Šćepanović: Bečićeva tvrdnja netačna i tendeciozna

On je, kako kaže, bio prinuđen da reaguje, zbog, kako navodi, besomučne i nezampaćene kampanje u istoriji Ustavnog suda Crne Gore, koja se ovih dana vodi protiv njega, a koju su, kako je kazao, započeli Bečić i pojedini poslanici, ali i predstavnici izvršne vlasti: Predsjednik i Potpredsjednik Vlade kao i Ministar pravde ljudskih i manjinskih prava

9981 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović nazvao je tvrdnju Predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, u kojoj navodi "da je prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma Skupštini Crne Gore, od strane Ustavnoga suda određen rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije" , netačnom i tendecioznom.

"Ta tvrdnja je netačna i tendenciozna, jer je Ustavni sud u svojoj praksi više puta određivao taj rok, npr. u predmetima: U-I br. 23/14 (ocjene ustavnosti odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika), U-II br. 11/14 (ocjene ustavnosti odredaba Poslovnika Skuštine Crne Gore), kao i kraći rok (od 8 dana) u predmetu U-I br. 12/11 (ocjene ustavnosti odredaba Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini), kao i u drugim predmetima. Ove akte, vjerujem, posjeduje i Skupština Crne Gore", rekao je Šćepanović.

On je, kako kaže, bio prinuđen da reaguje, zbog, kako navodi, besomučne i nezampaćene kampanje u istoriji Ustavnog suda Crne Gore, koja se ovih dana vodi protiv njega, a koju su, kako je kazao, započeli Bečić i pojedini poslanici, ali i predstavnici izvršne vlasti: Predsjednik i Potpredsjednik Vlade kao i Ministar pravde ljudskih i manjinskih prava.

"Određivanje roka od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije protumačeno je kao namjera Ustavnog suda da hitno odluči u konkretnom predmetu, prije ispunjavanja uslova za prestanak funkcije jednog sudije zbog sticanja uslova za starosnu penziju. S tim u vezi, ukazujem da pri određivanju tog roka ni u primisli nije postojala namjera da Ustavni sud donese odluku u konkretnom predmetu u tako kratkom roku, a to, objektivno ne bi bilo ni moguće, jer, kao što Skupština Crne Gore ima svoju proceduru za odlučivanje, tako i Ustavni sud mora poštovati svoje procedure utvrđene Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda. Osim toga, ustavnosudski predmeti u kojima se zahtijeva ocjena ustavnosti i zakonitosti (normativna kontrola) zahtijevaju temeljnu analizu i vrijeme za njihovu obradu", rekao je Sćepanović u reagovanju.

Kako kaže Šćepanović, treba imati u vidu da se ne radi o prekluzivnom roku, nakon čijeg isteka bi Ustavni sud odmah odlučio.

"Ustavni sud je u mnogim predmetima znatno duže od ostavljenog roka čekao odgovore Skupštine, Vlade i drugih organa. Uostalom, radi se o prethodnom postupku u kojem se prikupljaju informacije i dokumentacija od značaja za utvrđivanje saglasnosti osporenih akata s Ustavom, odnosno o postupku u kojem se prvenstveno utvrđuju procesne pretpostavke za postupanje Ustavnog suda", rekao je Ščepanović.

On je dodao da je apslolutno legitimno u javnosti voditi raspravu o svakom pitanju važnom za društvo u kojem živimo i da svako ima pravo da javno izrazi svoje mišljenje.

Ščepanović, međutim smatra neustavnim i nelegitimnim pritiskom na Ustavni sud, izjave o radu i funkcionisanju Ustavnog suda, date ovih dana od strane predstavnika državnih organa, povodom određivanja roka za davanje odgovora i dokumentacije u konkretnom predmetu, radi donošenja odluka po želji tih subjekata.

"Uprkos tim i, eventualnim, drugim pritiscima, kao predsjednik Ustavnog suda zalagaću se da Ustavni sud svoju funkciju ostvaruje u skladu s Ustavom, zakonom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorim", zaključuje se u saopštenju.