„Brci” ponovo pazar od Pazara?

Iako neće prihodovati od zakupa kućica, podgorička privatna firma koja je ranije organizovala “Podgorički praznični pazar”, ove godine bi od manifestacije ipak mogla da zaradi, jer će proslava novogodišnjih praznika biti organizovana i u Bokeškoj ulici, gdje su vlasnici većine lokala

46872 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Proslava na glavnom trgu, ali i u Bokeškoj, gdje je u vlasništvu “Brce” većina lokala, Foto: Boris Pejović
Proslava na glavnom trgu, ali i u Bokeškoj, gdje je u vlasništvu “Brce” većina lokala, Foto: Boris Pejović

Kućice u kojima će tokom proslave novogodišnjih praznika u Podgorici nuditi robe i usluge, zakupci će ove godine, umjesto privatnoj firmi “Brca”, plaćati Turističkoj organizaciji (TO).

To se navodi u Odluci o organizaciji Novogodišnjih praznika 2020-2021, o kojoj će odbornici u Skupštini glavnog grada odlučivati na 20. sjednici, koja je počela 29. oktobra.

Iako “Brca” neće prihodovati od zakupa, ta firma, koja je prošle i pretprošle godine organizovala “Podgorički praznični pazar”, ove godine bi od manifestacije ipak mogla da prihoduje, jer će, osim na Trgu nezavisnosti, proslava novogodišnjih praznika biti organizovana i u Bokeškoj ulici, gdje se nalazi i više ugostiteljskih objekata te privatne firme braće Zorana i Save Rakočevića.

Iz TO “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja da li su spremni da preuzmu organizaciju novogodišnjih praznika, da li će događaj organizovati sami ili sa partnerima. Nisu odgovorili i da li je i koliko TO prihodovala prošle dvije godine od organizacije ovakve manifestacije. Nakon što su “Vijesti” uputile pitanja TO, iz kabineta Ivana Vukovića saopštili su da je TO raspisala tender za izbor partnera - u dijelu organizacije koji se odnosi na produkciju i tehničku podršku, te da će javni poziv za zakup kućica raspisati nakon održane sjednice SO.

Za Pazar 2018. grad “Brci” uplatio 10.000

U Podgorici je 2018. i 2019, uoči dočeka Nove godine i u danima nakon, organizovan Podgorički praznični pazar. Inicijator događaja je “Culture Club”, odnosno firma “Brca”. “Vijesti” su više puta pisale o Pazaru, problematizujući način organizacije događaja, u kojem Glavni grad ne ostvaruje prihod.

Prema dokumentaciji koja je iz Glavnog grada na zahtjev za slobodan pristup informacijama dostavljena Društvu profesionalnih novinara, iz “Culture Cluba”, odnosno firme “Brca”, 14. decembra 2018. obratili su se Sekretarijatu za kulturu i sport sa idejom o organizaciji Pazara i predlogom za saradnju. Već četiri dana kasnije, potpisan je i ugovor o poslovnoj saradnji, prema kojem se Sekretarijat obavezao da za realizaciju Prvog podgoričkog prazničnog pazara firmi “Brca” uplati 10 hiljada eura.

Prema sporazumu sa istom firmom iz oktobra prošle godine, Glavni grad je, pored ostalog, za potrebe organizacije događaja angažovao gradska preduzeća “Deponija”, “Čistoća”, “Putevi”, “Zelenilo”, TO, Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, Službu zaštite, Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju “da finansijski i stručno pomognu realizaciju projekta”. Sekretarijat za kulturu i sport se, kako piše u tekstu sporazuma, obavezao i da obezbijedi 30.000 eura za realizaciju dijela kulturnog programa, “koje će preusmjeriti na račun TO Podgorica”.

Prema tom dokumentu, firma “Brca” bila je u obavezi da prihod od izdavanja kućica opredijeli za troškove umjetničkog programa, honorare umjetnicima i izvođačima, marketing... Kako su lani kazali iz Glavnog grada, za potrebe Drugog pazara na Trgu su postavljene 42 kućice - 38 manjih i četiri veće, a novac od zakupa išao je privatnoj firmi.

Zakup kućica, kako je tada saopšteno, iznosio je 300 do 2.000 eura, za cijelo vrijeme trajanja manifestacije. Nije nikad pojašnjeno i na osnovu kojeg kriterijuma su kućice davane u zakup. Iz Glavnog grada tada su kazali da oni nemaju uticaja na izbor zakupaca, već da kućice izdaje “Brca”.

Na teret gradske kase prošle godine bila i bina

Glavni grad je lani za višednevni događaj u centru grada platio 25.000 eura za binu, a organizaciju manifestacije pomogao je i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), koji je, kako piše u izvještaju o radu za 2019, Pazar sponzorisao sa 5.000 eura.

“Brca” i Sekretarijat za kulturu i sport lani su potpisali i ugovor o donaciji kućica koje se postavljaju na Trgu u okviru Pazara. Prema ugovoru, primalac, odnosno Sekretarijat za kulturu i sport, u obavezi je da se odgovorno odnosi prema doniranim kućicama i da angažuje službe Glavnog grada da ih servisiraju nakon svake upotrebe. U ugovoru se ne navodi i broj kućica koje su iz “Brce” donirali Glavnom gradu, niti postoje bilo kakvi drugi detalji u vezi sa tim objektima - kojih su dimenzija, od kakvog su materijala...

Glavni grad objavio je 28. oktobra javni poziv za nabavku dva sklopivo-rasklopiva drvena objekta (kućice). Tender je vrijedan 8.264 eura, a obaveza bobavljača je da kućice isporuči početkom decembra i demontira četvrtog, odnosno petog januara.

“Vijesti” su više puta otvorile pitanje u vezi sa prirodom saradnje između firme “Brca” i Glavnog grada u vezi sa organizacijom Pazara, ali iz Glavnog grada za dvije godine nisu odgovorili na ta pitanja, niti su o prirodi saradnje pisali u godišnjim izvještajima o radu gradonačelnika i službi Glavnog grada. Odgovori koje su u avgustu uputili Društvu profesionalnih novinara na zahtjev za SPI, prvi su koji objašnjavaju kako je tekla saradnja sa “Brcom”.

Proslava i u Bokeškoj

Prema Odluci o organizaciji novogodišnjih praznika 2020-2021, događaj će biti održan od 11. decembra do 3. januara, na Trgu nezavisnosti, na prostoru između Crnogorskog narodnog pozorišta i Trga i - u Bokeškoj ulici. Bokeška ulica je, prema odluci Glavnog grada, od kraja decembra prošle godine zatvorena za saobraćaj.

Gradonačelnik Vuković nedavno je na sjednici SO ponovo negirao da je Bokeška zatvorena zbog njegovih prijateljskih veza sa nekim ugostiteljima i kazao da je u pitanju fazno zatvaranje ulica i pretvaranje užeg centra grada u pješačku zonu.

Firmi “Brca” ljetos je u zakup data i plaža “Sastavci”, na Morači. U noći kad je otvoren Drugi podgorički praznični pazar, TO Podgorica dodijelila je nagrade za najbolje u turizmu i ugostiteljstvu. U kategoriji “Najbolje kompanije i institucije” priznanje je, pored ostalih, dodijeljeno i restoranu “Gostiona 1928”, čiji su vlasnici braća Rakočević.

Organizator Novogodišnjih praznika je TO, sa kojom će Glavni grad, kako piše u Odluci, potpisati ugovor i ustupiti im na korišćenje i raspolaganje kućice za potrebe organizacije Novogodišnjih praznika.

Iz Glavnog grada kazali su da će, usljed epidemije koronavirusa, poštovati mjere i da će, ukoliko to epidemiološka situacija bude zahtijevala, otkazati dio organizacije.

Sjednica SO biće nastavljena u utorak 3. novembra.

Bonus video: