Klikovac i Medojević hoće na čelo policije

Upravi za kadrove do sada je dostavljeno pet kandidatura za šefa Uprave policije - na javni konkurs juče se i zvanično javio Zoran Brđanin

52882 pregleda 449 reakcija 137 komentar(a)
Klikovac i Medojević, Foto: Zoran Đurić/Savo Prelević
Klikovac i Medojević, Foto: Zoran Đurić/Savo Prelević

Nova imena na listi kandidata u trci za direktora Uprave policije - šef Operativno komunikacionog centra Dragan Klikovac planira da u ponedjeljak 19. januara, posljednjeg dana konkursa, poštom dostavi dokumentaciju Upravi za kadrove.

Klikovac, policijski oficir, bio je komandir u Herceg Novom, nekoliko godina proveo je na mjestu šefa saobraćajne policije, a u posljednje dvije godine rukovodi OKC-om Uprave policije.

I advokat Dražen Medojević trebalo bi da se uključi u tijesnu trku za šefa UP. “Nisam još predao dokumenta”, odgovorio je Medojević “Vijestima”.

Upravi za kadrove do sada je dostavljeno pet kandidatura za šefa Uprave policije - na javni konkurs juče se i zvanično javio Zoran Brđanin, a tokom sedmice dokumenta su predali dugogodišnji službenik UP Zoran Braunović, advokat Vladan Drecun i bivši načelnik pljevaljske policije Peđa Tanjević ali i načelnik budvanske policije u vrijeme AB revolucije Vojo Laković.

“Predao sam dokumentaciju prije dva dana”, potvrdio je juče “Vijestima” Tanjević.

Brđanin je bio komandir u Herceg Novom, načelnik kotorske policije, bio je pomoćnik Gorana Danilovića u prelaznoj vladi 2016. godine, a u posljednje dvije godine je šef Odjeljenja za anlitiku i unaprjeđenje rada policije. Tanjević se vodi kao neraspoređeni kadar nakon što je poslije disciplinskog postupka 2017. godine smijenjen sa pozicije šefa policije u Pljevljima.

Iznenađenje na konkursu Uprave za kadrove je kandidatura profesora Lakovića, koji gotovo tri decenije nije radio u policijskom sistemu.

Laković je sada dekan na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, gdje je i profesor na nekoliko predmeta iz bezbjednosti.

On je karijeru počeo 1981. godine u Makedoniji, a onda je 1984. godine prešao u Crnu Goru gdje je nekoliko godina bio komandir u Budvi. Šef u budvanskoj policiji bio je od 1987. do 1989. godine, a potom do 1994. načelnik u CB Bar. Laković je nakon toga napustio policiju i godinama je radio u Upravi carina kao šef službe za suzbijanje krijumčarenja i carinske istrage, a potom i kao revizor u Saveznoj upravi carina, ali i u carinskom sistemu Srbije.

“Poslao sam dokumentaciju 13. januara”, potvrdio je Laković “Vijestima”. Sudeći po tome ko je uzeo dokumentaciju iz kadrovske službe MUP-a, namjeru da se do ponedjeljka prijave na konkurs imaju i šef SPO Dragan Radonjić, Predrag Šuković, Miodrag Laković, Dragan Arsović, Dragan Pavličić...

Uprava za kadrove 28. decembra raspisala je konkurs za direktora Uprave policije, a da bi neko postao prvi policajac mora da ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u policiji, sudu, tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

“Provjera kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata za popunu radnog mjesta starješine organa uprave, sprovešće se u skladu sa članom 58 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. To podrazumijeva izradu pisanog rada, koji sadrži sagledavanje prioriteta i predloga za unapređenje procesa rada, odnosno stanja u oblasti rada za koju se kandidat imenuje, odnosno postavlja”, piše u konkursu Uprave za kadrove.

Kandidat, koji je ostvario više od 50 odsto bodova na pismenom testu mora da prođe i intervju.

Ministar MUP-a Sergej Sekulović ranije je pozvao sve profesionalce, koji ispunjavaju zakonske uslove, da se prijave.

“Na čelu policije volio bih da vidim profesionalca u čiji integritet niko ne sumnja i koji ima potreban autoritet”, kazao je nedavno Sekulović.

Laković: Da nikad više ne bude partijske policije

Vojo Laković je kazao da smatra da može pomoći da policijska služba nikada više ne bude partijska, već profesionalna.

Govoreći o motivu zbog kojeg se kandidovao za direktora Uprave policije, on je Vijestima odgovorio:

“Zato što sam rođen u Crnoj Gori, što sam radio u Budvi, što su mi djeca porasla i žive u Budvi - Petrovcu. Što se Crna Gora oslobodila i što smatram da mogu pomoći u demokratskom razvoju službe - da nikad više ne bude partijske policije već samo profesionalne”, kazao je Laković.

Bonus video: