Protest ugostitelja u Nikšiću: Nismo krivi za veliki broj pozitivnih na koronavirus

Ugostitelji i ugostiteljski radnici su kazali da će sačekati da vide nove poteze NKT-a i eventualno ublažavanje mjera, a ukoliko do toga ne dođe dogovoriće se o narednim koracima

39659 pregleda 620 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Vlasnici ugostiteljskih objekata i ugostiteljski radnici iz Nikšića, njih preko stotinu, okupili su se ispred zgrade Opštine nezadovoljni novim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti koje su, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), na snagu stupile danas.

Jedna od mjera je zatvaranje ugostiteljskih objekata, najmanje do 12. oktobra.

Istakli su da za tako veliki broj kovid pozitivnih u gradu pod Trebjesom nijesu krivi ugostiteljski objekti, kao i da će, ukoliko te mjere ostanu na snazi, biti onih koji će biti prinuđeni da otpuštaju radnike, jer teško se sami mogu izboriti sa ionako teškom ekonomskom situacijom.

Očekuju da im, pored države, pomogne i Opština.

"Nijesmo mi krivo što je zdravstveni sistem došao do čega je došao i epidemija dokle je došla. Jedino od čega mi živimo je ugostiteljstvo. Mi smo jedina branša koja je, da kažem, zlostavljana kroz sav ovaj period. Ne osjećam se nimalo odgovornim da sam na bilo koji način pogoršao epidemiološko stanje u Nikšiću, tako da treba da nam se pomogne na bilo kakav način. Ne kao prošli put što je uradila Opština, jer ono što je bilo prošli put nije pomoć, već samo prazna priča", kazao je Dalibor Petković.

Vasilije Grgur radi kao konobar i kako je kazao, to je jedini izvor prihoda njegovoj porodici.

Kako je kazao i u prvom talasu su ugostiteljski radnici najviše bili pogođeni i plaši se da ne dođe do otpuštanja radnika.

Njegova koleginica Maja Vujović smatra da je otpuštanje radnika neminovnost, ukoliko predložene mjere ostanu na snazi.

Maja Vujović
Maja Vujovićfoto: Svetlana Mandić

"Smatram da su obje branše dovedene u pitanje. Vlasnici ugostiteljskih objekata nemaju prihoda, a samim tim i mi ispaštamo. Očekujem da će se ovo odraziti na naš posao i da će možda biti i otpuštanja radnika", kazala je Vujović.

Pero Miljanić je vlasnik tri ugostetiljska objekta u Nikšiću, ima oko 30 zaposlenih i smatra da ne treba, ukoliko postoji neodgovornih pojedinaca, da svi ispaštaju.

"Mogli ste da vidite red ispred banaka, da odete u teretane, trgovinske centre, kladionice. Svi rade. Mi smo najpođeniji. Za to smo da se apsolutno poštuju zdravstvene mjere i mogu se ispoštovati, ali možemo da radimo. Neka inspekcije rade svoj posao i da one koji ne poštoju mjere dovedu u situaciju da ih poštuju, a ne da mi svi ispaštamo zbog toga", kazao je Miljanić.

U Nikšiću je oko 200 ugostiteljskih objekata i prema riječima Miljanića, novim mjerama nijesu dovedeni u pitanj samo vlasnici i njihove porodice, već i porodice zaposlenih.

Pero Miljanić
Pero Miljanićfoto: Svetlana Mandić

"Mi smo za poštovanje mjera ali ovo su mjere koje su donesene jednostrano bez ikakve konsultacije sa nama i smatramo da tih preko 200 ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Nikšić sigurno može da radi uz poštovanje mjera. Mora neko i nas konsultovati inače ćemo donijeti odluku da svi otvorimo objekte i radimo uz poštovanje mjera koje neće uticati na zdravstveno stanje naših gostiju i zaposlenih", poručio je Miljanić.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić, gostujući na RTCG, kazao je da razumuje da ugostitelji, koji traže ukidanje zabrana u pojedinim opštinama, pokušavaju da zaštite svoj biznis.

"Isto tako sam iznenađen nedostatkom solidarnosti i saosjećanja", kazao je Begić i dodao da bi trebalo da vode računa o društveno odgovornom ponašanju.

Miljanić je kazao da "ne znam kakvu on solidarnost očekuje".

"Mi smo za to da se svi objekti, gdje postoji rizik od zarade, zatvore ili da se tu uvedu mjere koje će se striktno poštovati. Restorani, kafići i kafeterije koje poštuju mjere apsolutno ne mogu biti izvor zaraze kako oni to predstavljaju“, kazao je Miljanić.

Ugostitelji i ugostiteljski radnici su kazali da će sačekati da vide nove poteze NKT-a i eventualno ublažavanje mjera, a ukoliko do toga ne dođe dogovoriće se o narednim koracima.

Nakon održanog protesta, Centar bezbjednosti Nikšić pozvao je Ratka Janjića da u svojstvu građanina da izjavu.

Opštine u kojima je 14. dnevna kumulativna stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) iznad 1.200, pored Nikšića su i Berane i Andrijevica i za njih će u narednih 15 dana važiti najstrožije epidemiološke mjere. Pored zatvaranja ugostiteljskih objekata, zabranjuje se i kretanje od 22 časa do pet ujutro, kao i posjete po kućama.

Nikšić sa 1.423 zaražena na 100 hiljada stanovnika (za period od 12. do 25.septembra) je prvi na listi po broju oboljelih.

Traže veću pomoć Opštine

Prema riječima Dalibora Petkovića mjere koje je lokalna uprava Nikšića donijela tokom prvog talasa „oslobodile“ su ugostitelje plaćanja takse od tri eura.

Dalibor Petković
Dalibor Petkovićfoto: Svetlana Mandić

"Oslobođeni smo taksi koje idu prema lokalnoj upravi od tri eura koje smo svi platili jer smo morali da pišemo molbe da bi dobili ta tri eura. Mislim da niko ne zavisi od ta tri eura. Svi ugostitelji su dobili neku pomoć od svojih lokalnih uprava. Mi smo oslobođeni plaćanja terase za period u kojem nijesmo radili. Valjda je trebalo da ide pomoć za period kada smo radili“, kazao je Petković koji ima pet zaposlenih radnika i koji će se, kako je kazao, "boriti zajedno sa njima da ne dođe do otpuštanja koliko budu mogli da izadrže".

Bonus video: