NKT o zahtjevu ugostitelja sa sjevera: Zdravlje građana je prioritet

NKT će u nedjelju održati sjednicu na kojoj će razmotriti epidemiološku situaciju i u skladu sa tim zahtjeve ugostitelja iz opština Sjevernog regiona

12714 pregleda 335 reakcija 18 komentar(a)
Detalj iz Berana, Foto: Tufik Softić
Detalj iz Berana, Foto: Tufik Softić

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti saopštilo je povodom zahtjeva ugostitelja sa sjevera da je zdravlje građana prioritet.

NKT kaže da inficirani i oboljeli građani ne mogu doprinijeti ni ekonomiji niti mogu biti potrošači i gosti.

Pljevasljki ugostitelji pozvali su Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) da pod hitno prestane da ih diskriminište i prestane sa primjenom dvostrukih aršina prilikom donošenja mjera.

Beranski ugostitelji protestovali su juče zbog odluke NKT-a da na teritoriji te opštine produži zabranu rada lokalima do 30. jula, tvrdeći da to ugrožava njihovu golu egzistenciju.

NKT je u utorak do 30. jula produžilo primjene mjere zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) uključujući i pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama u opštinama: Berane, Bijelo Polje, Petnjica, Pljevlja i Rožaje.

"Povodom sugestija i javnih istupa pojedinih ugostitelja iz opština Sjevernog regiona o potrebi ublažavanja epidemioloških mjera podsjećamo da je zdravlje građana prvi i najvažniji prioritet. Inficirani i oboljeli građani ne mogu doprinijeti ni ekonomiji niti mogu biti potrošači i gosti. Nacionalno koordinaciono tijelo razumije vlasnike objekata u zatvorenim djelatnostima. I do sada smo mjere donosili sa visokim senzitivitetom prema potrebama crnogorske privrede i preduzetnika. Tako će biti i ubuduće", saopštio je NKT.

NKT će u nedjelju održati sjednicu na kojoj će razmotriti epidemiološku situaciju i u skladu sa tim zahtjeve ugostitelja iz opština Sjevernog regiona.

"Podsjećamo da će svi zaposleni u ovim objektima dobiti puni iznos minimalne zarade i uplaćene sve poreze i doprinose. Nadležne inspekcije zadužene su da odlučno obezbijede poštovanje uslova pod kojima se može obavljati djelatnost. Kontrola će biti usmjerena na pravna lica i odgovorna lica u pravnom licu. Kazne za nepoštovanje mjera će biti visoke", kazali su iz NKT-a.

Bonus video: