NKT: Neistinite tvrdnje MCP i DF da nijesu saopštene informacije o infekcijama proširenim na vjerskim skupovima

"Nepoštovanje mjere da se izbjegne putovanje u inostranstvo u vrijeme kad se razvija u uveliko kreću epidemije u zemljama u regionu, takođe nije poštovano, pa imamo jedan klaster koji ima trdeset i nešto ljudi, drugi koji ima dvadeset i nešto, koji je takođe došao iz inostranstva. Zatim nepoštovanje naših predloga i na kraju odluka da se izbjegnu masovni skupovi, pa imamo i u jednim religijskim skupovima koji su održani u Doljanima, novi klaster i svi oni ukupno nose više od sto", rekao je direktor IJZCG, Boban Mugoša 3. aprila

17455 pregleda 276 reakcija 51 komentar(a)
Mugoša, Foto: Vlada Crne Gore
Mugoša, Foto: Vlada Crne Gore

Povodom neistinitih tvrdnji koje su iznijeli Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) i poslanici Demokratskog fronta (DF) da nikada nijesu saopštene javnosti informacije o infekcijama koronavirusom proširenim na vjerskim skupovima, podsjećamo na konferenciju za medije održanu 3. aprila, saopštilo je danas Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Na Tviter nalogu Vlade Crne Gore objavljen je video sa te konferencije na kojoj je govorio direktor Instituta za javno Crne Gore (IJZCG) Boban Mugoša.

"Nepoštovanje mjere da se izbjegne putovanje u inostranstvo u vrijeme kad se razvija i uveliko kreću epidemije u zemljama u okruženju, takođe nije poštovano, pa imamo jedan klaster koji ima takođe trdeset i nešto ljudi, drugi koji ima dvadeset i nešto, koji je takođe došao iz inostranstva. Zatim nepoštovanje naših predloga i na kraju odluka da se izbjegnu masovni skupovi, pa imamo i u jednim religijskim skupovima koji su tu održani u Doljanima, novi klaster i svi oni ukupno nose više od sto", rekao je Mugoša 3. aprila.

Direktor Uprave policije (UP) Veselin Veljović rekao je 10. juna "da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba, što nam govori da su javna okupljanja i dalje realna prijetnja i rizik po zdravlje građana".

Poslanici DF juče su u parlamentu od ministra zdravlja Kenana Hrapovića uporno tražili da odgovori kako se samo u jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba, što je prekjuče, u susret litijama rekao Veljović.

Paroh podgorički Nikola Pejović kazao je 10. juna "Vijestima" da direktor Veljović širi bezbjednosnu i zdravstvenu paniku.

Pejović je u izjavi dostavljenoj "Vijestima" rekao da su litije obustavljene prije pojave koronavirusa u Crnoj Gori, pa se pita kojim istražnim postupkom je Veljović uvrdio tzv. klaster na litiji.

Bonus video: