Djecu nema ko da čuva

Vlada obećala plaćeno odsustvo za roditelje i za septembar, ali nisu objavili naredbu o odgađanju školske godine u Službenom listu

33691 pregleda 3 komentar(a)
Školska godina počinje 1. oktobra, Foto: Shutterstock
Školska godina počinje 1. oktobra, Foto: Shutterstock

Roditelji djece do 11 godina ne mogu da za septembar ostvare pravo na plaćeno odusustvo, jer Vlada u Službenom listu nije objavila naredbu o odgađanju početka školske godine, pa poslodavci nemaju pravni osnov da im pravo na zaradu po osnovu odustva i omoguće.

Iz Udruženja ‘Roditelji’ “Vijestima” su kazali da su se u vezi s tim još prošle sedmice obraćali Nacionalnom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT), ali da odgovor nisu dobili.

IZ NKT-a “Vijesti” su uputili na Ministarstvo ekonomije, a iz tog resora kazali su da pravo na subvenciju ostaje, te da se poslodavcima isplaćuje do 50 odsto subvencije za zaposlenog koji koristi pravo na plaćeno odsustvo. Nisu, međutim, komentarisali i propust NKT i Vlade da naredbu o odgađanju početka škole, na koju se poslodavac poziva za potrebe ostvarenja prava, objavi u Službenom listu.

“Danima pokušavamo da dobijemo konkretnu informaciju od nadležnih, roditelji nas zovu i pišu non-stop, jer ne znaju šta da rade. Kada traže od poslodavaca da koriste pravo na plaćeno odustvo, odgovor je da nemaju na osnovu čega to pravo da im omoguće i ni na šta da se pozovu. Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno, kada su najavili da će škola početi 1. oktobra, da će roditelji djece starosti do 11 godina imati ovo pravo. Mi smo pisali i NKT-u prošle sedmice da ih podsjetimo da ova naredba još nije donijeta i da to urade do 1. septembra, ali nismo dobili odgovor, a ni mjera nije usvojena”, kazala je “Vijestima” Katarina Čarapić iz Udruženja “Roditelji”.

Vlada učestvuje u zaradama s polovinom iznosa

Iz Vlade su 18. avgusta, na preporuku Instituta za javno zdravlje (IJZ), saopštili da se početak školske godine odgađa za 1. oktobar. Odluka se, kako su tada kazali, odnosi na škole i vrtiće, a saopšteno je i da će roditelji moći da dobiju plaćeno odsustvo na osnovu ranije usvojene mjere.

“Dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivaće se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, s izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu”, saopšteno je tada iz NKT.

U Službenom listu, međutim, toga dana ni kasnije nije objavljena naredba o odgađanju početka školske godine.

Subvencije za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu dio su ekonomskih mjera koje je Vlada usvojila kao pomoć privredi zbog epidemije koronavirusa. Predviđeno je bilo pravo poslodavca na 70 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 70 odsto neto minimalne zarade za zaposlene u privrednom društvu koje je evidentirano u februaru.

Vlada je 27. avgusta usvojila Informaciju o realizaciji programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa. U Informaciji, pored ostalog, navodi se da je zbog zabrane rada predškolskih ustanova nastavljeno subvencionisanje zarada zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do sedam godina i kada su u pitanju avgustovske zarade.

“Zbog odlaganja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto neto minimalne zarade i 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu”, piše u dokumentu.

Pravo na plaćeno odsustvo od usvajanja ne odnosi se na zaposlene u državnim institucijama, lokalnim samoupravama, privrednim društvima koja su u većinskom vlasništvu države ili lokalne samouprave. Zbog toga što u nekim porodicama oba roditelja rade u nekoj od izuzetih institucija, iz Udruženja “Roditelji” od NKT-a su tražili da pronađu drugo rješenje, jer su, kako su kazali, “oni dodatno u problemu”.

“Iz Ministarstva prosvjete nam je obećano da će se na tome raditi, a NKT nam, standarno, ništa nije odgovorio. Mi ne znamo šta da kažemo roditeljima. Ne može niko znati dok se NKT ne oglasi i ne donese mjeru pod hitno”, kazala je Čarapić “Vijestima”.

Bonus video: