Nedostatak kadra višedecenijski problem

Pljevljima fali ljekara, situacija pod kontrolom

Od šest internista radi samo jedan, a zbog nedostatka ljekara i situacije sa koronavirusom, u Opštoj bolnici angažuju doktore iz drugih opština

8606 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan

Kvalitet zdravstvene usluge koja se pruža u pljevaljskoj bolnici je zadovoljavajući i prilagođen je trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor te zdravstvene ustanove Eduar Edo Lalović.

On je odbacio tvrdnje da je zdravstveni sistem u Pljevljima pred kolapsom, kako se to moglo pročitati prethodnih dana u pojedinim medijima, ali priznaje da postoje određene poteškoće u radu.

Trenutno su u toj zdravstvenoj ustanovi kovidom 19 zaražena dva specijalizanta, jedan ljekar, tri vozača, četiri medicinske sestre i jedna higijeničarka. Nekoliko ljekara i medicinskog osoblja nalazi se na produženom bolovanju nakon ozdravljenja.

“Rad u Opštoj bolnici u Pljevljima se obavlja po ustaljenom planu i programu na svim odjeljenjima i službama. Nešto otežanog rada trenutno imamo na internom odjeljenju, a uzrok je inficiranje jednog broja ljekara i medicinskog osoblja. Nedostatak kadra je poznata stvar višedecenijska u pljevaljskoj bolnici. Od kraja 2016. je prepoznat ovaj problem pljevaljske bolnice, pa nam je Ministarstvo zdravlja dodijelilo 23 specijalizacije i pet subspecijalizacija. Od toga dva ljekara interne medicine su završila specijalizaciju od početka godine su radno angažovani u pljevaljskoj bolnici u radu na Internom odjeljenju i jedan specijalista opšte hirurgije“, kazao je Lalović.

Nedostatak ljekara, rekao je, pokušavaju nadomjestiti angažmanom ljekara i specijalizanata iz internističkih oblasti iz Kliničkog centra i drugih zdravstvenih ustanova, kao i angažmanom sepcijalizanata koji su pri kraju specijalističkog staža.

“U ovom periodu epidemije koja je zahvatila čitav svijet i gdje su mnogi zdravstveni sistemi u problemu sa kadrom naš zdravstveni sistem još uvijek odolijeva u borbi protiv ove opake bolesti. Pokušavam u saradnji sa Kriznim štabom da nadomjestim nedostatak kadra posebno na internom odjeljenju koje je desetkovano što epidemijom što ranijim kadrovskim problemima“, rekao je Lalović.

Na internom odjeljenju zaposleno je šest ljekara internista od kojih su dvoje subspecijalisti iz kardiologije i endokrinologije.

“U ovom momentu na odjeljenju rade dva ljekara interne medicine, to su upravo ovi subspecijalisti koji su prvenstveno specijalisti interne medicine i specijalizanti. Tri ljekara su bila inficirana i nalaze se na produženom odsustvu. Epidemija je svugdje napravila problem ne samo u pljevaljskoj bolnici oko kadrovskih resursa. U više navrata obraćali smo se Kriznom štabu koji je poslao dvoje ljekara specijalizanta interne i urgentne medicine koji su pri kraju secijalizacije. To su ljekari sa velikim stažom. U ovom momentu kada nam to epidemija nalaže mi se moramo snalaziti i svaki ljekar je dobrodošao. Imamo i naše specijalizante završnih godina iz neurologije koji u aprilu završava staž i može uz konsultanta da pruži adekvatnu pomoć pacijentima. Imamo specijalizante anestezije koji su pozvani i koji su na par dana odložili dolazak zbog obaveza na fakultetu. Imamo konsultanta kardiologa koji vikendom dolazi iz Bijelog Polja i koji je uključen u dežurstva. Velike napore ulažemo da dobijemo kadrove iz drugih ustanova, ali i u njima ima problema. Sve ono što je problem na internom odjeljenju pokušavamo na taj način da prebrodimo i dovedemo u stanje optimalne zdravstvene ustanove“, rekao je Lalović.

Lalović
Lalovićfoto: Goran Malidžan

Dvije medicinske sestre na internom odljeljenju su na produženom bolovanju nakon izllječenja od kovida 19 a trenutno su tri inficirane tim virusom.

“Problem je u tom kadru, ali smo to nadomjestili u zadnjih par mjeseci prijemom na određeno vrijeme deset do 12 medicinskih sestara. Imamo otvoren konkurs za još četiri mediciske sestre. Da bi interno nesmetano moglo raditi u optmalnim uslovima dovoljno je osam medicinskih sestara a mi sada sigurno imamo taj potencijal i možemo da obezbijedimo da pacijetni na odjeljenju kojih je trenutno šest možemo medicinski zbrinuti“, tvrdi Lalović. Kazao je da je problema bilo i na Ginekolško akušerskom odjeljenju nakon što je jedan od dva ljekara ginekologa prešao da radi u Podgoricu, nakon što je ispunio sve obaveze prema pljevaljskoj bolnici. Problem su uspjeli da riješe angažovanjem ljekara iz drugih bolnica.

Lalović kaže da će polovinom naredne godine u pljevaljskoj bolnici početi da radi još jedan ginekolog, koji završava specijalizaciju.

“Na hirurškom odjeljenju nemamo probema, imamo pet specijalista opšte hirurgije jednog urologa i jednog konsultanta za urologiju imamo jednog ortopeda i konsultanta za ortopediju“, rekao je Lalović.

Kazao je da su na internom odjeljenju bili angažovali i ljekara internistu iz Rožaja, ali da je on poslije sedam dana napustio, zbog kako je rekao Lalović, porodičnih razloga.

“Zbog infekcije koronavirusa našeg neurologa kao konsultanta angažujemo neurologa iz Bijelog Polja koji obavlja preglede pacijenata“, rekao je Lalović.

Pacijenti zaraženi virusom su odvojeni od ostalih

Lalović je demantovao informacije da se u istoj sobi smještaju zaraženi novim virusom korona i pacijetni koji se liječe od drugih bolesti.

“U vrijeme epidemije odlukom Kriznog štaba stopirane su redovne ambulante a sva hitna i urgentna stanja se redovno primaju. Njihov tretman je neupitan. Po prijemu svaki se pacijent testira na kovid 19 i stavlja u sobu za izolaciju dok ne dođe rezultat sa testa. Zavisno od rezutata on se usmjerava na dalje liječenje“, kazao je Lalović.

Ističe da već duže vrijeme u kovid punktu sa 25 kreveta radi jedan ljekar internista nakon što se drugi zarazio.

“Dvoje mladih ljekara internista koji rade u kovid punktu pokazali su veliki profesionalizam. Poslije inficiranja jednog ljekara drugi je prihvatio da sam radi i za sada uspijeva da to postigne u saradnji sa ljekarima Doma zdravlja“, rekao je Lalović.