apel nadležnim službama

IJZCG: Predano i neselektivno kažnjavati kršenje mjera

Kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije, što će dovesti do toga da se ne može izaći u susret svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita i pomoć, ističu iz Instituta

44929 pregleda 60 reakcija 60 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković

Mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti imaju smisla samo ako se dosljedno poštuju, ali slike koje su se mogle vidjeti iz više gradova za vrijeme vikenda ne daju razloga za optimizam, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Poručuju da kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije, što će dovesti do toga da se ne može izaći u susret svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita i pomoć.

Iz IJZCG su apelovali na nadležne službe da predano i neselektivno kažnjavaju kršenje mjera.

"Broj inficiranih osoba i preoptrećenost zdravstvenog sistema je pokazatelj alarmantnosti situacije sa koronavirusom u našoj državi. Zaključno sa jučerašnjim danom, trenutno u Crnoj Gori imamo 9.400 inficiranih osoba, a broj preminulih, od početka godine, iznosi 391. Imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja naših građana, Institut za javno zdravlje je predložio potpuno zatvaranje na period od 3 do 4 sedmice. Sugerisani model bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada broja novoinficiranih na dnevnom nivou. Kako je riječ o pandemiji, tj. globalnom izazovu, koronavirus ne bi u potpunosti nestao, ali bi se broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mjere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života", saopšteno je iz IJZCG.

Uvažavajući stavove privrednih subjekata i tešku situaciju u kojoj se oni nalaze, Institut za javno zdravlje je, kako dodaju, NKT-u predložio zdravstvene mjere koje bi omogućile funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mjesta uz zaštitu zdravlja građana.

"Tom prilikom smo ponovili da mjere imaju smisla, samo ako se dosljedno poštuju. Nažalost, slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju nam razloga za optimizam. Kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije. To će nas staviti u poziciju da ne možemo izaći u susret svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita i pomoć. Moramo priznati da nas takav scenario, kao zdravstvene radnike i profesionalce, plaši i obesrhrabuje, a ujedno i obesmišljava napore koje ulažemo skoro devet mjeseci", navode iz IJZCG.

Apelovali su na građane da dosljedno poštuju donesene mjere.

"Takođe, apelujemo i na nadležne službe da predano i neselektivno kažnjavaju kršenje mjera. Svaki drugi stav i princip u ovom trenutku ne čini uslugu društvu u cjelini i predstavlja izuzetno veliku opasnost po sve nas. Tim Instituta za javno zdravlje, kao i ostale naše kolege u zdravstvenom sistemu, ne mogu i neće odustati od borbe za zdravlje našeg stanovništva. Međutim, bez podrške i razumijevanja građana, kao i bez aktivnog djelovanja nadležnih službi, iz borbe sa koronavirusom ne možemo izaći kao pobjednici", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas