U Nikšiću građani šetali samoinicijativno, Carević i Radović bili na litiji u Budvi

Kako Vijesti saznaju Crkvena opština Nikšić je na vrijeme podnijela zahtjev Centru bezbijednosti (CB) i Sekretarijatu za saobraćaj. Od CB su usmeno dobili.dozvolu dok im iz Sekretarijata niko nije odgovorio.

89289 pregleda 2075 reakcija 190 komentar(a)
Okupljeni građani na trgu Šaka Petrovića u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Okupljeni građani na trgu Šaka Petrovića u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.06.2020. 23:26h

Građani Nikšića su nakon molebana u hramu Svetog Vasilija Ostroškog samoinicijativno šetali gradskim ulicama.

Protestna šetnja u Nikšiću
Protestna šetnja u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

Kako Vijesti saznaju Crkvena opština Nikšić je na vrijeme podnijela zahtjev Centru bezbijednosti (CB) i Sekretarijatu za saobraćaj za održavanje litije.

Od CB su usmeno dobili dozvolu dok im iz Sekretarijata niko nije odgovorio.

Za sjutra je Crkvena opština Nikšić najavila konferenciju za novinare povodom litije koja je bila planirana za večeras.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služen je moleban.

Ispred Hrama je bilo oko 200 građana, kako bi se ispoštovale mjere NKT-a dok je Trg Šaka Petrovića bio pun građana.

Protojerej stavrofor Miodrag Todorović je govoreći ispred Hrama pročitao dio poziva Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se narod sabira u hramovima i da tamo gdje litije nijesu dobile odobrenje da se održe samo molebani, dok tamo gdje su odobrene da se održe sa brojem ljudi koji je dozvolilo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i to da bi sačuvali i narod i policiju iako su svjesni da su te mjere donesene kako bi se zabranile litije.

Budva: Sveštenik pozvao da bude najviše 200 učesnika, Carević i Radović u litiji

Litija u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti održana je večeras u Budvi.

Nakon litije, građani su se razišli.

Litija u Budvi
Litija u Budvifoto: Vuk Lajović

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Boris Radović pozvao je prije početka litije da bude najviše 200 učesnika, a da ostali odu kućama.

On je kasnije dao izjavu u budvanskoj policiji.

U litiji su bili i predsjednici Opštine i Skupštine opštine Budva Marko Carević i Krsto Radović.

Dragan Krapović, Mijomor Pejović i Krsto Radović
Dragan Krapović, Mijomor Pejović i Krsto Radovićfoto: Vuk Lajović

Prisutan je bio i potpredsjednik Demokratske Crne Gore i odbornik te partije u SO Budva, Dragan Krapović, i lider budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović.

U litiji je bio i potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović.

Građani nisu poslušali poziv sveštenstva, u litiji je bio veliki broj građana, pa je ova litija bila jedna od najbrojnijih u Budvi do sada.

Građani su od starogradske crkve Svete Trojice u kojoj je služen moleban išli donjim bulevarom ka crkvi Svete Petke.

Gradonačelnik Budve Marko Carević obratio se okupljenima i poručio da se večeras u Budvi brani Njegoš, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Vasilije Ostroški.

“Mi branimo našu Srpsku pravoslavnu crkvu. Mi ne prodajemo vjeru za večeru. Šaljemo im poruku sa ovoga mjesta da ukinu sramni zakon”, poručio je Carević.

Carević je kazao da večeras nema partiju, već su svi uz SPC kao temelja duhovnosti.

"Braćo i sestre, nemojte da se plašite, nisu se i naši prađedovi bojali u borbi protiv tirana. Srce mi je puno što nas večeras ima nekoliko desitina, oko 190", poručio je Carević što je izazvalo smijeh okupljenih

Pozvao ih je i da se naredne nedjelje okupe.

Berane: Oko 200 građana, predvođena sveštenicima, prošetala od centra do manastira Đurđevi stupovi

Grupa od oko 200 građana Berana, predvođena sveštenicima, prošetala je večeras od centra grada do manastira Đurđevi stupovi gdje je održan moleban.

Detalj iz Berana
Detalj iz Beranafoto: Tufik Softić

Odmah po završetku molebana sveštenstvo je zamolilo okupljene da se raziđu iz porte manastira, kako bi mogla da dođe druga grupa i da bi se izbjeglo kršenje zabrane okupljanja više od 200 ljudi.

Za to vrijeme treća grupa građana na čelu sa sveštenicima prošetala je glavnom gradskom ulicom, uzvikujući "Ne damo svetinje".

Građani samoinicijativno, u grupama, idu prema manastiru.

Prisustvo policije je vidljivo pojačano, ali sve protiče mirno.

Bijelo Polje: Litija zabranjena, održan samo moleban

Nakon što je u BIjelom Polju zabranjena litija zbog neblagovremene prijave, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla večeras u 19 časova je služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Kasnije je objavljeno da je protorejeru-stavroforu Darku Pejiću uručen poziv za saslušanje u CB Bijelo Polje u ponedjeljak ujutru.

Sa molebana u Bijelom Polju
Sa molebana u Bijelom Poljufoto: Jadranka Ćetković

Obraćajući se vjernicima ispred crkve protojerej stavrofor Siniša Janković je kazao da vidi ozarena lica ponovo okupljena u ime Božije, u ljubavi i radosti.

"To je lijep i dobar znak da smo se okupili oko svoje crkve u vjeri, nadi, ljubavi i miru, bez obzira na sve što nas je zadnjih mjeseci pritiskalo. Bez obzira na sve radnje koje se ne mogu nazvati ljudskim već neljudskim i na prijetnje i pritiske, pokazali smo da smo upravo mi potomci onih koji su gradili i obnavljali svoje svetinje. Ovdje okupljeni oko ovoga svetoga hrama zablagodarismo Presvetoj Djevi Bogorodici, i poklonismo joj se da primi naše molitve, ako su iskrene i od srca, a ja se nadam duboko da jesu, i da su naše molitve došle do prestola slave Carstva Hristovog. I uskoro će biti uslišene, bez obzira na svjetske moćnike koji su odstupili od onog puta Hristovog, od puta istine pravde, ljubavi i bratskog zajedništva", kazao je Janković poručujući da su upravo te molitve razbile sve bolesti.

On je kazao da se upravo te molitve razbile sve korone, sve viruse i mi se zato i ne plašimo od ovih virusa.

"Najveći virus koji je neizlječiv, od koga boluju oni koji vladaju ovim narodom a to je bolest bratomržnje i bogomržnje. To je virus koji se samo može izliječiti samo molitvom i pokajanjem. Zato njih sa ovog svetog mjesta pozivamo da se pokaju, sa sagnu glavu pred licem božjim, da se postide svojih nedjela", kazao je Janković.

On je osudio "nečasne ljude", koji su danas polomili vozilo svešteniku Milosavu Jovanoviću, parohu nikoljačkom.

Poručio je vlasti da umjesto da hapse kriminalce i lopove, kojih ima mnogo po Crnoj Gori, hapse vladike, sveštenstvo i pošteni i vjerni narod.

"Navodno, brinući se za naše zdravlje, kao da smo mi maloumni pa ne znamo da čuvamo sebe i svoje zdravlje, nego sada oni i ostali dušebrižnici hoće da nas sačuvaju od nas samih. Neka oni sačuvaju sebe od njih samih, jer su najveći neprijatelji sebi i svome potomstvu. Sa ovoga svetoga mjesta poručujemo: da ono što mi mislimo i ovom narodu i državi i njima neka Bog da što i nama, a ono što oni misle neka im Bog da, pa svakome da bude po njihovim željama i mislima. A mi ih još jednom bratski pozivamo da se urazume, da se vrate na put svojim predaka, da ne nose prokletsvo svojih predaka, da se njihovi preci ne stide njih pred licem Božjim, nego da se vrate majci crkrvi i braći svojoj, jer nas je malo da bi nas opet dijelili na jedne, druge i treće. Treba svi zajedno da se okupimo oko ovog svetog hrama i da proslavimo ime Božije i Majku crkvu da proslavimo, i apostole Petra i Pavla u ovoj riznici duhovnosti u Polimlju", kazao je Janković.

Poslije molebana, vjernici su se mirno razišli.

U Pljevljima nije bilo litije: Nisu na vrijeme uputili zahjtev, održan moleban

Moleban u Pljevljima
Moleban u Pljevljimafoto: Goran Malidžan

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je molebanu koji je večeras služen u crkvi Svete Petke u Pljevljima za iscjeljenje od kako je navedeno „bratomržnje i bogomrženje i odbranu naših svetinja“.

U Pljevljima nije organizaovana litija ulicama grada jer nije na vrijeme podnijet zahtjev policiji za odobrenje skupa.

„Molitva i post koji nam dolaze prestavljaju najbolje oružje protiv sila tame koje su se nadvile nad nama i zato pozivamo vjerni narod da što usrdnije iznosi svoje molitve Bogu i posjećuje zajednička bogosluženja...Predstoji nam duga i teška borba i ne smijemo posustti na na butu odbrane Crkve Božije jer ono što smo dobili od predaka dužni smo da sačuvamo i predamo našim potomcima“,navedeno je u saopštenju pljevaljskog Odbora za odbranu svetinja.

Jedan od sveštenika kazao je da će u Pljevljima litija za odbranu svetinja biti organizovana u narednu nedelju 21. Juna.

Policija nakon molebana na informativni razgovor pozvala sveštenika Sašu Janjića i člana Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja Bojana Strunjaša.

Njih dvojica su na saslušanju u Centru bezbjednosti.

Strunjaš je na molebanu pročitao saopštenje Odbora, a Janjić se obratio prisutnima.

Plužine: Moleban pa litija ustaljenom maršutom

Plužine litija
Plužine litija

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja održan moleban a zatim je krenula litija ustaljenom maršrutom.

Besjedu ispred crkve, kao i na kraju litije, održao je iguman Pivskog manastira Jeftimije koji je kazao da ovu generaciju čeka još više iskušenja da sačuva svetinje, ime, dostojanstvo i slobodu.

"Čovjek je biće slobode i ne može da izdrži kada ga stežu i stavljaju mu okove. Onda pruža sve veći otpor, a sve manje je straha.

Kada smo na putu istine i pravde Bog će da nas hrabri", poručio je iguman Pivskog manastira i dodao da sve što slijedi narod treba da shvati kao izazov za napredak u životu i čistotu duše.

Bar: U litiji oko 200 građana, Perović se obratio građanima ispred Hrama

Ispred hrama Jovana Vladimira
Ispred hrama Jovana Vladimirafoto: Čitalac Vijesti

Na večerašnjoj litiji u Baru učestvovalo je oko 200 građana, dok se ispred Hrama Svetog Jovana Vladimira okupio veliki broj građana.

Okupljenima se ispred Hrama obratio rektor Cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović.

U Andrijevici šetalo oko 200 građana

U Andrijevici je večaras oko 200 građana šetalo u litiji protestujući protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Građani su išli do crkve na Knjaževcu i nazad do centra grada.

Oni su uzvikivali "Ne damo svetinje" i pjevali crkvene pjesme.

Sve je proteklo mirno.

Bonus video: