Razbacani su po cijeloj Crnoj Gori, a malo ko zna njihovu priču: Probudimo spomenike

Tražimo od vas da nam pošaljete fotografiju, lokaciju i kratak opis spomenika i mi ćemo ga staviti na mapu, a moguće i izabrati da pišemo detaljnije o tome

32133 pregleda 330 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Moderna crnogorska država ima smisla jedino kao okvir unutar kojeg se sve njene kulturne raznolikosti i istorijske naracije ujedinjuju, stvarajući novu vrijednost i novi zajednički identitet.

Dosadašnja kulturna politika licemjernog građanstva stvarala je od crnogorske države prosti aritmetički zbir svih njenih razlika, bez iskrene namjere da se pospješi komunikacija između tih razlika i njihovo prožimanje. Kao direktni rezultat takve kulturne politike – etničke distance su bile u stalnom porastu, podgrijavane rehabilitacijom klero-nacionalističkih recidiva iz druge polovine XX vijeka, od srpskih četnika, crnogorskih zelenaša, albanskih vulnetara i bošnjačkih milicija.

S druge strane, naš jedini iskreni politički pokušaj objedinjavanja svih vjerskih i nacionalnih razlika unutar antifašističkog jugoslovenskog pokreta danas je simbolički spao na nijeme partizanske spomenike, razbacane po svakom dijelu crnogorske države

Tu se ne radi o partizanskoj ikonografiji, koja je za većinu modernih licemjernih antifašista vrhunski domet kritičkog promišljanja društvenih problema. Tu se ne radi niti o ignorisanju svih politikih nesloboda i zločina počinjenih od strane te države.

Naprotiv, ti spomenici čekaju da ponovo počnu da pričaju o vremenima velikih ideja o zajedništvu, jednakosti i solidarnosti, kao i energiji koja nam je i danas neophodna kako bi društvene procese usmjerili ka istom cilju kojem su stremile i poslijeratne generacije jugoslovenske Crne Gore.

Znamo gdje su griješili, zaboravili smo gdje su bili u pravu. Sada je vrijeme da ih ponovo otkrijemo.

“Vijesti” vas pozivaju da nam pomognete u mapiranju borbe za slobodu, zajedništvo i jednakost. Brojni spomenici su zabačeni i malo ko zna za njih. Tražimo od vas da nam pošaljete fotografiju, lokaciju i kratak opis spomenika i mi ćemo ga staviti na mapu, a moguće i izabrati da pišemo detaljnije o tome.

Počeli smo sa pričama o spomeniku partizanu borcu na Gorici i spomeniku na Barutani. Fotografije nam možete poslati na e-mail portal@vijesti.me sa subjectom Mapa spomenika ili na neku od naših stranica na društvenim mrežama – Facebook, Twitter i Instagram.

Bonus video: