Hrapović: Kuća je moja, biće uskoro i upisana

Hrapović za "Vijesti" tvrdi da je još u proceduri upis nekretnine. Raško Konjević najavio prijavu protiv Hrapovića zbog nesavjesnog trošenja državnog novca, pitao i čija je kuća u Dinoši

62550 pregleda 616 reakcija 65 komentar(a)
Podnio zahtjev za uknjiženje: Kuća u Dinoši, Foto: Savo Prelević
Podnio zahtjev za uknjiženje: Kuća u Dinoši, Foto: Savo Prelević

Ministar zdravlja Kenan Hrapović potvrdio je “Vijestima” da je kuća u Dinoši (Opština Tuzi) njegova i izgrađena na imanju koje je kupio 2008. godine za 7.200 eura.

Hrapović (Socijaldemokrate) vlasnik je parcele u katastarskoj opštini Gruda, kao i dva privremena objekta površine 67,4 i 50,72 kvadratnih metara, što je prijavljeno u njegovim imovinskim kartonima.

U katastru, međutim, nema podataka o objektima, odnosno kući na toj parceli, a Hrapović tvrdi da je zahtjev za upis nadležnima podnio prije dvije godine, o čemu je dostavio i dokumentaciju “Vijestima”.

Zamjenik predsjednice Socijalemokratske partije Raško Konjević pozvao je ranije juče ministra da objasni da li je kuća u Dinoši njegova i kako je stekao, izražavajući sumnju u korupciju.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, ministar zdravlja je rekao da je 2014, na osnovu tadašnjeg prostorno-urbanističkog plana prijavio gradnju privremenog objekta iz dva dijela, što su tada bile jedine mogućnosti u skladu sa važećim propisima.

U njegovim imovinskim kartonima od 2014. godine, koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije na sajtu, piše da posjeduje dva objekta površine 67,4 i 50,72 metara kvadratnih.

Hrapović je “Vijestima” dostavio zahtjeve kojima se obraćao Agenciji za stanovanje i Glavnom gradu, iz kojih se vidi da je tražena izgradnja individualnog stambenog objekta.

Kuća u Dinoši
Kuća u Dinošifoto: Savo Prelević

U zahtjevima iz 2011. godine, piše da je parcela kupljena u namjeri da izgradi porodični stambeni objekat, ali da “nijesu bili u mogućnosti da valorizuju zemljište iz razloga što važeći prostorni plan Podgorice iz 1990. godine predmetni prostor nije namijenio za gradnju, a zbog čega trpe znatne posljedice”.

On u zahtjevima od prije devet godina traži da se omogući gradnja s obzirom na to da je otpočela izrada prostorno-urbanističkog plana (PUP) Podgorice.

Hrapović je juče rekao da je u skladu sa tada važećim propisima izdato rješenje Uprave gradske opštine Tuzi, a kojim je 2014. godine odobreno postavljanje dva objekta, ukupne površine 118,10 kvadrata.

Njemu je, kako piše u rješenjima Glavnog grada, odnosno tehničko-estetskim uslovima, dozvoljeno da objekat (kiosk) postavi na armirano-betonskim trakastim temeljima, konstrukcijom koju čine armirano-betonski horizontalni i vertikalni serklaži u oba ortogonalna pravca, krovom koji je riješen kao kosa polumontažna ploča debljine 17 plus sedam centimetara, sa nagibom 19 stepeni...

Hrapović tvrdi da je 2018. godine, kada su se stekli uslovi usvajanjem novog urbanističkog plana, podnio zahtjev za uknjiženje objekta-kuće.

U dokumentaciji, koju je dostavio “Vijestima” piše da se 16. jula 2018. godine obratio zahtjevima za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za promjenu stanja u prostoru.

Kuća u Dinoši
Kuća u Dinošifoto: Savo Prelević

“Postupak kod nadležnih organa je u toku, a njegovim okončanjem stvoriće se uslovi da objekat bude upisan u list nepokretnosti, kako propisuju važeći propisi”, odgovorio je Hrapović “Vijestima”.

Dostavio je dokaz da je 2009. platio porez na promet nepokretnosti od 1.080 eura. Iz dokumentacije se vidi da je tržišna vrijednost nepokretnosti tada utvrđena u iznosu od 36.000 eura.

On je juče, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, pozvao nadležne organe da preduzmu sve neophodne radnje u cilju ispitivanja navoda Konjevića, koji je najavio krivičnu prijavu zbog, kako je objasnio, sumnjivih isplata iz budžeta privatnoj bolnici “Kodra”.

Konjević je juče na konferenciji za novinare rekao da postoji sumnja da je Hrapović sa još neutvrđenim brojem lica dio novca za finansiranje javnog zdravstvenog sistema protivpravno usmjeravao privatnoj zdravstvenoj ustanovi i pozvao Specijalno državno tužilaštvo da provjeri fakture “jer je nemoguće da prosječna faktura usluga u ‘Kodri’ u 2019. bude i do tri puta veća nego u Kliničkom centru Crne Gore (KCC).

On je najavio da će krivična prijava biti podnijeta početkom naredne sedmice. “Mislimo da ovdje ima i elemenata korupcije, imajući u vidu stil života Kenana Hrapovića i njegove porodice, koji ne može biti priušten primanjima koje imaju”, kazao je Konjević.

Hrapović je saopštio da bi nadleženi organi trebalo što hitnije da reaguju “kako bi što prije istina izašla na vidjelo i “bili prekinuti besomučni pokušaji njegove lične i profesionalne diskreditacije”.

“Tokom svog životnog i radnog vijeka, nikada nisam stekao nelegalno i protivzakonito nikakvu imovinsku korist, niti sam je svojim činjenjem pribavio nekom drugom”, tvrdi Hrapović.

 “Nikada nisam stekao protivzakonitu imovinsku korist”: Hrapović
“Nikada nisam stekao protivzakonitu imovinsku korist”: Hrapovićfoto: Boris Pejović

Iz SD-a su poručili da se ni o kakvom nezakonitom djelovanju Hrapovića ne može govoriti i da je sva dokumentacija uredna i javno dostupna na provjeru.

Konjević i Hrapović su bili partijske kolege u SDP-u, a nakon istupa SDP-a iz vlasti dio njenih funkcionera je prešao u novoformiranu SD, na člijem je čelu Ivan Brajović.

Konjević: Fond liječenje u “Kodri” plaća dva i po puta više nego u KCCG

Konjević je kazao da je “Kodra”, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, za liječenje 4.318 pacijenata prošle godine fakturisala šest miliona eura.

“Znači liječenje naših osiguranika u bolnici ‘Kodra’, Fond plaća skoro tri puta više nego u opštim bolnicama ili oko dva i po puta više nego u KCCG. Tako je prosječna faktura liječenja u javnim zdravstvenim ustanovama oko 440 eura, a u ‘Kodri’ oko 1.300. Na ovaj način Fond ovakvim obračunom treba da isplati više od 3.000.000 eura nego da je liječenje obavljeno u javnim zdravstvenim ustanovama”, kazao je Konjević.

On je za “Vijesti” objasnio da se u javnom zdravstvenom sektoru, tačnije u opštim i specijalnim bolnicama i Kliničkom centru od prošle godine fakture za bolničko liječenje obračunavaju po DRG sistemu (dijagnostičko srodne grupe). Tako se, kako kaže, fakturišu bolničke usluge u većini zemalja razvijenog svijeta.

Prema tom sistemu, sve fakture u zdravstvenim ustanovama koje su veće nego u KCCG, pobuđuju sumnju.

“Ako država na ovaj način ‘upumpava’ novac u privatnu zdravstvenu ustanovu koja bi trebalo da radi po zakonima tržišta, onda joj čini ogromnu uslugu, praktično joj rješava sve finansijske dubioze. Na primjer, ukupna fakturisana realizacija JZU Opšte bolnice Kotor u prošloj godini je bila oko 4.500.000 eura, a budžet bolnice sa 230 zaposlenih s rebalansom u prošloj godini 4.250.000”, naveo je Konjević.

Država “upumpava” novac u privatnu zdravstvenu ustanovu: Konjević
Država “upumpava” novac u privatnu zdravstvenu ustanovu: Konjević foto: Boris Pejović

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), vlasnici privatne bolnice “Kodra” su Dragica Perović Ivanović i Zoran Ivanović.

Bonus video: