donacija iz kine

U Luku Bar stiže deset tona dezinfekcionih sredstava

„U narednom periodu očekuje se još materijalnih donacija iz Kine za Crnu Goru“

2952 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Anto Baković
Ilustracija, Foto: Anto Baković

U Luku Bar ovih dana stići će deset tona dezinfekcionih sredstava iz donacije privatne kompanije Yinyuansheng, saopšteno je iz kineske medijske grupe Yu Xi.

To je, kako se navodi, još jedna pomoć kineske strane Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19.

Dodaje se da se kompanija Yinyuansheng bavi bio-tehnologijom i njeno sjedište je u kineskoj provinciji Šandong.

"Osim deset tona dezinfekcionih sredstva tokom projekta prikupljanja donacije, koji je inicirala crnogorska ambasada u Kini proteklih mjeseci, ta kompanija je Crnoj Gori donirala i 300 zaštitnih odjeća, pet hiljada zaštitnih rukavica, 100 zaštitnih maski i 480 zaštitnih naočara koje su već dopremljeni u Crnu Goru čarter letovima u aprilu i maju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, s obzirom na posebne uslove koji važe za prevoz dezinfekcionih sredstava, ta donacija nije mogla biti dopremljena avionima.

„Pa je, nakon svih potrebnih carinskih dokumentacija i formalnosti koje je završila crnogorska ambasada u Pekingu, 21. maja poslata brodom iz kineske luke Qingdao, i po planu bi trebala stići u Luku Bar oko 30. juna. Nadležni vladini organi će odlučiti korišćenje i dodijeljenje te donacije“, dodaje se u saopštenju.

Iz kineske medijske grupe podsjetili su da je proteklih mjeseci povodom pandemije koja i dalje hara po cijelom svijetu, osim donacije kineske Vlade, više od stotinu kineskih institucija, kompanija i pojedinaca doniralo raznu medicinsku opremu Crnoj Gori preko Ambasade u Pekingu.

„U narednom periodu očekuje se još materijalnih donacija iz Kine za Crnu Goru“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas