Šef „Monteputa” zaboravio da prijavi oko 45.000 eura

ASK utvrdio da Mujević nije prijavio sve prihode iz Monteputa, ali ni na vrijeme one iz IRF-a i Invente, sve zarade supruge i udio ćerke i firmama

22400 pregleda 292 reakcija 25 komentar(a)
Mujević, Foto: Monteput
Mujević, Foto: Monteput

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je direktor “Monteputa” Jonuz Mujević prekšrio Zakon o sprečavanju korupcije time što za dvije godine nije prijavio oko 45.000 eura svojih i prihoda svoje porodice.

To se vidi iz odluke koju je juče objavila institucija na čijem je čelu v.d. direktor Savo Milašinović.

Institucija je utvrdila je da on prekšrio Zakon u dijelu koji se tiče dostavljanja netačnih i nepotpunih podataka u svojim imovinskim kartonima.

U obrazloženju odluke koju potpisuje Milašinović stoji da Mujević samo 2017. godine nije prijavio malo više od 11.100 eura prihoda razlike iz “Monteputa”, zatim gotovo 5.900 iz Investiciono razvojnog fonda (IRF), ali i 10.000 eura od “Invente”. U istom periodu nije prijavio prihode supruge Enide Mujević iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) po više osnova (zimnica, prevoz, ugovor o djelu) vrijednih gotovo 3.200 eura.

Godinu kasnije, dodaje se u dokumentu, nije prijavio od IRF-a malo više od 2.800 eura, razliku iz “Monteputa” od malo više od 8.800 eura, kao ni razliku koju je iz CETI-ja primila njegova supruga u iznosu od 5.151 euto. Ističu da nije prijavio ni udio u poljoprivrednoj zadruzi “Uzor” iz Rožaja i udio ćerke Majde Mujević u tamošnjim firmama “Afmena” i “Haser”.

Mujević je Agenciji u pisanom izjašnjenju kazao da je prihode uredno prijavio iz “Monteputa”, a da se ostala sredstva odnose na minuli rad i naknadu štete zbog neiskorištenog odmora i nagrade Odbora direktora po osnovnu uspješnog poslovanja preduzeća u tom periodu.

U dijelu koji se odnosi na IRF, kazao je da je ranije bio član Odbora direktora, ali da se naknade i bonusi isplaćuju kasnije nakon usvajanja finansijskih izvještaja.

“Dalje je istakao da navedene podatke nije htio da prikrije, već je smatrao iz razloga što se odnose na 2016. godinu da nije u obavezi da iste prijavi,” navodi se u dokumentu.

Isto obrazloženje se odnosi na 10.000 eura od “Invente”, navodeći da je to dobio na ime duga iz 2014. godine za pružanje konsultantsih usluga.

Kada su u pitanju prihodi supruge, kazao je da nije znao da treba da prijavi i njene zimnice i prevoz.

Ćerkin udio u firmama nije prijavio jer tvrdi da u tom trenutku nisu počela privrednu aktivnosti i po tom osnovu nije imala prihoda, ali ni svoj udio u “Uzoru” jer “zadruga nikada nije započela rad”, dostavivši rješenje Privrednog suda o pokretanju postupka likvidacije. Iz odgovora Poreske uprave, navodi se u dokumentu Agencije, vidi se da je on, međutim, u maju ove godine imao udio u tom pravnom licu.

Tvrdi da nije dostavio potpune, “ali nikako netačne” podatke Agenciji. Dodao je da nije bio dovoljno upućen u pravila u ovoj oblasti.

Za nedostavljanje tačnih i potpunih imovinskih kartona, zaprijećena je kazna do 2.000 eura.

Direktor “Monteputa” je nedavno dostavio vanredni imovinski karton kojim se tretira uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

U tom kartonu je prijavio da je ćerka postala vlasnica “folksvagena tiguana” iz 2016. godine, ali i da ima 7.300 eura gotovine.

Sam Mujević je prijavio da ima u gotovini 2.500 eura. U redovnom godišnjem kartonu je prijavio da je na kraju prošle godine imao 17.000 eura gotovine. Vanredni imovinski karton dostavlja se u roku od 30 dana od dana uvećanja imovine čija je vrijednost preko 5.000 eura.

Bonus video: