Kad dobiju presudu odlučiće o žalbi

Beograđanin M.S. osuđen je prije par dana na 120 sati društveno-korisnog ili humanitarnog rada i pojačan nadzor organa starateljstva

5120 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Osnovnog suda i Tužilaštva u Kotoru, Foto: Savo Prelević
Zgrada Osnovnog suda i Tužilaštva u Kotoru, Foto: Savo Prelević

Tek nakon što dobiju pismeni otpravak presude sedamnaestogodišnjem M.S. optuženom za pomorsku nesreću u kojoj je stradala Maja Šljivančanin (31), a teško povrijeđen Vladan Stanišić, kotorsko tužilašvo odlučiće da li će se žaliti na kaznu.

To je "Vijestima" odgovorila portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, tužiteljka Ana Marinović.

"Osnovno državno tužilaštvo Kotor će nakon prijema pismenog otpravka presude odlučiti da li će u zakonskom roku izjaviti žalbu na predmetnu presudu", piše u odgovoru.

Beograđanin M.S. osuđen je prije par dana na 120 sati društveno-korisnog ili humanitarnog rada i pojačan nadzor organa starateljstva.

Zbog izazivanja pomorske nesreće 11. jula u budvanskom akvatorijumu, suđeno mu je pred sutkinjom Osnovnog suda u Kotoru Momirkom Tešić. "Obavještavam Vas da je prema mal. S. M. izrečena vaspitna mjera pojačanog nadzora od strane organa starateljstva, pri čemu ista može trajati od šest mjeseci do dvije godine, s tim da sud naknadno odlučuje o njenom prestanku. Takođe mu je izrečena i posebna obaveza obavljanja društveno-korisnog ili humanitarnog rada u trajanju od najduže 120 časova, u periodu do šest mjeseci”, kazao je "Vijestima” portparol kotorskog suda, sudija Špiro Pavićević. On je istakao da će u pismenom otpravku presude biti obrazloženo koje su posebne okolnosti cijenjene kao olakšavajuće ili otežavajuće prilikom donošenja odluke.

Nakon izricanja presude pravni zastupnik oštećene porodice Šljivančanin i oštećenog Stanišića, advokat Milovan Milošević, kazao je da obavezan društveno-koristan rad i pojačan nadzor od strane organa starateljstva nije kazna koja je adekvatna ni izvršenom krivičnom djelu ni posljedici tog krivičnog djela, smrti tridesetjednogodišnjakinje.

"Kao punomoćnik oštećene porodice i oštećenog Stanišića, i kao čovjek, smatram da ova presuda ni na koji način niti odražava smisao zakonskih odredaba, niti na bilo koji način predstavlja zadovoljavanje niti jednog od ciljeva propisanih relevantnim zakonima. Samim tim, smatram da Sud ovakvom odlukom nije postigao zakonsku svrhu”, rekao je advokat Milošević. I porodica Šljivančanin reagovala je zbog presude, ističući da je za njih neshvatljiv odnos "između tako tragičnih posljedica i gubitka naše najmilije i kazne od 120 sati korisnog rada za osobu koja je upravljala jahtom".

"Izrečena je kazna kao da je počinjena neka sitna delinkvencija bez većih posljedica, a ne ugašen mladi život. Neshvatljivo je da je sramna presuda donijeta, a da istražni organi, a ni sud nisu osvjetlili sve detalje ovog tragičnog događaja. Prije svega, ko je dozvolio maloljetniku da upravlja jahtom, ko je vlasnik plovila, kako je dozvoljeno da članovi porodice maloljetnika nakon nesreće pristupe jahti i očigledno utiču na dokaze i istragu", saopštila je porodica Šljivančanin.

Nakon oštrih reakcija javnosti iz kotorskog Osnovnog suda objasnili su da nije bilo uslova da maloljetnika strože kazne, jer se kaje i nije samo on kriv za nesreću u kojoj je stradala Šljivančanin.

Sedamnaestogodišnjak je uhapšen 11. jula u Budvi, kada je i saopšteno da je skrivio nesreću između Školjića i plaže Mogren, na otvorenom moru. Navodno, jahta kojom je upravljao prešla je preko barke na kojoj su bili Šljivančanin i Stanišić i prepolovila je. Dva dana kasnije određen mu je pritvor, nakon što je u kotorskom Osnovnom sudu saslušan u prisustvu branioca.

Tačno 30 dana nakon nesreće prihvaćeno je jemstvo koje je ponudila maloljetnikova porodica i on je pušten iz Istražnog zatvora. Njegov otac je nekretninama vrijednim nešto više od 330.000 eura garantovao da će M. S. biti dostupan pravosudnim organima.

Bonus video: