PRIVATNICI IMAJU KADAR, OPREMU I PCR MAŠINU

Test na koronavirus košta i 450 eura sve dok se Vlada i privatnici ne dogovore

Iz jedne laboratorije su rekli “Vijestima” da bi možda prihvatili da rade analizu, ali da IJZ preuzme dostavljanje uzoraka, evidenciju pozitivnih i traganje za kontaktima

36466 pregleda 299 reakcija 57 komentar(a)
Iz IJZ su apelovali na privatnike koji imaju PCR aparat da pomognu (ilustracija), Foto: Betaphoto
Iz IJZ su apelovali na privatnike koji imaju PCR aparat da pomognu (ilustracija), Foto: Betaphoto

Privatnici bi mogli da rade PCR analize na novi koronavirus u Crnoj Gori - uzimanje briseva nije tehnički zahtjevno, a određeni broj takvih zdravstvenih ustanova posjeduju rješenja Ministarstva zdravlja za obavljanje mikrobiološke dijagnostike, potreban kadar i opremu.

PCR analize na novi koronavirus trenutno se rade jedino u laboratorijama IJZ, a najavljeno je i formiranje nove u KC-u. Međutim, period od kraja septembra do nove godine je najraniji rok kada bi mašina mogla da bude dopremljena u Crnu Goru. Iz IJZ su apelovali na privatnike koji imaju taj aparat da pomognu u javno-zdravstvenom odgovoru na epidemiju koronavirusa.

"Vijesti" su nekoliko privatnih laboratorija pitale da li posjeduju ovaj aparat, te da li su s predstavnicima Države ili zdravstvenog sistema razgovarali o mogućem angažmanu.

Iz jedne laboratorije odgovorili su da posjeduju aparat za PCR dijagnostiku i informacioni sistem za kodiranje pacijenata, ali da nijesu razgovarali o mogućoj saradnji s IJZ.

“Možda bi se uključili, pod uslovom da dobijemo uzorke i da Institut vodi evidenciju pozitivnih i preuzme dalji tretman i evidenciju kontakata. Sve je to još nedefinisano, pravila moraju biti precizna i poštovati se”, kazali su “Vijestima”.

Iz IJZ su istakli da su podaci o broju privatnih zdravstvenih ustanova koje posjeduju rješenje Ministarstva zdravlja za obavljanje mikrobiološke dijagnostike, kadar i opremu za PCR u tom Vladinom resoru.

“Kada se radi o uzimanju briseva – sama procedura uzorkovanja nije tehnički zahtjevna i ne razlikuje se značajnije od uzimanja uobičajenih briseva nosa i ždrijela za druge mikrobiološke analize. Ona je dio standardnih vještina koje je srednji medicinski kadar odgovarajućeg smjera u obavezi da savlada tokom srednjoškolskog obrazovanja i obavljanja pripravničkog staža, tako da s tog aspekta ne bi trebalo da postoje izazovi kada se radi o sprovođenju ove dijagnostike“, kazali su iz IJZ.

Laboratorije IJZ, kako je nedavno saopštio pomoćnik direktora Senad Begić, trenutno su fokusirane na traganje kontakata, što znači da imamo čitav niz kategorija stanovništva, naročito putnika u međunarodnom saobraćaju, koji, nažalost, ne mogu da urade PCR test.

"Vijestima" se juče obratio jedan od njih, pomorac, koji je ovaj test morao da plati nešto više od 450 eura. On je rekao da je pokušavao da dobije IJZ, da mu to nije pošlo za rukom, pa je, kako tvrdi, uradio test preko firme Normonte iz Kotora.

"Pozvao sam ih i oni su mi dali Swift broj dubrovačke klinike Marin Med, naglasivši da moram da platim 400 eura za test, čiji će rezultati biti gotovi do 26 sati, plus bankarske troškove od oko 30 eura. Nakon što sam poslao kopiju potvrde o uplati iz banke, Normonte mi je dao lokaciju gdje se testiranje obavlja - četvrto proširenje nakon prelaska crnogorske granice Debeli brijeg. Tu dolaze pomorci svakog dana u 19 sati. Kada sam stigao, već je bilo parkiranih sedam, osam automobila. Djevojka iz Dubrovnika je došla i uzela bris", ispričao je pomorac.

On je rekao da ga je nakon toga firma Normonte pozvala i navodno tražila dodatnih 20 eura za njihove usluge.

"Test sam u konačnom dobio, ukupna cijena bila je nešto više od 450 eura, plus moji troškovi goriva jer živim u Podgorici. Kolege iz Hrvatske ovaj isti test plaćaju nešto manje od 90 eura", tvrdi pomorac.