VIDEO "Oštri vrhovi Prokletija, surovost planinskog masiva, prelijepa jezera, pašnjaci i šume"

Iz CZIP su kazali da su granični položaj Prokletija i relativno slaba saobraćajna povezanost sa okolnim mjestima, učinile da ova planina još uvijek bude vrlo interesantan i neiscrpan izvor istraživanja netaknute prirode naročito primamljiv ljubiteljima prirode, planinarima i alpinistima, ljudima avanturističkog duha

6399 pregleda 46 reakcija 1 komentar(a)
Prokletije, Foto: CZIP
Prokletije, Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) objavio je video o Nacionalnom parku Prokletije, sa željom da prenese atmosferu i doživljaj njegovih krševitih pejzaža i divlje prirode, saopšteno je danas iz CZIP.

"Upravo zbog karakterističnih oštrih i teško pristupačnih vrhova Prokletije su dobile naziv koji asocira na surovost ovog planinskog masiva. Međutim, vizuelni utisak koji se stiče pri prvom susretu sa Prokletijama veoma brzo promijeni spoznaju o prirodnim ljepotama ovog područja, prelijepim jezerima, pašnjacima i šumama", ističe se u saopštenju CZIP.

U saopštenju CZIP se dodaje da su granični položaj Prokletija i relativno slaba saobraćajna povezanost sa okolnim mjestima, učinile da ova planina još uvijek bude vrlo interesantan i neiscrpan izvor istraživanja netaknute prirode naročito primamljiv ljubiteljima prirode, planinarima i alpinistima, ljudima avanturističkog duha.

Naveli su da je video izrađen je u okviru prekograničnog projekta "Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima" koji ima za cilj održivi razvoj prekogranične regije kroz zajedničke turističke potencijale zasnovane na prirodnom i kulturnom nasljeđu.

"Kroz projekat, realizovane aktivnosti doprinose kvalitetu i raznolikosti usluga, uspostavljanju i promociji zajedničke turističke ponude kao i povećanoj bezbiednosti posjetilaca Nacionalnog parka Prokletije u Crnoj Gori i Nacionalnog parka Bjeshket e Nemuna na Kosovu", kazali su iz CZIP.

Bonus video: