"Vojnicima nije mjesto u politici ni na litijama"

"Želim da izrazim protest protiv ovakvog, kontinuiranog blaćenja Vojske Crne Gore i njenih pripadnika, koji svoju dužnost obavljaju časno, ponosno i profesionalno", navodi Đurković u reagovanju

31445 pregleda 626 reakcija 82 komentar(a)
Đurković (lijevo) odnedavno na čelu Mornarice, Foto: Ministarstvo odbrane
Đurković (lijevo) odnedavno na čelu Mornarice, Foto: Ministarstvo odbrane

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Goran Đurković, demantovao je navode iz teksta “Bošković i Dakić pretvorili Vojsku u formaciju DPS-a”, objavljenog juče u “Vijestima”.

Demanti objavljujemo integralno:

“Ja, kapetan fregate Goran Đurković, odnedavno komandant Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG) dužan sam da se obratim javnosti zbog niza neistina koje su objavljene u tekstu takozvanog novinara, Siniše Lukovića. Nažalost, dolazim u situaciju da se bavim i ovakvim stvarima, međutim situacija je takva jer je riječ o osobi koja je iznijela lažne i zlonamjerne informacije, kojima pokušava da uništi živote ljudi koji časno obavljaju svoj posao.

U tekstu koji je danas objavljen u ND “Vijesti”, prije svega, netačno je da sam na razgovor pozvao jednog od dvojice podoficira, koji su nedavno vraćeni na svoje dužnosti u Baru i Tivtu. Jedina istina je da je on tražio službeni razgovor sa mnom, preko svog komandanta, što sam naravno prihvatio, jer je to moja dužnost. O čemu smo razgovarali, pozivam autora sramnog teksta da provjeri kod dotičnog podoficira, čiji identitet ne želi da otkrije, a ne kod njegovog brata. Kako se predstavlja za novinara koji apsolutno poznaje ovu tematiku, nekada čak i više od svih koji rade u sistemu, želim da ga obavijestim da nije tačno da MVCG ima tri sanitetska podoficira. Imamo ih pet, od kojih je jedan upućen na Vojno medicinski centar (VMC) na ispomoć, a drugi na rad od kuće, sve sa namjerom da se ne naruši sanitetsko obezbjeđenje jedinica MVCG, koji su tada obezbjeđivali karantine na primorju.

Važno je istaći da to što navedeni, neimenovani pripadnici VCG sa kojima autor piše tendeciozne i maliciozne tekstove sa namjerom urušavanja sistema, smatraju da ne smiju biti u statusu prekomande, priremenog upućivanja i slično, dovoljno govori o njihovoj profesionalnosti. Dodao bih i to da niko u MVCG još uvijek nema pristup novom kadrovskom informacionom sistemu (KAIS), jer nije instaliran, što bi autor svega ovoga morao da zna kada se sa sigurnišću poziva na ‘kompetentne’ izvore.

A profesionalnost autora teksta se jasno i često izražava na društvenim mrežama, o čemu su me pojedini obavještavali, gdje se bilježe sramne kvalifikacije upućene meni, koje nije primjereno navoditi. Takav rječnik ne čini dostojanstvenog čovjeka i novinara, koji bi po sili prirode trebalo da je korektiv u društvu.

Na kraju želim da izrazim protest protiv ovakvog, kontinuiranog blaćenja Vojske Crne Gore i njenih pripadnika, koji svoju dužnost obavljaju časno, ponosno i profesionalno. Kao oficir i komandant ostajem pri stavu da vojnicima nije mjesto u politici, kao ni da im nije bilo mjesto na političko protestim litijama, koje su kao takve danas i potvrđene. Niko nema pravo da bude inferioran po pitanju bilo kakve pripradnosti. Među mojim kolegama i braćom po uniformi ima pripadnika muslimanske i katoličke vjeroispovijesti, koji imaju ista prava kao i pravoslavni. Ovo što sam naveo je upravo nešto na šta sam ukazivao na informisanjima vojničkog kolektiva, pri čemu ću uvijek i stajati”.

Odgovor novinara u sjutrašnjem izdanju

Bonus video: