Protest na Žabljaku zbog presude za pomorsku nesreću: "Sa nepravdom teško možemo da živimo"

"Gubitak djeteta je najteži trenutak u životu čovjeka. Presuda Suda iz Kotora otvorila nam je novu ranu", rekao je otac pokojne Maje, Isailo Šljivančanin

27887 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Sa protesta na Žabljaku, Foto: Privatna arhiva
Sa protesta na Žabljaku, Foto: Privatna arhiva

Presuda sedamnaestogodišnjem M. S. optuženom za pomorsku nesreću u kojoj je stradala Žabljačanka Maja Šljivančanin (31) danas je okupila njene sugrađane, koji su sa protesta poručili pravosudnim vlastima da se uključe u taj slučaj.

Član organizacionog odbora protestnog okupljanja, Živko Taušanović, kazao je da takva presuda svima, a najviše porodici, nanosi još veću bol:

"Jer sramnom presudom 120 sati društveno korisnog rada Majin život vrijedi toliko. Znam da ste razočarani u sudstvo koje treba da bude pravično i nepristrasno, a izgleda da je korumpirano. Mladi život je ugašen nečijom bahatošću, nekog koji ima tatu punog para pa je na osnovu toga stekao pravo da može da radi šta hoće. Javno pozivamo predsjednicu Vrhovnog suda, ministra pravde i Sudski savjet da se uključe u ovaj slučaj. Ovakva presuda mora se ukinuti jer predstavlja stamotu za pravosuđe ove zemlje."

Otac pokojne Maje, Isailo Šljivančanin rekao je da je za porodicu olakšanje spoznaja da se toliko ljudi okupilo kako bi ukazalo na tu nepravdu.

"Gubitak djeteta je najteži trenutak u životu čovjeka. Presuda Suda iz Kotora otvorila nam je novu ranu. Sa tugom smo navikli da živimo ali sa nepravdom teško da možemo", rekao je on.

Dodao je da je teško pokazati smirenost za nešto što se kosi sa zdravim razumom.

"Nekoliko dana prinudnog rada u zamjenu za Majin život čini nas ne samo tužnim, nego i poniženim. Smrt jeste nepravedna, ali ne može i život. Valja nam sada voditi dvije bitke. Jednu protiv tuge, a drugu protiv nepravde koja nam je nanijeta. Ovakva presuda postaje problem društva u cjelini. Za djelo kažnjivo sa pet godina zatvora izreći kaznu od 120 sati društveno korisnog rada, pravni je i svaki drugi apsurd. Zato smo se danas okupili, da poručimo da pravo ne smije da zaobiđe pravdu", kazao je on.

Šljivančanin je pozvao nadležne da preispitaju presudu i donesu odluku koja bi, makar malo, ublažila tugu, a građanima pokazala da mogu vjerovati institucijama sistema.

"Ovakva presuda ružna je poruka mladima. Onaj ko krši zakon uživa punu podršku pravosuđa ako roditelj za njega može da kao jemstvo plati nama nezamislivu svotu novca i tako stvori uslove da svog mezimca spasi barem minimalne kazne. Šalje poruku da je žrtva kriva samo zato što mu se našla na putu. Poruka je da oni, zbog nekakvog statusa porodice, a nemaju 18 nego 17 godina i deset mjeseci, ne podliježu odgovornosti", rekao je Šljivančanin.

Pitao je zašto ćuti Uprava policije, čiji je Maja bila dugogodišnji radnik, uz pretpostavku da je možda njihov službenik iz Plovne jedinice dozvolio bahatost.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, rekao je da se slaže sa takvim dijeljenjem pravde i da ta presuda mora biti opozvana.

"Predstavnici pravosudnih organa, koji će u daljem postupku cijeniti opravdnost ovakve presude, želim da podsjetim da pažljivo pristupaju ovoj nepravdi i dokažu nama koji vjerujemo u institucije prava i pravde u Crnoj Gori, da nijesmo u zabludi", kazao je Vukićević.

Na mirnom protestnom okupljanju govorili su Milanko Ćetković, koji se prisutnima obratio ispred odbornika u Skupštini opštine (SO) Žabljak i Radoman Španjević ispred Majinih školskih drugova.

U Budvi je juče u organizaciji članova "Pokreta 22. novembar”, takođe održan protest zbog, kako su naveli, neprihvatljive presude u slučaju smrti Šljivančanin.

Beograđanin M.S. osuđen je na 120 sati društveno-korisnog ili humanitarnog rada i pojačan nadzor organa starateljstva.

Zbog izazivanja pomorske nesreće 11. jula u budvanskom akvatorijumu, suđeno mu je pred sutkinjom Osnovnog suda u Kotoru Momirkom Tešić.

Nakon izricanja presude pravni zastupnik oštećene porodice Šljivančanin i oštećenog Stanišića, advokat Milovan Milošević, kazao je da obavezan društveno-koristan rad i pojačan nadzor od strane organa starateljstva nije kazna koja je adekvatna ni izvršenom krivičnom djelu ni posljedici tog krivičnog djela, smrti tridesetjednogodišnjakinje.

Nakon oštrih reakcija javnosti iz kotorskog Osnovnog suda objasnili su da nije bilo uslova da maloljetnika strože kazne, jer se kaje i nije samo on kriv za nesreću u kojoj je stradala Šljivančanin.

Sedamnaestogodišnjak je uhapšen 11. jula u Budvi, kada je i saopšteno da je skrivio nesreću između Školjića i plaže Mogren, na otvorenom moru. Navodno, jahta kojom je upravljao prešla je preko barke na kojoj su bili Šljivančanin i Stanišić i prepolovila je. Dva dana kasnije određen mu je pritvor, nakon što je u kotorskom Osnovnom sudu saslušan u prisustvu branioca.

Tačno 30 dana nakon nesreće prihvaćeno je jemstvo koje je ponudila maloljetnikova porodica i on je pušten iz Istražnog zatvora. Njegov otac je nekretninama vrijednim nešto više od 330.000 eura garantovao da će M. S. biti dostupan pravosudnim organima.

Bonus video: