Vukotić Jelušić: URA se od početka suprotstavlja devastaciji Miločerskog parka

"Vidjeli smo da je bahatost jedne vlasti koja je trajala 30 godina konačno morala biti kažnjena, a svaka smjena je znak da ništa ne traje dovijeka"

2886 pregleda 3 komentar(a)
Vukotić Jelušić, Foto: Dušan Cicmil
Vukotić Jelušić, Foto: Dušan Cicmil

Potpredsjednica budvanskog odbora URA Milijana Vukotić Jelušić kazala je da se ta partija od početka suprotstavlja devastaciji Miločerskog parka.

“Od početka svog postojanja u Budvi, GP URA i ja lično se borimo protiv onoga što je država uradila našem najznačajnijem brendu - Svetom Stefanu i Miločeru. Počev od organizovanja potpisivanja Deklaracije za zaštitu Miločerskog parka, pokrenute od strane našeg člana Radosava Tomovića, preko prošlogodšnjih protesta i ostalih akcija, ostali smo posvećeni borbi za to da se Miločer i Sveti Stefan vrate ovoj zemlji i njenim građanima. Jedno od programskih načela našeg Odbora je da građani kojima su svojevremeno oduzete kuće na Svetom Stefanu imaju učešće u akcijama ovog hotelskog preduzeća. Takođe smo posvećeni stavljanju van snage svih štetnih planova za šta nismo imali podršku u prošlom sazivu, a prije svega DUP Budva-centar i Bečići", navela je u saopštenju Vukotić Jelušić.

Kako je dodala "naše djelovanje je bilo i ostaje na tom tragu", ali ne i na tragu bilo kakve politizacije ove iskrene i pravedne građanske borbe".

"Jer, saglasićemo se da ovdje postoje podijljenja mišljenja oko statusa Crne Gore u Kraljevini SHS i da nas rasprava o tome neće dovesti bliže demokratizaciji društva i podjelama koje postoje. To je bio i razlog mog obraćanja danas u Skupštini SO Budva, a povodom najave podizanja spomenika kralju Aleksandru. Držim da u ovom gradu treba da se bavimo nasušnim problemima, a to svakako nije podizanje spomenika kako bismo dodatno podijelili narod. Vidjeli smo da je bahatost jedne vlasti koja je trajala 30 godina konačno morala biti kažnjena, a svaka smjena je znak da ništa ne traje dovijeka. Zato je važno ne pokretati spiralu sukoba i uvijek se zapitati šta djeci ostavljamo kao nasljeđe: da li otkopane rovove ili mostove. Vjerujući u mostove, iskoristila sam pravo da govorim na skupštini”, istakla je ona.

Kako je naglasila poklanjanje 80 odsto teritorije "kako su se neki govornici pohvalili, kralju Aleksandru, kojem nesumnjivo pripada mjesto u istoriji ovog naroda, a da bismo sada mi i naša djeca morali otkupljivati istu za stvaranje elementarnih infrastrukturnih uslova za život, za mene ne predstavlja ništa drugo nego posljedica jedne podaničke psihologije".

"Žao mi je što je to uvrijedilo pojedine odbornike, ali činjenica poklanjanja imovine prije manje od sto godina za mene, sada u 2020. godini, nije važnija od činjenice što moramo otkupljivati našu zemlju za parking. Za to vrijeme paralelno treba dodatno da se dijelimo uvodeći predloge o podizanju spomenika i "bacanju rukavice" drugom dijelu građana, što sasvim sigurno ne dovodi do pomirenja, razvoja i prosperiteta. Moja želja je da ova vlast, a nadam se da tu želju dijele svi, bude drugačija, inkluzivnija i održivija. Jedna dominacija vlasti koja dugo traje jednako mijenja i psihologiju onoga ko dominira i psihologiju žrtve. Neko ko je bio žrtva lakše sam postaje onaj ko je spreman da se slično ponaša i to je ono što smo mi morali da promijenimo i zbog čega je URA dala šansu promjenama u prošlom mandatu 2016-2020. Danas, međutim, vidimo da nismo daleko od one već uobičajene izreke u Crnoj Gori "kad porastem biću DPS"", kazala je Vukotić Jelušić.

Smatra da "kadgod hoćemo nešto da uradimo, dobro je da to što namjeravamo provučemo kroz četiri poznate etičke maksime".

"Radimo nešto samo ako je dobro za sve, a ne samo za jednu grupu. Vodimo računa da je to pravično. Odlučujemo da nešto uradimo samo ukoliko će donijeti mir i slogu među ljude. Uvijek se pitamo da li je to što radimo na tragu istine i ostajemo spremni da saslušamo i drugačiju perspektivu. URA je od 2016-2020. pružila ruku upravo ovoj vlasti i to ne treba da dokazujemo time što ćemo ćutati o bilo kojoj kontroverznoj temi koja potencijalno može da dijeli građane ovog grada. Dakle, borba za Sveti Stefan i Miločer da, svaka vrsta podjarivanja podjela – ne može imati našu podršku. S obzirom da je predsjednik Skupštine Krsto Radović rekao da sam zloupotrijebila pravo obraćanja u okviru 7. tačke dnevnog reda 6. sjednice SO Budva - Predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa i uzgrednim predlozima o podizanju spomenika, moram podsjetiti da je, nažalost, obraćanje starješina organa u Skupštini opštine od konstituisanja nove većine postalo naglašeno političko, a ne u skladu sa nadležnostima. U tom smislu sam smatrala za potrebno da podsjetim na potrebu da se starješine oragana vrate svojim izvornim ovlašćenjima, a ne da podstičemo podjele i kontroverze", zaključila je Vukotić Jelušić.

Bonus video: