"NEIZVRŠAVANJE ODLUKE SUDA"

Gorjanc-Prelević: Đurović nije vraćen u Savjet RTCG, predloženo da se kazne odgovorno lice i Skupština

"Zaprijećene kazne su od 200 eura do 2.000 eura za odgovorno lice, a za organ vlasti od 2.000 eura do 20.000 eura"
106 pregleda 11 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Rok koji je Osnovni sud u Podgorici dao Skupštini Crne Gore da izvrši privremenu mjeru i vrati Gorana Đurovića na mjesto člana Savjeta RTCG istekao je juče, 14. februara, saopštila je danas Tea Gorjanc-Prelević,  izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA).

Osnovni sud u Podgorici donio je ranije rješenje, kojim se nalaže da se Goran Đurović vrati na mjesto člana Savjeta RTCG u roku od osam dana.

"Đurovićev advokat Dalibor Tomović podnio je jutros Osnovnom sudu u Podgorici predlog za novčano kažnjavanje odgovornog lica u Skupštini i Skupštine kao organa zbog neizvršavanja odluke suda i zatražio najviše kazne imajući u vidu težinu prekršaja i posebno bezobziran stav Skupštine prema sudskoj vlasti, u vidu i javnog nipodaštavanja i unižavanja odluka suda", istakla je Gorjanc-Prelević.

Izvršna direktorica HRA je dodala da Zakon o izvršenju i obezbjeđenju propisuje u članu 230 da će sud rješenjem o izvršenju izvršnom dužniku ostaviti primjeren rok za ispunjenje obaveze i zaprijetiti mu izricanjem novčane kazne ako u određenom roku ne ispuni obavezu.

"Zaprijećene kazne su od 200 eura do 2.000 eura za odgovorno lice, a za organ vlasti od 2.000 eura do 20.000 eura. Zakon propisuje da će sud, prilikom odmjeravanja visine novčane kazne u propisanim granicama, voditi računa o značaju radnje koju je izvršni dužnik bio dužan da izvrši, kao i o drugim okolnostima slučaja (čl. 230, st. 6). Upozoravamo da odluka vladajuće koalicije da Skupština ne poštuje odluku suda o privremenoj mjeri u slučaju Gorana Đurovića, predstavlja pored njihovih javnih saopštenja i poseban politički pritisak na vijeće Osnovnog suda u Podgorici, koje odlučuje o prigovoru Skupštine na privremenu mjeru. Neskriveno nepoštovanje sudskih odluka i pritisak na sud je sasvim neprimjereno demokratskoj državi koja je kao članica Savjeta Evrope dužna da obezbjedi vladavinu prava i koja nastoji da postane članica Evropske Unije", kazala je Gorjanc-Prelević.