Miranović: Grube diskvalifikacije i optužbe bez osnova

Miranović je istakla da transplantacioni program nije "ugašen" kako je izjavila Popović Samardžić, "već je naprotiv veoma živ, sa ambicioznim, konkretnim ciljevima u završnoj fazi realizacije"

14721 pregleda 18 komentar(a)
Miranović, Foto: Savo Prelević
Miranović, Foto: Savo Prelević

Klasna razlika između profesionalca i amatera je očigledna: prvi postiže rezultate, doprinosi; drugi traži propuste, optužuje bez osnova i daje konačne sudove o procesima koje ne razumije, senzacionalizmom i grubim diskvalifikacijama krijući sopstvenu stručnu neostvarenost, kazala je prof. dr Vesna Miranović, pedijatar i kardiolog, reagujući na, kako je kazala, grube diskvalifikacije izrečene od strane dr Milene Popović Samardžić u vezi angažmana Miranović u Koordinacionom tijelu za presađivanje organa u svrhu liječenja.

"Jasno je zašto se niko nije pobunio kada je na čelo Koordinacionog tijela za presađivanje organa u svrhu liječenja imenovana Prof. dr Vesna Miranović: jednu profesoricu, internistu nefrologa, zamijenila je druga profesorica, pedijatar kardiolog. Bilo bi neobično i izazvalo bi pobunu da je Prof. dr Marinu Ratković zamijenio neki desetogodišnji student Medicinskog fakulteta sa kratkim specijalističkim stažom i oskudnom stručnom referentnošću, poput dr Milene Popović Samardžić. Na čelo ovog tijela, imenovao me tadašnji ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, na osnovu ličnog uvida u iskazane stručne i organizacione sposobnosti. Ukazano povjerenje sam opravdala unoseći novine u postojeći transplantacioni program koji se do mog imenovanja, gotovo isključivo bavio transplantacijom bubrega od srodnog donora", navodi Miranović u reagovanju.

Ključnim ličnim doprinosom smatra definisanje strateškog cilja razvoja transplantacionog programa koji, kako je kazala, počiva na sopstvenom obučenom kadru.

"S tim u vezi, nakon dugih pregovora sa Eurotransplantom, Crna Gora se nalazi pred realizacijom Teaching and Training Agreementa za oblast transplantacije bubrega. On će omogućiti da naši ljekari i tehničari budu osposobljeni da transplantacioni program sprovodimo oslonjeni na sopstvene kadrovske kapaciteta uz pomoć renomirane Klinike iz Minhena. Slijede isti takvi programi za oblast transplantacije srca i jetre. Drugi strateški cilj je podizanje svijesti o značaju doniranja organa koji je takođe na dohvat ruke: završen je tenderski postupak za izbor najboljeg ponuđača za sprovođenje kampanje za porast svijesti o značaju transplantacije organa. U seriju realizovanih aktivnosti sa ponosom ističem novi Zakon o presađivanju organa ljudskog porijekla u svrhe liječenja i pravno osnažene donorske kartice koje će biti dostupne za distribuciju početkom 2021. godine, laboratoriju za HLA tipizaciju u Zavodu za transfuziju krvi, transparentne Liste čekanja za transplantaciju, odobrena sredstva za realizaciju IPA projekta koji će omogućiti softversku podršku kompleksnoj bazi podataka svih donora organa (vlasnika donorskih kartica), Listi čekanja, pacijentima čiji su organi uzeti za presađivanje i njihovom daljem putu (sledljivost organa)."

Paralelno sa navedenim aktivnostima, dodaje Miranović, tekao je bubrežni transplantacioni program koji od 2012. vodi prof. dr Marina Ratković.

"Iz svega slijedi jasan zaključak da transplantacioni program nije 'ugašen' kako neznaveno izjavi Milena Popović Samardžić, već je naprotiv veoma živ, sa ambicioznim, konkretnim ciljevima u završnoj fazi realizacije. Klasna razlika između profesionalca i amatera je očigledna: prvi postiže rezultate, doprinosi; drugi traži propuste, optužuje bez osnova i daje konačne sudove o procesima koje ne razumije, senzacionalizmom i grubim diskvalifikacijama krijući sopstvenu stručnu neostvarenost. Nije na meni da vaspitno djelujem tamo gdje je nepovoljan rezultat unaprijed poznat", zaključila je Miranović u reagovanju.

Bonus video: