugih izvora prihoda”, kazao je sekretar za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Božo Premović.

Projekat “Zeleni poslovi” posebno je fokusiran na edukaciji stočarskih proizvođača kroz centre za obuku gdje je u toku projekta izabrano je 25 poljoprivrednika sa teritorije tri opštine.

Oprema koja je isporučena za demonstracione farme sastoji se od softvera za mjerenje mlijeka i upravljanje stočnim fondom, softvera za interaktivnu bazu podataka za stoku, spremnika za osjemenjavanje, setova za tehniku vještačke oplodnje, lap top kompjutera i digitalnog fotoaparata za izvještaje. Oprema za demonstrativna polja uključivala je isporuku bubanj kosilice sa valjkom za valjanje, rotacione preklopna traktorske freze, glatkim valjkom i sjemena lucerke i kukuruza za za silažu na sedam hektara zemljišta korisnika. Naglašeno je da će zbog postojećeg stanja u Crnoj Gori izazvanog pandemijom koronavirusa set za ultrazvučne preglede i mobilni ultrazvuk biti isporučen u narednih dva mjeseca.

Projekat je odobren od strane Delegacije EU/Ministarstva finansija Crne Gore.

Bonus video: