"Koncesionar i Vlada imaju 15 dana da ispune naše zahtjeve"

Od Vlade zahtijevaju da u istom roku raskine koncesione ugovore za mHE u Kraljskim Barama. Labović je kazao da su mještani, potpisujući peticiju, “potpisali i zakletvu” i da nema para kojim njihove vodotoke neko može da kupi

23688 pregleda 350 reakcija 10 komentar(a)
Sveto Martinović, Foto: Dragana Šćepanović
Sveto Martinović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.09.2020. 15:53h

Sa novog protestnog okupljanja pored korita Čestogaza, mještani kolašinskog sela Kraljske Bare, ponovili su da neće dozvoliti nastavak gradnje malih hidroelektrana (mHE) na toj i rječicama Ljubaštica i Crnja. Na tim vodotocima koncesiju za gradnju mHE dobila je firma “Dekar” Momčila Miranovića.

Mještani, kao i ranijih sedmica, zahijevaju ponišenje svih koncesionih ugovora, dozvola i vraćanje vodotoka u provobitno stanje. Traže i ukalnjanje građevinskih mašina i cijevi. Ovog puta rok za ispunjenje njihovih zahtjeva, kako je kazao predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović, ograničili su na 15 dana.

“Džentlmenski, iako to nije zaslužio, nudimo koncesionaru da u roku od 15 dana vrati korito Čestogaza u provobitno stanje, da ukloni mašine i cijevi … Ako ne, ustaćemo sa tužbom protiv njega i države, pa ćemo da vidimo ko će šta morati da plati”, rekao je Labović.

Od Vlade zahtijevaju da u istom roku raskine koncesione ugovore za mHE u Kraljskim Barama. Labović je kazao da su mještani, potpisujući peticiju, “potpisali i zakletvu” i da nema para kojim njihove vodotoke neko može da kupi.

“Po cijenu života ne damo ovu vodu. Ima indicija da će ovaj čovjek (koncesionar) da dođe sa obezbeđenjem, kao u Budvi što su radili. Poručujemo mu da to ne radi, a vama koji ste došli da nas podržite poručujemo da se ne plašite, sa nama nema pregovora, nećemo izdati" , tvrdi predsjednik MZ.

Labović je rekao da je Miranović u martu, “dok je država bila zarobljena zbog korone, od Investiciono razvojnog fonda (IRF) dobio kredit od 4,5 miliona eura”.

"Samo 2,5 odsto da su dali ovoj mjesnoj zajednici, mogli smo da vratimo mlade ljude ovdje da žive, a taj novac mogao je da se uloži da oživi 40 crnogorskih sela, a ne da se iseljavaju odavde", rekao je Labović.

Vladimir Novović je, u ime meštana Kraljskih Bara, tražio da nadležne službe odgovore na njihove zahtjeve.

"Od Ministarstva ekonomije da raskinu ugovore o koncesijama za rijeke Crnja, Ljubaštica i Čestogaz. Od Ministarstva javne uprave - da objasne zašto nije dostupna elektronska peticija. Od inspekcija koje dolaze da nam se najave…”- reko je on.

Najstariji mještanin na skupu, osamdesetsedmogodišnji Svetozar Martinović kazao je da je ovo što radi koncesionar udruženi zločin protiv prirode i čovečanstva.

"I suprotan je odlukama Ujedinjenih nacija kojima je Tara stavljena pod zaštitu i nazvana" Suzom Evrope"... I odlukama Vlade koja je Komove proglasila Regionalnim parkom prirode. Ima li u tim odlukama izgradnje hidroelektrana? ", pitao je on.

Mještanka Darka Martinović govorila je o važnosti Ljubaštice, Crnje Crnog potoka i Čestogaza za mještane.

Pored mještana, meštana, na protestu su, između ostalih, bili aktivisti iz "Ne damo rijeke Plava", Koalicije za održvi razvoj (KOR), funkcioneri Građanskog pokreta URA…

" Prva pobjeda je bila kada ste odlučili da se borite, druga kada ste zaustavili radove, a treća će biti kada odnesu ove cijevi i kada nova Vlada od kojih su neki danas ovdje, odluči da pametnije ulaže u Kolašin…Dok god budete ovdje ni kap neće otići odavDe ", kazao je mještanima građanski aktivista Demir Hodžić.

Hodžić
Hodžićfoto: Dragana Šćepanović

Poručio je svim političarima da je trebalo da su danas u Kraljskim Barama “jer su plaćeni novcem građana”.

"Mi smo ničim izazvani napadnuti, u korist jednog čovjeka zajednice nam nestaju ispred očiju... Moramo građanskim jedinstvom da pokažemo da nova vlast mora zaustaviti ekocide koji se dešavaju svuda u Murinu, ovdje...", kazao je okupljenima ispred NVO “ Ne damo rijeke” Rašit Marković.

Marković
Markovićfoto: Dragana Šćepanović

Zoran Mikić u ime koalicije “Crno na bijelo” rekao je da će nova vlast “raskinuti sve štetne ugovore iako su svjesni da će tu biti šteta za državu”. Tu šetu, objasnio je on, “nadoknadiće oduzimanjem nelegalno stečene imovine onima koji su zaključili štetne ugovore, nakon što ih privedu pred lice pravde…”

“Hrabri građani Kolašina, Bara i Crne Gore, politika je prolazna, država ostaje, rijeka ostaje, planina ostaje... Čast i privilegija mi je da pred vama pričam, građani su 30. avgusta shvatili da njihov glas vrijedi i novu će vlast mijenjati ako ne bude valjala. Ovo nisu investitori, već uzurpatori, pljačkaši,otimači, to je interesna grupa koja otima novac svih građana",rekao je Mikić.

Bonus video: