Nastavak pada na listi Fridom hausa: Ugroženi mediji i politička prava

Crna Gora je 2015. godine posljednji put bila u grupi “slobodnih zemalja”. U toj grupi na Balkanu jedino Hrvatska i Srbija
95 pregleda 2 komentar(a)
Sloboda medija, Foto: Savo Prelević
Sloboda medija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.01.2018. 16:44h

Crna Gora je nastavila pad na listi organizacije Fridom haus, iako je ostala u grupi zemalja koje su ocijenjene kao “djelimično slobodne”.

U godišnjem izvještaju Fridom hausa stoji da su na zapadnom Balkanu jedino Hrvatska i Srbija u grupi “slobodnih zemalja”, dok su u grupi “djelimično slobodnih” zemalja ostale zemlje regiona.

Crna Gora je posljednji put bila u grupi “slobodnih zemalja” 2015. godine, ali je međunarodna organizacija 2016. svrstala u grupu “djelimično slobodnih”. Te godine Crna Gora je dobila 70 od 100 poena, godinu kasnije 69 dok je u posljednjem izvještaju pala na 67 poena.

Kako se navodi u izvještaju, Crna Gora je ocijenjena trojkom za sve tri kategorije - politička prava, slobodu i poštovanje građanskih prava.

U dijelu koji se odnosi na slobodu medija, navodi se da je Crna Gora i ove godine ostala u grupi “djelimično slobodnih” zemalja. I u toj kategoriji ocijenjena je trojkom.

Prema skali za ocjenjivanje međunarodne organizacije najviša ocjena je jedan, dok je najniža sedam.

U ocjeni za 2017. godinu stoji da postoji veliki broj političkih partija koje se bore za vlast u Crnoj Gori, ali da je opozicija podijeljena dok je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) na vlasti od 1991.

“Korupcija je ozbiljan problem. Istraživačko novinarstvo, novinari koji kritički pišu u vladi suočavaju se sa pritiskom,” stoji u nalazu međunarodne organizacije.

U izvještaju se navodi da je 71 zemlja u svijetu imala pad u političkim pravima i građanskim slobodama tokom 2017., dok je u 35 zemalja zabilježen porast.

Predsjednik Fridom hausa Majkl Abramovic je ocijenio da se demokratija u svijetu suočava sa jednom od najozbiljnijih kriza posljednjih decenija.

“Demokratija je u krizi”, ukazao je Abramovic.

Od ukupno 195 zemalja za koje je rađena procjena, 88 je označeno kao “slobodno”, 58 kao “djelimično slobodno”, a za 49 zemalja je navedeno da “nije slobodno”.

Bonus video: