Stanica u Beranama blokirana, putnike iskrcavaju na ulicu

Pravi problemi zbog štrajka radnika u beranskom “Simon vojažu” pokazali su se čim su otvorene granice i uspostavljen vrlo frekventni autobuski saobraćaj s drugim državama

44814 pregleda 151 reakcija 12 komentar(a)
Štrajk, Foto: Tufik Softić
Štrajk, Foto: Tufik Softić

Pravi problemi zbog štrajka radnika u beranskom “Simon vojažu” pokazali su se čim su otvorene granice i uspostavljen vrlo frekventni autobuski saobraćaj s drugim državama.

Nikoga još, međutim, ne brinu slike autobusa koji se parkiraju praktično na ulicu, pored zatvorene kapije, kao ni gužve i zastoji u gradskom saobraćaju koji nastaju zbog iskrcavanja i ukrcavanja putnika.

“Sve to je bilo u drugom planu zbog aktuelne političke situacije i izbora. Sada, kada je sve to okončano, ja vjerujem da će se vratiti pažnja javnosti i institucija na ekonomske probleme, a mislim da je ‘Simon vojaž’ jedan od gorućih problema na sjeveru”, kazao je predstavnik štrajkača Nenad Radičević.

Radnici beranskog prevoznog preduzeća “Simon vojaž” uputili su apel da situacija u ovoj kompaniji bude prioritet novim vlastima i institucijama, nakon što bude formirana i počne da radi nova vlada. Oni su podsjetili da već četvrti mjesec štrajkuju, ali da menadžment i nadležne državne institucije do sada nisu pokazali nikakvo interesovanje za njihove probleme.

Oko 40 radnika tog preduzeća krajem maja je stupilo u generalni štrajk, zbog toga što im poslodavac već dvije godine nije isplatio niti jednu platu, dnevnice, prekovremeni rad i druga dugovanja.

“Obraćali smo se u međuvremenu svim institucijama, od policije i tužilaštva do Vlade, i niko nije pokazao minimum interesovanja, što je prosto neshvatljivo. Zato očekujemo da nove institucije, resorna ministarstva, ministarstva saobraćaja i ekonomije, čim budu uspostavljeni i počnu da rade, započnu i da rješavaju problem”, kaže Radičević.

Radnici ne žele da prejudiciraju za koga će sve biti posla kada počne da se, kako kažu, odmotava klupko.

“Neshvatljivo je da najveće prevozno preduzeće na sjeveru države i najprometnija i najznačajnija autobuska stanica ne funkcionišu, a da nikoga za to do sada nije bilo briga”, kaže Radičević.

On podsjeća da su radnici zatražili uvođenje stečaja, kako bi zaustavili rasporodaju imovine kompanije od strane izvršnog direktora.

“Mi samo želimo da se nama izmire naša dugovanja, a posle toga šta će oni raditi i kako će se ispitivati, šta je sve činjeno u ovoj našoj kompaniji od početka privatizacije, to će biti posao za neke druge organe. Nadamo se da će i oni imati drugačiji pristup od ovih do sada”, kazao je Radičević.

Izvršni direktor “Simon vojaža” Mehmed Adrović je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista, predsjednik je lokalnog odbora DPS-a u Petnjici, kao i predsjednik Skupštine opštine Petnjica.

Firmu “Simon vojaž” registrovao je prije ulaska u politiku. Tada je sa stranim partnerom, luksemburškim državljaninom Simonom Bernarom održavao samo liniju Podgorica - Luksembrug, jednom sedmično.

Krajem 2005. godine njih dvojica su na javnoj licitaciji iz stečaja kupili beransku autoprevoznu firmu, koja se tada zvala “Jugoprevoz”, kao nasljednicu još čuvenijeg “Ivangrad prevoza”. Odmah nakon privatizacije, ukinuli su kamionski prevoz, rasprodali kamione i samo od toga povratili sva uložena sredstva, a onda, u vremenima krize, ukinuli i mnoge autobuske linije.

U startu su imali preko stotinu radnika. U posljednje dvije godine broj radnika koji su napustili firmu zbog neizmirivanja plata popeo se na preko osamdeset, tako da je trenutno zaposlenih četrdeset.

Zbog stanja u firmi, nekada velika kompanija “Simon vojaž” održava sada smo nekoliko dnevnih polazaka na lokalnoj liniji prema Bijelom Polju, a radnici koji su u štrajku pola dana drže u blokadi autobusku stanicu i ne dozvoljavaju ulazak prevoznicima.

“Vijestima” se ranije preko naših ljudi u Luksemburgu javio Simon Bernard, koji je kazao da je on stoodstotni vlasnik firme u Crnoj Gori, i da posjeduje sve papire koji to dokazuju. On se, međutim, nije pojavljivao niti dolazio da raščisti tu situaciju.

Radnici “Simon vojaža” se nadaju da bi Bernard sada mogao da dođe u Crnu Goru i da se konačno raščiste računi i spekulacije oko toga ko je stvarni vlasnik njihove kompanije. Osim što im je stalo da im se izmire dugovanja, njima je, ističu, isto tako stalo da ova firma opstane i da nastave da rade. Adrović do sada nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Bonus video: