Novozelandski sajt: Crna Gora među devet država koje su se uspješno izborile sa koronavirusom

Prema Univerzitetu Džon Hopkins, samo osam drugih država koje su registrovale infekcije danas prijavljuju nula aktivnih slučajeva, a većinom su to male ostrvske nacije sa malom populacijom i znatno manjom evidencijom

6096 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora se nalazi među devet država u svijetu koje su se uspješno izborile sa epidemijom koronavirusa, objavljeno je na novozelandskom sajtu nzherald.co.nz, nakon što je i ta zemlja proglasila kraj epidemije.

Prema Univerzitetu Džon Hopkins, samo osam drugih država koje su registrovale infekcije danas prijavljuju nula aktivnih slučajeva, a većinom su to male ostrvske nacije sa malom populacijom i znatno manjom evidencijom od 1.504 potvrđena ili potencijalna slučaja, koliko ih je na Novom Zelandu.

Kako se navodi, Crna Gora je bila posljednja evropska država koja je prijavila slučaj Kovid-19, i prva koja je proglasila kraj epidemije.

“Prvi slučaj u toj zemlji prijavljen je 17. marta, a ukupan broj zaraženih je dostigao 324. Nakon 68 dana, 24. maja, Crna Gora nije prijavila aktivne slučajeve. Zemlja sa populacijom od 622.359 stanovnika, sprovela je kombinaciju mjera za zaustavljanje virusa, uključujući zatvaranje mnogih preduzeća, obavezne maske, ograničenja javnih okupljanja i zabrane putovanja”, navodi se na sajtu.

Dodaje se da je Crna Gora otvorila kopnene granice s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Kosovom i Albanijom, a iako nije potrebno testiranje na granici, bio je na snazi 14-dnevni karantin za svakoga ko dolazi iz zemlje sa više od 25 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Na sajtu se navodi da je i Eritreja, država u Istočnoj Africi, sa šest miliona stanovnika i površinom od 117,6 hiljada kvadratnih kilometara, izvijestila 15. maja da se posljednji inficirani koronavirusom u toj zemlji u potpunosti oporavio.

Prvi slučaj, stanovnik koji se vratio iz Norveške, prijavljen je 21. marta i u aprilu je ta zemlja sprovela mjere karantina.

Dodaje se da je Papua Nova Gvineja registrovala prvi slučaj koronavirusa 20. marta, a taj početni slučaj je pratilo još sedam u naredne četiri sedmice.

Zabilježeno je da su se svi ti slučajevi do 4. maja oporavili, a urađeno je 2,4 hiljade testova, uglavnom u Port Moresbiju.

“Zemlja sa 8,9 miliona stanovnika brzo je odgovorila na krizu, zabranila ulazak putnicima iz Azije i zatvorila svoju granicu sa Indonezijom. Vlada je takođe uvela oštre restrikcije u okrugu glavnog grada, uključujući policijski čas tokom noći i zabrane javnog okupljanja i javnog prevoza”, navodi se na sajtu.

Sejšeli, arhipelaška država u Indijskom okeanu, zabilježili su samo 11 slučajeva Covid-19, i svi su se od tada oporavili.

Kako se navodi, zemlja sa 97.096 stanovnika prijavila je prva dva slučaja 14. marta, koja su u roku od nekoliko dana porasla na četiri, a do tog trenutka, Sejšeli su već najavili privremenu zabranu krstarenja brodovima, i putovanja u Kinu, Južnu Koreju, Italiju i Iran.

Dodaje se da je Sveta stolica prijavila samo 12 slučajeva, uključujući deset zaposlenih i jednog stanovnika Vatikana.

“Već 6. juna svi su bili negativni na test na Covid-19. Mala jurisdikcija unutar Rima djelovala je brzo, zatvarajući turističke atrakcije, zajedno sa redovnim javnim nastupima svog najpoznatijeg stanovnika, pape Franje, koji se umjesto toga odlučio za live streaming”, navodi se na sajtu.

Država u Zapadnoj Indiji, Sveti Kits i Nevis, proglasila je kraj epidemije 19. maja, kada se svih 15 potvrđenih slučajeva oporavilo.

Sa populacijom od samo 52.441, federacija je zabilježila svoje prve slučajeve 24. marta, kada su 21-godišnji muškarac i 57-godišnja žena stigli iz Njujorka.

“Država je preduzela niz mjera, uključujući zatvaranje aerodroma, škola i preduzeća manjeg značaja, kao i policijski čas i nošenje maski”, navodi se na sajtu.

Pacifička država Fidži prijavila je svoj prvi slučaj 19. marta, a do 20. aprila oporavilo se svih 18 slučajeva otkako je koronavirus potvrđen na ostrvima Viti Levu i Vanua Levu.

Premijer Frank Bainimarama nadgledao je odgovor koji je uključivao postupnu zabranu letova iz određenih zemalja, 15-dnevni obavezni karantin za ljude koji dolaze i zatvaranje škola i preduzeća manjeg značaja.

Pandemija je snažno pogodila tu turističku destinaciju, a predviđa se da će domaća ekonomija doći u recesiju nakon decenije ekonomskog rasta.

Istočni Timor je takođe brzo djelovao protiv Covid-19, uspostavljajući ograničenja putovanja za nedržavljane koji su posjetili Kinu već 10. februara, zabranjujući ulazak svima koji su posjetili pokrajinu Hubei i zatvarajući granicu sa Indonezijom.

Ostrvska zemlja na jugoistoku Azije ipak je prijavila svoj prvi slučaj 21. marta, koji je za posljedicu imao zatvaranje škola, javna okupljanja ograničena na pet osoba i karantin od dvije sedmice za sve međunarodne dolaske.

Istočni Timor je 15. maja izvijestio o oporavku posljednjeg potvrđenog slučaja.

Bonus video: