I Ibrahimović prekršio Zakon

Poslanik BS-a nije na vrijeme prijavio skupštinsku varijabilu od nepunih 440 eura,

18546 pregleda 51 reakcija 48 komentar(a)
Nenamjeran propust: Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
Nenamjeran propust: Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je poslanik Bošnjačke stranke (BS) u Skupštini Crne Gore Ervin Ibrahimović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

U odluci koju potpisuje direktorica Jelena Perović navodi se da Ibrahimović nije u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2017. prijavio skupštinsku varijabilu od nepunih 440 eura.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u imovinskim kartonima prijavljuje tačne i potpune podatke, u suprotnom mu slijedi novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Agencija je ovom odlukom potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su u maju 2018. godine objavile da najmanje trećina poslanika tadašnje vladajuće koalicije u redovnim godišnjim imovinskim kartonima nije prijavila sve prihode koji su dobili godinu ranije.

Na osnovu pisanja “Vijesti”, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je inicijativu, ali i više urgencija Agenciji.

Ibrahimović je 14. poslanik za koga je na osnovu pisanja “Vijesti” utvrđeno da je prekršio Zakon.

To je ranije učinjeno za predstavnike Demokratske partije socijalista Branimira Gvozdenovića, Obrada Miša Stanišića, Anu Nikolić, Momčila Martinovića, Danijela Živkovića, Filipa Vukovića, Bogdana Fatića, Željka Aprcovića, Petra Smolovića, Maju Bakrač, Radula Novović i Mirsada Murić, kao i za poslanika Force Gencija Nimanbegua.

Mnogi od njih su poslije teksta “Vijesti” u maju 2018. odlučili da dopune imovinske kartone, ali je novo rukovodstvo cijenilo da su to uradili poslije zakonskog roka za dostavljanje redovinih godišnjih imovinskih kartona - 31. marta.

To je uradio i Ibrahimović. Poslanik BS-a kazao je na usmenoj raspravi u Agenciji da “izražava žaljenje zbog učinjenog propusta, tj. zbog neprijavljivanja varijabile iz mjeseca decembra, te pojasnio da je ista isplaćena krajem navedene godine, usljed čega je nenamjerno ispustio da istu prijavi u predmetnom izvještaju”

Bonus video: