Koalicija 27: U mišljenju EK se prvi put pominje da izostaje dobro upravljanje područijima Cijevne, Komova i Zete

"Koalicija 27 želi podržati buduće napore nove Vlade da se pitanja koja su
kamen spoticanja duži niz godina rješavaju u narednom periodu, te da kao
Vladin partner, u procesu evropskih integracija, doprinesemo iskustvom i
znanjem u kreiranju i sprovođenju ekološke politike i rješavanju ključnih
izazova", rekla je Kovačević

6519 pregleda 3 komentar(a)
Komovi, Foto: Dragana Šćepanović
Komovi, Foto: Dragana Šćepanović

Mišljenje Evropske komisije na izvještaj Crne Gore za 2020. godinu u dijelu poglavlja 27- životna sredina, jasno oslikava suštinsko razumijevanje problema u gotovo svim podoblastima. Naglasak je dat na sprovođenju transponovanih evropskih normi uključujući lokalni nivo, na što je i Koalicija 27 u prethodnom periodu kroz izvještaj iz sijenke za 2019. i 2020. godinu ukazivala, kazala je direktorica Koalicije Nataša Kovačević.

Kazala je da je upravljanje otpadom kao oblast u kojoj nema pomaka i zaštite prirode akutno pitanje koja se ponavlja iz godine u godinu gdje je posebno stavljen akcenat na prethodno prijavljivane slučajeve Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu u oblasti razvoja hidroenergije, pitanja rješavanja vlasništva Ulcinjske solane, istraživanja nafte i gasa iz podmorja, degradacije rijeke Tare izgradnjom auto puta, zaštite Sinjajevine itd.

"Ono što zahtijeva dodatno obrazloženje jeste prepoznati djelimični progres u dijelu sprovođenja zaštitnih mjera za osjetljiva područja rijeke Tare i Skadarskog jezera. Javnosti nije poznato da su posebne mjere implementirane u osjetljvim oblastima rijeke Tare, posebno govoreći o remedijaciji značajno izmjenjenog vodnog tijela u dijelu Mateševo - Kolašin. Slično je i za Skadarsko jezero gdje mape po EUNIS i Natura 2000 kategorizaciji sa izmjenjenom zonacijom nisu urađene, niti je donesen Prostorni plan posebne namjene za Skadarsko jezero, niti je još uvijek ukinut DUP Mihailovići, što su bile preporuke Sekretarijata Bernske konvencije i izvještaja EC/IUCN za Skadarsko jezero i oko čega se još vodi otvoreni proces Savjeta Evrope u Strazburu", rekla je Kovačević.

Objasnila je da se po prvi put pominje da i pored uspostavljanja novih zaštićenih područja poput Cijevne, Komova i Zete izostaje dobro upravljanje njima, te da je neophodno uspostaviti i prvo morsko zaštićeno područje što je doslovno i preporuka izvještaja iz sjenke Koalicije 27 za podoblast životna sredina.

"Koalicija 27 želi podržati buduće napore nove Vlade da se pitanja koja su kamen spoticanja duži niz godina rješavaju u narednom periodu, te da kao Vladin partner, u procesu evropskih integracija, doprinesemo iskustvom i znanjem u kreiranju i sprovođenju ekološke politike i rješavanju ključnih izazova. Pitanja koja želimo u saradnji sa budućom Vladom otvoriti uključuju reviziju Akcionog plana ispunjavanja završnih mjerila za pregovaračko poglavlje 2,. za koji su sugestije pripremljene, a ključne se tiču jačanja zakonskih i institucionalnih kapaciteta za sprovođenje propisa u oblasti zaštite prirode, kvaliteta vazduha, horizontalnog zakonodavstva, te usklađivanje konfliktnih pravnih normi zaštite prirode sa zakonima koji uređuju oblasti energetike, šumarstva, voda, inspekcijskog nadzora, uređenja prostora i izgradnje objekata", navela je Kovačević.

Kako je kazala, detaljan izvještaj o poglavlju 27, Koalicija 27 će predstaviti na online panel diskusiji u ponedeljak 12. oktobra sa početkom u 11h i poziva sve zainteresovane da se priključe i gledaju prenos uživo koji će biti emitovan putem Fejsbuka.

Bonus video: