Odžić: Dozvoliti turistima iz regije ulazak uz negativan PCR test

"Na ovaj način bi se značajno smanjio epidemiološki rizik po građane Crne Gore, a istovremeno turističkoj privredi omogućila barem dva mjeseca kako bi ostvarili barem neki prihod"

6505 pregleda 25 reakcija 24 komentar(a)
Petar Odžić, Foto: SDP
Petar Odžić, Foto: SDP

Nosilac liste "SDP - Jaka Crna Gora" na predstojećim lokalnim izborima u Budvi Petar Odžić apelovao je na Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da dozvoli turistima iz regije ulazak u Crnu Goru uz negativan PCR test.

"Pozdravljamo odluku NKT da se, zbog smanjenog epidemiološkog rizika, dozvoli turistima iz Rusije i Azerbejdžana da uđu u Crnu Goru, što će sigurno dati značajan impuls za turističku privredu koja se suočava sa ozbiljnim izazovima ove godine. Turisti iz ovih zemalja su proteklih godina bili među najbrojnijim u našim hotelima, tako da se nadamo da će se njhov dolazak pomoći oporavku cjelokupne turističke privrede", naveo je Odžić.

Smatra da bi trebalo donijeti odluka da svi turisti iz zemalja regije, koji, kako je naveo, čine preko 40 odsto ukupnog broja dolazaka u Crnu Goru, dobiju mogućnost ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

"Na ovaj način bi se značajno smanjio epidemiološki rizik po građane Crne Gore, a istovremeno turističkoj privredi omogućila barem dva mjeseca kako bi ostvarili barem neki prihod. Turistička privreda se suočava sa najvećim problemima u proteklih 25 godina i zbog toga je neophodan proaktivniji pristup, kako bi se od sezone spasilo što se spasiti može, a u čemu nam primjer može biti susjedna Hrvatska koja je angažovanim radom svih institucija sistema uspjela da privuče čak 2,44 miliona turista u julu mjesecu, sa odličnim najavama za avgust i ostatak sezone", saopštio je Odžić.

Bonus video: