Najviše novca uložiće u uređenje Solila

Za nove osmatračnice za posmatranje ptica izdvojiće 27.000 eura...
97 pregleda 2 komentar(a)
Solila, Njemci, Foto: Siniša Luković
Solila, Njemci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.01.2018. 17:24h

Zaštićeni rezervat prirode Solila i ove godine biće u fokusu investicionih aktivnosti preduzeća “Morsko dobro” kada je riječ o ulaganjima na području Tivta.

Prema Planu korišćenja sredstava preduzeća na koje je saglasnost dala Vlada, “Morsko dobro” će u uređenja i održavanje infrastrukture u specijalnom rezervatu prirode Solila uložiti 15.000 eura, dok će projektovanje, izrada i postavljanje novih kula- osmatračnica za posmatranje ptica koštati dodatnih 27.000.

Za sanacija nasipa uz Široku rijeku sa postavljanjem zapornice za regulaciju nivoa vode biće izdvojeno 30.000 eura, dok će godišnji monitioring promjena u stanju životne sredine na Solilima koštati 5.000.

Od ostalih ulaganja na području Tivta, “Morsko dobro” planira da do kraja godine izradi Studiju tehničko-tehnoloških uslova za dvije lokacije nautičkih sidrišta u Tivatskom zalivu, sa Pravilnikom upravljanja sidrištima, a za što će biti izdvojeno 25.000 eura.

Namjeravaju da realizuju i niz ugovorenih, a nedovršenih aktivnosti u Tivtu koje su prenesene iz 2017. Tako je planirano da bude plaćeno 20.000 eura za već izrađenu i revidovanu projektnu dokumentaciju za poslove regulisanja kanala i vodotoka na Solilima, 5.000 koštaće dopuna projekta građevinske sanacije pristaništa Opatovo shodno lani urađenom geomehaničkom elaboratu, a 2.000 za reviziju glavnog projekta rekonstrukcije pristaništa u Donjoj Lastvi, koliko i za reviziju projekta sanacije pristaništa u Krašićima.

Radovi na uređenju kanala za odvod atmosferskih voda u naselju Bonići koštaće 35.000, dok će za redovne radove održavanja i uređenja rezervata Solila biti plaćeno 30.000 eura, a za monitoring stanja životne sredine na tom lokalitetu još 10.000.

Bonus video: