SO PLJEVLJA

Pljevlja: Opozicija traži da Ćistoća smanji cijenu usluga; Ječmenica: Pokušaj moje diskreditacije i rada preduzeća

"Ja ispred privrednika i preduzetnika tražim da se cijene za privrednike i preduzetnike kao i za građane smanje za minimum 70 odsto u ovoj godini koja je godina krize", rekao je Cvijović, vlasnik Hotela Pljevlja

6596 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Pljevlja Predrag Cvijović zatražio je od opštinskog preduzeća Čistoća da u ovoj godini smanji cijenu usluga za oko 70 odsto kako bi pomogli građanima i privredi Pljevalja u prevažilaženju krize u kojoj se nalaze zbog epidemije virusa korona.

Cvijović je u nastavku sjednice lokalnog parlamenta danas kazao da u Čstoći nemaju osjećaja za građane i privrednike koji su se našli u ozbiljnim problemima.

"Ja ispred privrednika i preduzetnika tražim da se cijene za privrednike i preduzetnike kao i za građane smanje za minimum 70 odsto u ovoj godini koja je godina krize. To je naš zahtjev i mi ćemo se prema tome imati dalje korake. Moraćete da nas poslušate", rekao je Cvijović, tokom rasprave o programu rada preduzeća Čistoća za narednu godinu.

"Preduzeće ima para za poslovanje za jednu godinu, s obziromm da od opštine potražuje milion eura. Tražićemo gdje je god moguće obračun da nam Čistoća svoje usluge ovoza smeća naplaćuje po količini smeća koje proizvodimo a ne isključivo po metru kvadratnom prostora. Nama u ovom vremenu kvadrati ne znače ništa. Vi nemate emocija ni prema kome. U godini koja je pred nama očekivao sam saosjećanje sa privredom", rekao je Cvijović, vlasnik Hotela Pljevlja.

On tvrdi da su cijene usluge odvoza smeća u Pljevljima veće nego u Podgorici što je demantovao direktor preduzeća Čistoća Saša Ječmenica.

Rekao je da je u Podgorici u oktobru donijet novi cjenovnik te da su cijene u tom gradu dva puta veće nego one koje je predložila Čistoća.

Govoreći o zahtjevu privrednika Ječmenica je kazao da su njihovi zahtjevi za umanjenje cijene od 70 odsto nerealni.

"Svi preduzetnici ovog grada, mogu uspostaviti odnos sa Čistoćom i da usklade svoje prijave u skladu sa prostorom koji koriste za obavljeanje djelatnosti. Ukoliko koriste manje prostor biće im i manja faktura", rekao je Ječmenica.

Odbornik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović upitao je Ječmenicu kakvu korist imaju građani i privrednici od toga što se hvali da je prošlu godinu preduzeće Čistoća završilo sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Optužio je Ječmenicu da sav teret poslovanja svaljuje na građane i pravna lica umjesto od opštine da naplati milion eura duga.

"Ako pozitivno poslujete zašto ne smanjite cijene usluga građanima i privrednicima. Umjesto da se građanima pomogne i da se cijene smanje vi ih hoćete da cijene da povećate”, rekao je Bojović, govoreći o cjenovniku koji je preložilo preduzeće Čistoća, a koje nije uvršteno u dnevni red ove sjednice. Aktuelna vlast predložila je povećanje cijena u vrijeme krize. Mi ionako imamo nerealno visoke cije usluge Čistoće. Imamo visoke cijene za pravna lica nisu oni maloumni da ne znaju u kakvu ste ih situaciju doveli", rekao je Bojović.

Optužio je Ječmenicu (DPS) da smanjuje broj zaposlenih u Čistoći na račun radnika, koje ne pripadaju toj partiji "i nisu pristali na njegove ucjene da promijene političko opredjeljenje".

"Zaposlili ste one koji su prihvatili vaše ucjene. Ovo preduzeće funkcioniše kao monopolista i privatno preduzeće DPS-a i Saše Jećmenice. Ječmenica je pozivao radnike u Motel Pljevlja, koji radi u sastavu Čistoće da vrši ucjene i pritiske na radnike. Nadležni treba da se pozabave ovim što je radio Ječmenica. Motel Vodice koji treba da nam je za ponos služio je Saši za najprljavije stvari da ucjenjuje zaposlene", rekao je Bojović.

Odbornica Nove Slavica Batizić rekla je da je sve ono što je prikazano u izvještaju o radu opštinskog preduzeća Čistoća nezakonito. I ona je kazala da su cijene usluge Čistoće visoke u odnosu na druge gradove.

Ječmenica je kazao da je današnja rasprava u lokalnom parlamentu bila pokušaj diskreditacije njega i rezutata koje je Čistoća ostvarila u prošloj godini.

"Mi smo spremni sjesti sa svim subjektima i ponovo razmotriti sva pitanja ali je i neophodno obezbjediti sredstva za egzistenciju za 170 radnika u ovom preduzeću", rekao je Ječmenica.

Glasovima skupštinske većin DPS, BS i SD usvojen je Program rada preduzeća Čistoća za ovu godinu.