Pljevlja najbolje sprovele plan optimizacije javne uprave

Samo ulcinjska opština povećala broj radnika

“Imajući u vidu da je novim aktom o sistematizaciji Opština ukinula sva radna mjesta za koja je u 2019. godini isplatila otpremninu na račun sporazumnog prekida radnog odnosa, može se zaključiti da se u ovom slučaju Plan optimizacije i odluke Vlade poštuju u potpunosti”

5987 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru grada, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine u centru grada, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja ostvarila je najbolje rezultate kada su u pitanju neto efekti sprovođenja Plana optimizacije javne uprave u period od 2018. do 2020. godine.

To se navodi u Vladinom dokumentu kojima se Opštini Pljevlja i još pet crnogorskih Opština obratilo Ministarstvu javne uprave za finansijsku pomoć za isplatu otremnina radnicima sa kojima je postignut sporazumni raskid radnog odnosa.

“Imajući u vidu da je novim aktom o sistematizaciji Opština ukinula sva radna mjesta za koja je u 2019. godini isplatila otpremninu na račun sporazumnog prekida radnog odnosa, može se zaključiti da se u ovom slučaju Plan optimizacije i odluke Vlade poštuju u potpunosti”, navodi se u dokumentu Vlade.

Konstatuje se i da Opština Pljevlja redovno izmiruje reprogramirane obaveze. Opština Pljevlja je od Ministarstva uprave tražila 150.000 eura za isplatu otpremnina za zaposlene u organima lokalne uprave tokom 2020. godine. Vlada je za ove namjene opredjelila Opštini Pljevlja 100.000 eura. Finansijsku pomoć dobila je još Opština Bijelo Polje 190.000 od traženih 203.000 i prijestonica Cetinje 60.000 od traženih nešto više od 87.000 eura. Ove tri opštine, prema ocjeni MInistarstva, pokazale su najviše odgovornosti u procesu sprovođenja Plana optimizacije.

Tražene kriterijume kada su u pitanju poštovanje svih zakonskih obaveza, rezultati sprovođenja plana optimizacije odnosno neto efekat smanjenja zaposlenih i doslednost u sprovođenju mjera i preporuka Plana optimizacije, nisu ispunile opštine Berane, Ulcinj i Plav.

Od početka sprovođenja Plana optimizacije do 30. juna 2020. godine, broj zaposlenih u Opštini Pljevlja je smanjen za 33, Bijelom Polju za 22, Plavu za 19, Beranama za osam i Cetinju za šest, a povećan u Opštini Ulcinj (13). U poređenju sa brojem zaposlenih na početku sprovođenja Plana optimizacije u posmatranim institucijama broj zaposlenih je smanjen u Plavu za 11,8 odsto, Pljevljima 8,17, Bijelom Polju za 5,57, Cetinju 2,8 i Beranama za 2,4 odsto. U Opštini Ulcinj u ovom periodu broj zaposlenih je povećan za 6,81 odsto.

Od stupanja na snagu Odluke, sporazumni prekid radnog odnosa uz isplatu otpremnine, u ovih šest Opština do sada su zaključena sa 74 zaposlena. Prema podacima iz izvještaja nezavisnog revizora završnog računa Opštine Pljevlja za 2019, u lokalnoj samoupravi radilo je 260 zaposlenih uključujući i 12 gerontodomaćica. Godinu ranije u lokalnoj upravi bila su zaposlena 274 radnika.

Opština Pljevlja i dalje veliki novac troši na plaćanje građana koje angažuje po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, uprkos višku broja zaposlenih i nagomilanim dugovima lokalne uprave.

Tokom juna u Opštini Pljevlja po ugovoru o djelu bilo je angažovano pedeset građana. Većina njih za taj mjesec dobila je 220 eura a manjem broju isplaćeno je 450, 380 i 280 eura.

Oština Pljevlja je ove godine za zapošjavanje po ugovoru o djelu u budužetu opredjelila oko 140.000 eura dok je prošle godine z ate namjene izdvojila 196.000 eura.

Iz opozicije optužuju vlast da zloupotrebljava institute ugovora o djelu za partijsko zapošljavanje i pozivaju nadležne da ispitaju da li je sve rađeno po zakonu.