Štite li donirane maske zdravstvene radnike?

Iz Montefarma su kazali da na kutiji maske model KN95 GB2626-2006 zaista piše “not for medical use” (nisu za medicinsku upotrebu). “Ali se odnosi na to da nemaju medicinsku namjenu već su zaštitno sredstvo, tj. namijenjene su za zaštitu korisnika i vode se kao lična zaštitna oprema”, piše u odgovoru Montefarma.

23672 pregleda 40 reakcija 12 komentar(a)
Šta su medicinske, a šta zaštitne maske, Foto: Vijesti
Šta su medicinske, a šta zaštitne maske, Foto: Vijesti

Pojedine bolnice i domovi zdravlja dobili su nedavno zaštitne maske N95, za koje proizvođač iz Kine tvrdi da nisu za medicinsku upotrebu, saznaju “Vijesti”.

Zdravstveni radnici kazali su da je ustanovama isporučen kontingent medicinske opreme i da su među njima navodno sporne maske, kojih ima dovoljno. Jedan od ljekara rekao je “Vijestima” da im ove maske, za koje proizvođač navodi da nisu za medicinsku upotrebu, ne ulivaju sigurnost za rad sa pacijentima koji potencijalno imaju kovid-19, ili su zasigurno inficirani novim koronavirusom.

“To bi bilo kao da hirurg tokom operacije nosi rukavice na kojima piše da nisu za medicinsku upotrebu i da bude bezbrižan i uvjeren da su sterilne”, kazao je ljekar iz jedne crnogorske bolnice.

Iz “Montefarma”, koji je distribuiirao ove maske, tvrde da su kao snabdjevač svih zdravstvenih ustanova odgovorna firma i da takav propust ne bi mogao da im se dogodi: “Svakako, mi smo radi nas, zatim zdravstvenih radnika, naših kolega i javnosti uopšte provjerili ove optužbe”.

Iz Montefarma su kazali da na kutiji maske model KN95 GB2626-2006 zaista piše “not for medical use” (nisu za medicinsku upotrebu).

“Ali se odnosi na to da nemaju medicinsku namjenu već su zaštitno sredstvo, tj. namijenjene su za zaštitu korisnika i vode se kao lična zaštitna oprema”, piše u odgovoru Montefarma.

Iz ove ustanove tvrde da ovaj model ima filtraciju i efikasnost zaštite od patogenih čestica, između ostalog i od virusa, od preko 95 odsto.

Na pitanje koje količine su nabavljene i koliko su plaćene, iz Montefarma su kazali da maske nisu kupljene ili nabavljene komercijalnom nabavkom, već su dio jedne od mnogobrojnih donacija.

“Sve što je stiglo u naše skladište ima propratnu dokumentaciju, kao i dokaze, odnosno sertifikate o kvalitetu proizvoda”, rekli su.

Iz Montefarma su kazali da se ovi navodi mogu naći na sajtu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ACDC).

“Maska za koju se interesujete nalazi se na listi odobrenih modela, potvrđena je njena efikasnost od strane FDA i lista je ažurirana 16. jula 2020. godine”, piše u odgovoru.

Nacionalni Institut za profesionalnu sigurnost i zdravlje (NIOSH) je nedavno dobio nove informacije od zainteresovanih strana širom Sjedinjenih Država o zaštitnim maskama iz Kine, za koje se tvrdi da ispunjavaju standard gb2626.

Na sajtu američkog Centra za kontrolu i prevenciju (CDC) bolesti navodi se da propusnost filtera na pojedinim primjercima ovih maski nije zadovoljavala kriterijume.

“Rezultati procjene potvrđuju da neki od ovih proizvoda imaju lošu efikasnost filtera i da su lošeg kvaliteta”, navodi se na sajtu američkog CDC.

Navodi se i da nemaju saznanja o održivosti kvaliteta proizvođača i kontroli kvaliteta ovih maski.

U Calimsu nisu registrovani, proizvode “ostale predmete”

U jednoj od sala bivšeg “Titeksa” u Podgorici, firma F.T.S. pokrenuće proizvodnju zaštitnih maski za potrebe izvoza.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, u pitanju je investitor iz Italije, koji je firmu u Podgorici registrovao u maju i potpisao godišnji ugovor o zakupu sa PLC Morača AD Podgorica. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), firma F.T.S. Podgorica osnovana je 7. maja, a posljednja promjena je prijavljena 13. juna. Djelatnost firme, stoji na sajtu CRPS, jeste proizvodnja ostalih predmeta. Osnivač je Franćesko Meleo, koji je uz Stefana Melea i ovlašćeni zastupnik, dok je izvršni direktor Marko Bošković.

Firma je, kako su saopštili iz Glavnog grada od Ministarstva zdravlja Italije dobila CE sertifikat za distribuciju na teritoriji Evropske unije za nesterilisane medicinske uređaje tip 1 sa filtracijom od minimalno 94 odsto za civilnu upotrebu (hiruške maske), kao i CE sertifikat za distribuciju nesterilisanih maski Tip 2, sa minimum 98 odsto filtracije za civilnu upotrebu (KN95).

Iz Glavnog grada kazali su da je na osnovu Pravilnika o opremi lične zaštite, firma FTS podnijela i zahtjev Sekretarijatu za preduzetništvo za prijavu o obavljanju dijelatnosti, da zapošljava 12 radnika, a da je u toku procedura prijave još tri radnika.

Firma FTS nije registrovana kod Agencije za ljekove i medicinska sredstva (Calims).

“U Calimsu nije registrovan proizvođač medicinskih sredstava pod nazivom F.T.S. Podgorica, niti je registrovan bilo koji drugi proizvođač medicinskih sredstava koji se bavi proizvodnjom medicinskih maski koje pripadaju medicinskim sredstvima u skladu sa Zakonom (o medicinskim sredstvima). Trenutno u proceduri nemamo ni podnesenih zahtjeva za registraciju proizvođača medicinskih maski”, kazali su “Vijestima” iz Agencije.

Dodaju i da “zaštitine maske koje proizvođač nije namijenio za medicinsku upotrebu, ne pripadaju medicinskim sredstvima”.

“I samim tim nisu u nadležnosti Agencije, pa naša institucija ne raspolaže podacima o proizvođačima i proizvodnji zaštitine opreme/zaštitnih maski u Crnoj Gori”, piše u odgovoru redakciji.

Prema Zakonu, medicinska sredstva su instrumenti, aparati, uređaji i proizvodi koji se primjenjuju na ljudima, u skladu sa namjenom koju im je odredio proizvođač, koji svoje osnovno djelovanje ne postižu na osnovu farmakoloških, imunoloških i metaboličkih osobina.

Zakon navodi i da medicinska sredstva mogu da se koriste samostalno ili u kombinaciji, i to, između ostalog, za utvrđivanje dijagnoze, prevenciju, praćenje liječenja ili ublažavanje bolesti.

O firmi se saznalo nakon što je tokom premijerskog sata potpredsjednik Vlade Milutin Simović odgovorio na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića koji je tvrdio da u Podgorici postoji pogon za proizvodnju zaštitnih maski.

Simović je tada odgovorio da je u pitanju “zaštitna oprema”. I pomoćnik direktora Senad Begić u IJZ juče je na konferenciji NKT-a kazao da su maske zaštitna oprema.

Ministarstvo rada da omogući ostvarivanje prava na njegu i pomoć, invalidninu...

Vlada je zadužila Ministarstvo rada i socijalnog staranja da omogući kontinuitet u ostvarivanju prava korisnicima osnovnih materijalnih davanja iz socijalne zaštite i to prava na dodatak za njegu i pomoć, ličnu invalidninu, kao i prava na materijalno obezbjeđenje po osnovu nesposobnosti za rad...

Radi se o korisnicima kojima je pravo utvrđeno u ograničenom trajanju, a prestalo u periodu 1. juna do 7. jula, i koji u tom periodu nijesu bili predmet rada prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija.

To pravo će im biti omogućeno od perioda prestanka prava do ponovnog uspostavljanja rada komisije, kada će se preispitati nastavak korišćenja navedenih prava i u saradnji sa Ministarstvom finansija obezbijede sredstva za isplatu naknada za period kada je naknada bila prekinuta.

Udruženje mladih sa hedikepom (UMHCG) nedavno je izvijestilo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da su ova prava povrijeđena osobama sa invaliditetom i to zbog pojedinaca ili službi u centrima za socijalni rad i Ministarstvu rada koji “ne rade svoj posao”.

Vlada je zadužila starješine organa državne uprave da prilikom ulaska u službene prostorije obezbijede mjerenje tjelesne temperature državnih službenika i namještenika i da sprovedu dodatne mjere zaštite kako ne bi bio dozvoljen ulazak onima koji nemaju zaštitnu masku.

Bonus video: