Pune tezge ali turista nema

Prodavci na ulcinjskoj Zelenoj pijaci uglavnom nude domaće proizvode, ali tvrde da su pazari znatno manji nego lani zbog situacije izazvane koronavirusom

5759 pregleda 0 komentar(a)
Nema gužve na pijaci, Foto: Samir Adrović
Nema gužve na pijaci, Foto: Samir Adrović

Prvo vas dočekaju domaći proizvodi iz iz Ćurki, Kolomze, Pistule, Zoganja... Štandovi iza njih rezervirsani su za poljoprivrednike iz Mrkojevića i Gorane, desno su žene u tradicionalnoj nošnji Krajine, pokraj iz Anamalita - veličanstvene boje proizvoda govore više od riječi na ulcinjskoj pijaci...

Na samom ulazu nudi se domaći med, ribarnica ima bogatu ponudu kao i mesara Meraja...

Bajrovi domaći proizvodi mame mušterije dok su kod ugostitelja Salije uglavnom stalni gosti, Tu je i pekara, ispred i taksisti koji nemaju posla... Tako izgleda ulcinjska Zelena pijaca pazarnim danima - petkom i utorkom... Tako je bilo i prije dva dana. Tu je i pekara, ispred i taksisti koji nemaju posla, iako je sezona.

Tako je izgledala ulcinjska Zelena pijaca u petak, kada je pazarni dan.

“Pitate me šta radim sa svim ovim što ne prodam? Gledam da to, prije nego pođem kući, poklonim nekom kome stvarno treba“ kaže Špresa iz Pistule, mjesta u zaleđu Ulcinja, dok na štandu iza prepunih gajbi s paprikama i smokvama, uživa u zalogaju domaćih maslina, sira i hljeba. Domaće paprike kod nje koštaju tek 70 centi... Špresa je jedna od mnogih zakupaca štandova na ulcinjskoj Zelenoj pijaci, koja kupcima nudi svoje, domaće proizvode. Više od 90 odsto zakupaca štandova na pijaci, domaći su proizvođači, kaže za “Vijesti” Skender Kalezić, direktor Komunalnog, koje gazduje ulcinjskom pijacom.

“Zbog toga se naša pijaca razlikuje od drugih na primorju“, ističe on. Domaći proizvodi - poput sira, kajmaka i pršute, kod Bajrama bolje prolaze kod domaćih gostiju nego lani.

“Valjda je kampanja ‘kupujmo domaće’ učinila svoje. Nažalost, fale strani gosti i to je taj veliki pad koji imamo, ali ne samo mi“, kaže Bajram. Maslinar Ramo Metanović ima široku lepezu proizvoda, od domaćeg maslinovog ulja i maslina, do suvih smokava, paradajza, bijelog luka... “Nije kao ranijih godina. Ali, evo danas je stiglo dosta gostiju iz Srbije, s Kosova i iz Bosne. Sezonu ne možemo izvući, ali daj Bože da ovo potraje“, kaže Metanović.

On priča da je svih ranijih godina imao i dopunski štand u Štoju, ali da je ove godine odustao jer, kako kaže, nema gostiju.

“Samo da ovo prođe, sve će biti dobro“, kaže Metanović, poljoprivrednik iz Gorane, koji ima oko 45 korjena starih stabala maslina i oko 60 mladica. Njegov komšija Jusuf iz Mrkojevića prodaje domaći, rumeni paradjz, mrkojevićki crni luk, domaći sir, peršun, blitvu...“Lani sam prodavao i do 15 gajbi paradajza, a sad ne mogu ni pet“, žali se Jusuf.

Još gore prolazi žena koja prodaje domaći ulcinjski med na ulazu u pijacu.

“Ni pet odsto u odnosu na lani“, kaže ona. Na poslovanje ove godine zbog korone, žali se i jedini zakupac ugostiteljskog objekta na pijaci Salija Velić.

“Imamo pad od preko 75 odsto“, kaže Velić.

Bolje ne posluju ni taksisti koji u redu stoje ispred pijace - umjesto 40 eura, koliko kažu da su imali u prosjeku lani, sada i po osam sati čekaju za turu od dva-tri eura...

Bonus video: