Penzioneri uzalud čekali svoju zgradu

Dvije godine nakon polaganja kamena temeljca za gradnju stanova, Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju raskinuo ugovor sa izvođačem radova

9580 pregleda 7 komentar(a)
Polaganje kamena temeljca prije dvije godine, Foto: Goran Malidžan
Polaganje kamena temeljca prije dvije godine, Foto: Goran Malidžan

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), raskinuo je ugovor sa Konzorcijumom koji je trebalo da gradi stambenu zgradu za pljevaljske penzionere, dvije godiine nakon polaganja kamena temeljca.

To je “Vijestima” potvrdio Danilo Popović, direktor Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju(CFSSI), koji je investitor izgradnje zgrade u Rudarskoj ulici u Pljevljima, na lokaciji nekadašnje ciglane.

Iako je prije skoro dvije godine ozvaničen početak radova, zgrada za pljevaljske penzionere još nije počela da se gradi. Doskorašnji izvođač radova radova Konzorcijum Lirigzoni D.O.O. Ulcinj, Ferda D.O.O. Ulcinj& Sedam ing D.O.O. Podgorica, uradio je samo zemljane radove.

Popović je kazao da je ugovor raskinut jer izvođač radova nije mogao da obezbijedi i stručnu radnu snagu i nesmetan rad u narednom periodu, zbog situacije sa epidemijom Covid-19.

Problema sa izvođačem radova CFSSI imao je od samog početka, što se može i zaključiti iz izvještaja o izvođenju radova u koje su “Vijesti” imale uvid. Popović je kazao da će u narednom periodu izabrati novog izvođača radova, ali nije mogao da precizira kada će zgrada konačno početi da se gradi.

On je ranije optužio Opštinu Pljevlja da je odgovorna za kašnjenje radova jer ni nakon dvije godine na gradilište nije dovela vodu i struju, što je kako tvrdi on bila u obavezi da uradi. Iz Opštine Pljevlja su odbacili takve tvrdnje ističući da kašnjenju radova nisu ni najmanje doprinijeli.

“Mi smo uradili kompletne zemljane radove, a da bismo nastavili treba nam voda i struja na gradilištu. Nijedno od to dvoje nije završeno. Neka nam daju potvrdu da je dovedena voda na gradilište, odmah ćemo početi da radimo“, rekao je Popović, nedavno “Vijestima”.

Kazao je da sa Opštinom još nisu riješili problem, ali smatra da će uspjeti da se dogovore.

Tvrdi i da ih Opština Pljevlja nije oslobodila plaćanja komunalija kako su to uradile druge crnogorske opštine, već da je dogovoreno da im se ustupi pet stanova u budućoj zgradi.

U Opštini Pljevlja tvrde da nisu u obavezi da obezbijede gradilišne priključke, već da je investitor dužan da to uradi.

“Na posljednjem sastanku sa predstavnicima CFSSI Opština se obavezala da finansira trajni vodovodni priključak, koji bi izveo pljevaljski Vodovod odmah kad se steknu uslovi za to u skladu sa budžetskim programom. To ni u kom slučaju ne daje za pravo investitoru da on sam ne stvara uslove za gradilišne priključke i za nastavak radova. U svakom slučaju kašnjenju izvođenja radova na zgradi nije doprinijela ni najmanje Opština Pljevlja, dok sa stvarnim razlozima kašnjenja nije upoznata”, tvrde u Opštini Pljevlja.

Ništa od gradnje: Bivše gradilište
Ništa od gradnje: Bivše gradilištefoto: Goran Malidžan

U Opštini kažu da CFSSI dodijeljena bez naknade urbanistička parcela površine 1958 metara kvadratnih za izgradnju stmbeno-poslovnog objekta.

“Investitoru objekta su blagovremeno izdati Urbanističko-tehnički uslovi, na osnovu kojih je on mogao pristupiti izradi projektne dokumentacije. Opština Pljevlja kao kupac, je 6. 2. 2019. sačinila sa CFSSI kao prodavcem predugovor o kupoprodaji 5 stambenih jedinica, za ukupan iznos od 223.561 euro, s tim da se u ovu sumu kao kompenzacija uračuna iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a da ostatak od 155.570 eura plati Opština tako što će 30 odsto odnosno 46.461 euro biti plaćen na dan zaključenja predugovora, a preostali dio u iznosu od 108.899 eura će biti plaćen u jednakim mjesečnim ratama po ispostavljenim situacijama izvedenih radova na objektu. Posljednja rata će biti isplaćena najkasnije do završetka izgradnje objekta. Oština Pljevlja je iznos od 46.461 iz predugovora platila blagovremeno”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine.

Kamen temeljac za izgradnju ciglane položili su 14. septembra 2018, tadašnji predsjednik Opštine Mirko Đačić, Popović i direktor Fonda PIO Duško Perović. Rok za završetak radova je trebalo da bude kraj juna 2019. Po projektu zgrada će imati 38 stanova od kojih će dvadeset pripasti penzionerima, pet zaposlenima u loklanoj upravi, a ostatak će biti namijenjen tržištu. Za penzionere je namijenjeno deset jednosobnih stanova i deset garsonjera. Stanove će penzioneri moći da kupe po cijeni od 375 eura po kvadratu. U Pljevljima živi oko 6,5 hiljada penzionera, a njh više od stotinu nema riješeno stambeno pitanje.

Bonus video: