Pljevlja: Obezbjeđuju smještaj za one kojima će rušiti

Pod alternativnim smještajem podrazumijeva se oblik obezbjeđivanja privremenog stanovanja odgovarajućeg standarda, u skladu sa mogućnostima Opštine Pljevlja, a u izuzetnim slučajevima za trajno rješavanje stambenog pitanja

2601 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja obezbijediće alternativni smještaj vlasnicima bespravno podignutih objekata ukoliko donese rješenje o uklanjanju njihovog nezakonito izgrađenog objekta.

To je predviđeno Nacrtom odluke o obezbjeđivanju alternativnog smještaja koji će na javnoj raspravi biti do kraja godine.

Pod alternativnim smještajem podrazumijeva se oblik obezbjeđivanja privremenog stanovanja odgovarajućeg standarda, u skladu sa mogućnostima Opštine Pljevlja, a u izuzetnim slučajevima za trajno rješavanje stambenog pitanja.

“Prije izvršenja rješenja o uklanjanju bespravnog objekta, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja donosi rješenje o načinu obezbjeđivanja, odnosno vrsti alternativnog smještaja. Izvori sredstava za obezbjeđivanje alternativnog smještaja, u skladu sa ovom odlukom, mogu se obezbijediti iz budžeta Opštine, iz sredstava ostvarenih u postupku legalizacije bespravnih objekata, donacije i drugih izvora u skladu sa zakonom”, piše u Nacrtu ove odluke.

Alternativni smještaj može se obezbijediti davanjem naknade za zakupninu stana ili sredstava za kupovinu građevinskog materijala.

Naknada za zakupninu stana daje se na period od najduže šest mjeseci, uz mogućnost produžavanja roka za narednih šest mjeseci, do maksimalno dvije godine. Nakon isteka roka od šest mjeseci nadležni organ za svakog korisnika alternativnog smještaja provjerava da li i dalje ispunjava uslove za ostvarivanje prava na alternativni smještaj.

Naknada za zakupninu stana može se dati na period duži od dvije a maksimalno do tri godine, za samohrane roditelje, odnosno staratelje, lica sa invaliditetom, lica preko 67 godina života, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju. Obezbjeđivanje alternativnog smještaja putem davanja sredstava za kupovinu građevinskog materijala, smatra se konačno riješenim pitanjem u odnosu na konkretnog korisnika alternativnog smještaja.

Iznos naknade za zakupninu stana za jednočlano domaćinstvo daje se u maksimalnom mjesečnom iznosu do 60 eura, uz uvećanje od 20 eura za svakog sljedećeg člana domaćinstva, pri čemu maksimalni mjesečni iznos naknade ne može biti veći od 100 eura. Sredstva za kupovinu građevinskog materijala daju se u maksimalnom iznosu do 1.800 za jednočlano domaćinstvo, uz uvećanje od 300 eura za svakog sljedećeg člana,a maksimalni iznos dodijeljenih sredstava ne može biti veći od 3.000 eura

Bonus video: