Ribnjak na Breznici dobija novo ruho

Namjera je da se uzgaja mlađ autohtone potočne pastrmke i lipljena, ali i konzumna riba za potrebe Pljevljaka

4509 pregleda 0 komentar(a)
Radovi na ribnjaku, Foto: Goran Malidžan
Radovi na ribnjaku, Foto: Goran Malidžan

U pljevaljskom gradskom parku Vodice, u toku su radovi na ribnjaku i mrestilištu na rijeci Breznici koji je SRK “Lipljen” dobio na korišćenje od Opštine Pljevlja.

Iz Opštine Pljevlja je saopšteno da je ribnjak namijenjen uzgoju mlađi autohtone potočne pastrmke i lipljena, za poribljavanje voda crnomorskog slivnog područja.

Uvođenjem novih spoljnih bazena i ekonomičnijim korišćenjem vode, trebalo bi da se stvore uslovi da u jednom dijelu ribnjaka bude moguć i uzgoj konzumne ribe za potrebe građana Pljevalja.

Do sada je urađena obnova i rekonstrukcija ribnjaka koja je obuhvatila zamjenu dovodne i odvodne instalacije za vodu, poboljšanje sanitarnih uslova u mrestilištu kroz rekonstrukciju i oblaganje plastikom kadica za inkubaciju ikre i uzgoj mlađi, sanacija vodovodne i kanalizacione instalacije i elektroinstalacija, rekonstrukcija krova i kancelarijskog prostora.

Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji spoljnih bazena - dovodnih kanala, i zamjena ventila svih odvodnih kanala, odnosno postavljanje nove vodovodne instalacije i regulatora visine vode u bazenima.

Planirano je i ekonomičnije korišćenje vode nego ranije.

Adaptaciju mrestilišta, pored Opštine Pljevlja, pomogli su Rudnik uglja i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ribnjak trenutno upošljava tri osobe, a projektom akvakulture Prirodno-matematičkog fakulteta iz Podgorice planirano je da bude samoodrživ nakon treće godine funkcionisanja.

Bonus video: