Spomenik novom građevinarstvu: U stotinu stanova nemaju struju

Novinar „Vijesti” vidio je da u jednom od ulaza, gdje nema struje, još uvijek nijesu postavljena brojila
1145 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2018. 19:16h

Preko stotinu stanova u zgradi „Katela” na uglu Bulevara Pera Ćetkovića i Ulice Avda Međedovića na Starom aerodromu bez struje je od 19. decembra, jer je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) tražila isključenje zbog duga investitora za potrošenu električnu energiju.

„Pomenuti objekat je bio priključen preko gradilišnog priključka, a to je samo privremeni način priključenja dok se zgrada ne završi. Snabdjevač je poslao nalog za isključenje zbog duga na tom mjernom mjestu i objekat je isključen”, saopšteno je „Vijestima” iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

„Vijestima” se nekoliko stanara te zgrade, koja se gradi preko 10 godina i još nije završena, požalilo da su Novu godinu dočekali u mraku.

“Struju nemamo od 19. decembra. Neki od nas su se snašli, tako što su doveli struju da imaju makar svjetlo od komšija iz ulaza na kojima ima napajanja. U zgradi ima puno podstanara, neki od njih koliko znam, već su napustili stanove”, kazao je jedan od stanara.

Novinar „Vijesti” vidio je da u jednom od ulaza, gdje nema struje, još uvijek nijesu postavljena brojila.

Iz pojedinih stanova se vide kablovi sprovedeni do susjednih, a u prizemlju zgrade su poslovni prostori, koji još uvijek, takođe, nijesu završeni.

Kako su kazali stanari, na jednom ulazu imaju po 34 stana, a mnogi su bili primorani da se usele u zgradu, iako je nezavršena, jer nijesu više mogli da plaćaju podstanarske kirije i rate za kredite za te stanove.

Stanari su zbog probijanja rokova, protestovali nekoliko puta, a nekretnine su kako tvrde 2006. i 2007. godine plaćali 1.000 eura po kvadratnom metru.

Od vlasnika firme „Katel” Petra Đurišića „Vijesti” nijesu mogle da dobiju komentar, jer ima zabranu dolaznih poziva.

Iz CEDIS-a je saopšteno da investitor za tri ulaza nije izvršio obaveze prema proceduri za priključenje objekta.

„Postoji procedura definisana zakonom i ko god gradi novi objekat dobije uputstva što treba uraditi kako bi bezbjedno i prema zakonu mogao biti priključen na elektrodistributivnu mrezu. Za dva ulaza je pokrenut postupak, dok za jedan od ta tri još nije”, navode iz te kompanije.

Završetak pomenute zgrade firme „Katel” kupci čekaju godinama, a zbog toga su više puta protestovali.

Iz EPCG „Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje, koliko iznosi dug za struju i od kada datira to potraživanje.

Galerija

Bonus video: