Najviše novca ide DPS-u

Opština Pljevlja: Za partije daju 230.000 eura

Opština Pljevlja će 68.000 eura novca poreskih obveznika izdvojiti za naknade odbornicima

3002 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, Opština Pljevlja ove godine izdvojiće preko 230.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, više od 163.000 eura, biće izdvojeno za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu, a 68.000 eura, novca poreskih obveznika biće izdvojeno za naknade odbornicima. Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio u iznosu od 282,5 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta koje je partija osvojila na lokalnim izborima. Najviše novca, 4.900 eura mjesečno ili preko 60.000 eura godišnje dobijaće DPS koja ima najviše odbornika u pljevaljskom parlamentu.

DPS je na izborima 2018. osvojio 18 mandata, što je većina od 35, koliko odbornika ima pljevajski parlament. U međuvremenu dva odbornika sa njihove liste su napustili partiju nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Posije DPS-a, najviše novca mjesečno dobijaće Demokratska Crna Gora koja ima sedam odbornika. Opština će za rad te partije mjesečno uplaćivati 2.090 eura. Nova srpska demokratija, i Demokratska narodna partija mjesečno će dobijati po 896 eura, a Socijalistička narodna partija i Pokret za Pljevlja 670 eura. Ove partije u lokalnom parlamentu imaju po dva odbornika.

Najmanje novca iz opštinskog budžeta dobiće Socijaldemokrate 476 eura dok će Bošnjačka stranka iako kao SD ima samo jednog odbornika dobijati mjesečno 702 eura, zahvaljujući učešću žena u radu lokalnog parlamenta. Ove dvije partije na posljednjim lokalnim izborima nastupile su u koaliciji sa DPS-om.

Za nadoknade odbornicima, od koji pojedini rijetko kada imaju šta da kažu o temama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta, Opština će ove godine izdvojiti 68. 000 eura.

Opština odbornicima isplaćuje mjesečnu naknadu od 150 eura, a predsjedniku kluba odbornika 175 eura.

Naknadu u iznosu od 16,5 eura po sjednici dobijaju i članovi skupštinskih odbora i savjeta koji nisu zaposleni u državnim ili organima lokalne samouprave. Naknadu dobijaju i odbornici koji ispred lokalne uprave prisustvuju vjenčanjima, koja se obavljaju u opštinskoj matičnoj službi. Po zakonu, Opština je dužna da obezbijedi prostor za rad klubova odbornika. Ukoliko ne može da obezbijedi prostorije u svom vlasništvu, Opština plaća zakup prostora političkim partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu. Za zakup prostora Opština će za godinu iz budžeta izdvojiti oko dvije hiljade eura.

Za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima, odnosno finansiranje njihovog redovnog rada u ovoj godini, Opština će mjesečno partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu uplaćivati po 141 euro.