Bivši vlasnici maslinjaka na Valdanosu mogu nakon 43 godine da uđu u svoja imanja

Direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović je naveo da nema smetnji da se uz poštovanje zakonom propisanih procedura udovolji zahtjevu u dijelu koji se odnosi na čišćenje maslinjaka i puteva i rezidbu u cilju revitalizacije "dok za dio koji se odnosi na ubiranje plodova maslina Uprava za imovinu nema zakonskih mogućnosti za davanje saglasnosti".

18825 pregleda 744 reakcija 14 komentar(a)
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Valdanos, Foto: Samir Adrović

Bivši vlasnici maslinjaka u Valdanosu moći će da nakon 43 godine uđu u svoja imanja, pristupe revitalizaciji maslina i očiste pristupne puteve, piše u današnjem dopisu direktora Uprave za imovinu Blaža Šaranovića predsjedniku ulcinjskog Udruženja za povraćaj i zaštitu imovine Luki Batku Đakonoviću.

Šaranović je naveo da je Uprava postupila shodno zahtjevu Vlade sa sjednice koja je održana u ponedjeljak 4. januara.

Udruženje se krajem prošle godine obratilo podpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću tražeći da im se dozvoli revitalizacija i čišćenje maslinjaka obraslih u korove, rezidba, obrada zemljišta kao i kasnije ubiranje plodova.

Šaranović je naveo da nema smetnji da se uz poštovanje zakonom propisanih procedura udovolji zahtjevu u dijelu koji se odnosi na čišćenje maslinjaka i puteva i rezidbu u cilju revitalizacije "dok za dio koji se odnosi na ubiranje plodova maslina Uprava za imovinu nema zakonskih mogućnosti za davanje saglasnosti".

Đakonoviću se obratio i Abazović izrazivši zadovoljstvo što je zahtjev Udruženja pozitivno riješen.

"Vjerujemo da je ovo samo prvi korak koji će voditi ispravljanju svih nepravdi koje su nanijete uvali Valdanos i građanima Ulcinja", naveo je Abazović.

Bez maslina i zemljišta u Valdanosu, u dva navrata 1978. godine, ostale su 204 porodice, odnosno sadašnjih oko 600, i tri vjerske zajednice.

Imovina je oduzimana radi izgradnje vojne baze koja nikada nije izgrađena, niti je zemljište privedeno namjeni.

Kvadrat zemljišta pod maslinom plaćan je navodno 1,07 dolara, a korijen masline 59,74.

Naknadnim vještačenjem, dr Momčilo Radulović i dr Biljana Lazović utvrdili su da kvadrat zemljišta vrijedi 44 eura, a stablo masline 417,5.

Opštinska i regionalna komisija za povraćaj i obeštećenje, ranije je odbila zahtjeve većine bivših vlasnika, što su odlukama potvrdili Upravni i Vrhovni sud.

Pravni osnov za donošenje takvih odluka bio je zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju kojom je propisano “da bivši vlasnici koji su za oduzeta imovinska prava primili pravičnu ili tržišnu naknadu u novcu ili drugim stvarima ili pravima, nemaju pravo na povraćaj ili obeštećenje”.

Bivši vlasnici tvrde da oko 980 hiljada metara kvadratnih sa oko 18.000 stoljetnih maslina nikada nije privedeno namjeni i da naknada nije bila ni pravična, ni tržišna, što su, ističu, utvrdili i vještaci.

Bonus video: