Pet ministara još prijavilo imovinu, a evo i koliko zarađuju

Izvještaje o imovini i prihodima za 2019. godinu Agenciji za sprečavanje korupcije dostavili Mevludin Nuhodžić, Suzana Pribilović, Damir Šehović, Dragica Sekulić i Sanja Damjanović
17263 pregleda 11 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.04.2020. 21:36h

Pored svojih osnovnih poslova, ministri javne uprave i unutrašnjih poslova Suzana Pribilović i Mevludin Nuhodžić članovi su osam, odnosno šest radnih tijela koje je osnovala Vlada Crne Gore.

To se vidi iz redovnih godišnjih izvještaja o imovini i prihodima za 2019, koje su oni dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.

Ministarka je, prema kartonu, na kraju prošle godine imala ušteđeno malo više od 7.770 eura.

Osim ministarske plate koja je iznosila 1.522 eura, ona je od maja primala uglavnom po nepunih 305 eura kao predsjednica Vladinog Savjeta za informacionu bezbjednost. Savjet je, prema kartonu, osnovan dva mjeseca ranije.

U aprilu je primila 500 eura kao koordinatorka Vladinog Partnerstva za otvorenu upravu.

Pored toga je još predsjednica Savjeta za saradnju sa NVO, zamjenica predsjednika Savjeta za reformu javne uprave i članica Savjeta za vladavinu prava, Savjeta za konkurentnost, Savjeta za turizam i Savjeta za NATO, ali iz njih ništa ne prima.

Međutim, prijavila je da je tokom četiri mjeseca prošle godine primala po 400 eura na ime naknade za rad, a u junu i julu zaradila je ukupno 5.500 eura od izdavanja poslovnog prostora od 42 metra kvadratna koja je naslijedila.

Ona nema drugih nekretnina, a vozi sedam godina stari „nisan juke“ i ima akcije u “Jugopetrolu”.

Ministar Nuhodžić u drugoj polovini prošle godine primao je 2.015 eura, jer je od juna osim ministarske plate od nepunih 1.760 prihodovao i malo više od 255 eura kao zamjenik predsjednika Vladinog Savjeta za vladavinu prava.

Mevludin Nuhodžić
Nuhodžić(Foto: Vlada Crne Gore)

Nuhodžić je prijavio da je član još pet Vladinih radnih tijela, ali u njima ne prima naknadu.

On je predsjednik Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, koordinator Biroa za operativnu koordinaciju, zamjenik koordinatora Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje, kao i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku.

Njegova supruga Aida Nuhodžić radi u Kancelariji zaštitnika ljudskih prava i sloboda, gdje je prošle godine zarađivala 574 eura.

Na nju se vodi kuća od 160 metara kvadratnih sa dvorištem koju je stekla kupovinom, a na supruga stan od 71, kuća od 116 i njiva od 2.865 metara kvadratnih. Stan je stekao kupovinom, a ostalo je naslijedio.

Ministar je vlasnik dva komada oružja koje je stekao kupovinom, a supruga vozi „golf“ iz 2008. godine.

Supružnici su vlasnici akcija, a ministar od oktobra 2018. godine vraća 15.000 gotovinskog kredita u ratama od 452,9 eura, a supruga 50.000 stambenog od 2016. godine u ratama od 380 eura.

Ministarska plata Šehovića 1.476 eura

Ministar prosvjete Damir Šehović je najveći dio godine primao gotovo 2.640 eura mjesečno.

Osim ministarske plate koja je iznosila 1.476 eura, Agenciji je u redovnom godišnjem imovinskom kartonu prijavio i da je kao član Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte primao još 380, najveći dio godine po 323 kao saradnik u nastavi na Ekonomskom fakultetu i još 459 kao član Komisije za polaganje stručnog ispita pri Upravi za kadrove.

Pored toga je član Vladinog Savjeta za konkurentnost i Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, a i u njima ne prima naknadu.

Damir Šehović
Ministar prosvjete Damir Šehović(Foto: Savo Prelević)

Njegova supruga Lejla Šehović radi u Radio-difuznom centru, gdje je prošle godine primala nepunih 600 eura.

Šehović je vlasnik stana od 89 metara kvadratnih koji je dobio od države, na osnovu odluke Vladine Komisije za stambena pitanja od februara prošle godne. Osim toga vlasnik je „mazde 6“ iz 2015. godine koju je stekao kupovinom.

Šehovići imaju akcije u “Plantažama” i “Port of Adria”.

Sekulić otplaćuje stambeni kredit do 110.000 eura

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić primala je prošle godine nepunih 1.870 eura. Osim ministarske plate od 1.486 eura, ona je kao član Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte primala po 380 eura.

Ona je u kartonu prijavila da je takođe predsjednica Savjetove Tenderske komisija za privatizaciju.

Dragica Sekulić
Sekulić(Foto: Boris Pejović)

Sekulić je suvlasnica kuće od 75, garaže od 22 i građevinskog zemljišta od 232 metra kvadratna koje je stekla kupovinom. Za to od prošlog januara otplaćuje stambeni kredit do 110.000 eura, koji vraća u ratama od nepunih 670 eura.

Ona od 2015. godine vraća i 13.300 eura gotovinskog kredita u ratama od 324 eura. Sekulić vozi „audi a4“ iz 1998. i “kiju sportaž” iz 2014. godine, koje je stekla kupovinom.

Ušteđevina Damjanović nije se mijenjala

Ministarka nauke Sanja Damjanović prošle godine primala je 1.562 eura.

Odranije je vlasnica stana od 47 metara kvadratnih koji je stekla kupovinom, kao i „BMW Z3“ iz 1999. godine.

Damjanović
Damjanović(Foto: Boris Pejović)

Raspolaže sa 80.000 švajcarskih franaka i 50.000 eura, i to stanje se nije mijenjalo u odnosu na godinu ranije, vidi se iz kartona koje je dostavila Agenciji.

Iz redovnih godišnjih imovinskih kartona se takođe vidi da od ovih ministara, samo Šehović nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: