Savjet: Na programima RTCG ne smije biti ni pokušaja cenzure, a posebno ne cenzure

"Politika RTCG mora biti zasnovana upravo na svim definisanim principima. Shodno tome, svi koji dijele i promovišu demokratske vrijednosti i principe su dobrodošli na RTCG uključujući civilni sektor, medijske poslenike, predstavnike poslovne i političke zajednice"

2258 pregleda 23 reakcija 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Na programima RTCG ne smije biti ni pokušaja cenzure a, posebno ne cenzure, poručio je Savjet RTCG.

"Zahtijevali smo od generalnog direktora da utvrdi eventualnu odgovornost u kontekstu navoda Jelene Vukašinović (CZIP) i njenog gostovanja u Jutarnjem programu RTCG", saopšteno je iz Savjeta RTCG.

Navode da je Savjet RTCG u Principima razvoja definisao "objektivnost i otvorenost RTCG kao ključne indikatore funkcionisanja javnog medijskog servisa".

"Politika RTCG mora biti zasnovana upravo na svim definisanim principima. Shodno tome, svi koji dijele i promovišu demokratske vrijednosti i principe su dobrodošli na RTCG uključujući civilni sektor, medijske poslenike, predstavnike poslovne i političke zajednice. Istovremeno, očekujemo i njihovu spremnost da daju doprinos. Imajući u vidu navedeno, zahtijevali smo od generalnog direktora da utvrdi eventualnu odgovornost u kontekstu navoda gđe Vukašinović (CZIP) i predmetnog gostovanja u Jutarnjem programu RTCG", navodi se u saopštenjima.

Dodaju da na programima RTCG "ne smije biti ni pokušaja cenzure a, posebno ne cenzure".

"Čak i nenamjerni postupci koji na to mogu ličiti nanose štetu kako RTCG tako i cjelokupnom društvu. Bilo kakve eventualne zabrane pominjanja bilo kojih aktera ili modifikacije materijala nisu prihvatljive i neće biti tolerisane od strane Savjeta. RTCG mora i na taj način pokazivati svoj profesionalizam i osnovnu funkciju. Očekujemo utvrđivanje postojanja odgovornosti i reakciju na istu. Očekujemo da će i gđa Vukašinović uputiti i formalni prigovor Komisiji za predstavke i prigovore Savjeta RTCG. U slučaju izostanka istog, Komisija će po službenoj dužnosti inicirati postupak", navodi se u saopštenju.

Bonus video: