naslijedio jonuza koji odlazi u penziju

Đurković novi komandant Mornarice Vojske Crne Gore

Kapetan korvete Ivan Laković novi je komandant školskog broda "Jadran"

4464 pregleda 4 komentar(a)
Sa svečanosti na Jadranu, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa svečanosti na Jadranu, Foto: Ministarstvo odbrane

Kapetan fregate Goran Đurković novi je komandant Mornarice Vojske Crne Gore. On je dužnost preuzeo na svečanosti organizovanoj na brodu „Jadran“, koji danas slavi 87 godina postojanja.

Đurković je na mjestu komandanta MVCG naslijedio kapetana fregate Jusufa Jonuza, koji odlazi u penziju.

„Mornarica Vojske Crne Gore prešla je iz sigurnih u sigurne ruke, srećan sam što imamo ovakve oficire, za koje znam da će nove dužnosti nastaviti da ispunjavaju uspješno, kao i sve do sada“, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-major Dragutin Dakić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasio da titula komandanta MVCG nosi veliku čast, ali i odgovornost, jer to znači biti čuvar vjekovne tradicije crnogorskog pomorstva, ali i prvi na braniku našeg mora i obala.

Načelnik Generalštaba je istakao da će se modernizacija Mornarice nastaviti.

Kapetan fregate Jusuf Jonuz je svom nasljedniku na mjestu komandanta MVCG poželio da nastavi osavremenjivanje Mornarice i pozvao sve pripadnike VCG da se drže vrijednosti svijetle tradicije, saopšteno je iz Ministarstva.

Đurković je poručio da je komandu preuzeo od oficira koji je bio uzor, podrška, ali i prijatelj kolegama.

Novi komandant MVCG je istakao da je samo zajednički, timskim duhom, moguće razviti Mornaricu tako da odgovori savremenim izazovima.

„Gospodo oficiri i podoficiri bude časni i predani, služite svojoj zemlji i narodu, prenesite svoja iskustva i znanja mlađima. Mornari, odabrali ste častan poziv, služite Crnoj Gori vjerno, ponosno i iskreno. Uvijek stojte uzdignutog čela“, naglasio je Đurković.

Iz Ministarstva dodaju i da je "ponos Mornarice i Vojske Crne Gore", školski brod „Jadran“, koji danas slavi 87. rođendan, dobio takođe novog komandanta.

Dosadašnji komandant kapetan fregate Goran Pajović predao je zastavu nasljedniku na toj funkciji kapetanu korvete Ivanu Lakoviću.

Pajović je istakao da mu je čast što je komandovao Jadranom, rekavši da obavezuje posadu da pruže punu podršku novom komandantu.

Laković se zahvalio kolegi, naglasivši da će dati maksimum kako bi održao ugled i pomorsko nasleđe „Jadrana“. .

Preporučujemo za Vas