odgovor predsjednika skupštine

Bečić: Šćepanović ni u kom vidu nije obrazložio odluku Ustavnog suda

Bečić je kazao da je Ustavni sud, donošenjem odluke da produži rok za dostavljanje odgovora i dokumentacije za još 15 dana, dao najbolju argumentaciju svakoj njegovoj tvrdnji

10774 pregleda 10 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović u reagovanju od 20. januara ni u kom vidu nije obrazložio razloge postupanja tog suda, koji je parlamentu bio dao rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije, saopštio je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić je kazao da je Ustavni sud, donošenjem odluke da produži pomenuti rok za još 15 dana, dao najbolju argumentaciju svakoj njegovoj tvrdnji.

„Aktom Ustavnog suda Crne Gore U-II br. 6/21, od 18.1.2021. godine, Skupštini Crne Gore određen je rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije. Isto je urađeno, iako je Ustavnom sudu bilo dobro poznato da taj rok Skupština u periodu Ustavom određenog vanrednog zasijedanja ni u kom slučaju ne može ispoštovati. Riječ je o najkraćem mogućem roku predviđenim Poslovnikom Ustavnog suda za dostavljanje odgovora i potrebne dokumentacije", navodi Bečić u reagovanju.

Više je nego jasno, kako je rekao, da je tako određen rok u neskladu sa načinom rada i rokovima za sazivanje i održavanje sjednice Skupštine u periodu vanrednog zasjedanja.

"Vašim reagovanjem od 20. januara 2021. godine ni u kom vidu nijeste obrazložili razloge takvog postupanja Ustavnog suda. Međutim, ukazali ste da ste u saznanju da je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore komentarisan rok za davanje odgovora Ustavnom sudu i da su iznesene neosnovane tvrdnje u odnosu na sudiju izvjestioca u tom predmetu; da je odredbom člana 10 stav 1 alineja 1 Poslovnika Ustavnog suda propisana zabrana davanja podataka o sudiji izvjestiocu i savjetniku kojima je predmet raspoređen, što je u konkretnom slučaju očigledno prekršeno; kao i da neutemeljene komentare iznijete na sjednici Skupštine Crne Gore u odnosu na sudiju izvjestioca u ovom predmetu odbacujete kao apsolutno neosnovane. S tim u vezi, gospodine predsjedniče Ustavnog suda, obavještavam Vas da sam na sjednici Prvog vanrednog zasijedanja u 2021. godini, dana 20.1.2021. godine, u svojstvu predsjednika Skupštine, upoznao Skupštinu sa sadržinom akta Ustavnog suda U-II 6/21 od 18.1.2021. godine, kao i sa obrazloženim zahtjevom Skupštine Crne Gore kojim je od Ustavnog suda traženo da odredi drugi objektivni rok u kojem će Skupština biti u mogućnosi da, poštujući Ustav i Poslovnik Skupštine, ostvari svoje pravo i izvrši zakonom utvrđenu obavezu dostavljana odgovora Ustavnom sudu po podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu."

Bečić podsjeća da je na sjednici konstatovao i da nije u posjedu informacije, ali da je uvjeren da je predsjedniku Ustavnog suda rok od 15 dana za odgovor tražila sutkinja Desanka Lopičić, što, kako je rekao, ne abolira predsjednika Ustavnog suda, jer je on potpisao taj dopis Skupštini.

"Dakle, kazao sam da iznosim svoje uvjerenje na koje imam pravo imajući u vidu ukupnoj javnosti dobro poznata dešavanja u Ustavnom sudu, ali nijesam iznio tvrdnju u smislu rezolutnog stave da je sutkinja Desanka Lopičić sudija izvjestilac u pomenutom predmetu. Štaviše, gotovo u istoj rečenici sam ostavio mogućnost da je moja procjena pogrešna, pri čemu sam ukazao da će Ustavni sud ako ocijeni za shodno naći način da me demantuje."

Predsjednik parlamenta dodaje da je Šćepanović, navodima da je Bečić iznio neosnovane tvrdnje i neutemeljene komentare u odnosu na sudiju izvjestioca u konkretnom predmetu, upravo taj koji je saopštio da je sutkinja Desanka Lopičić sudija izvjestilac u ovom predmetu.

"Našli ste za shodno da odbacite kao neosnovanu i moju “ozbiljnu sumnju u namjere Ustavnog suda Crne Gore”, a da pritom ni u kom vidu niste obrazložili razloge zbog kojih je Ustavni sud Skupštini kao učesniku u postupku po prvi put odredio rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije po podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporenog akta Skupštine."

"Na kraju, gospodine predsjedniče Ustavnog suda, u posljednjem stavu Vašeg reagovanja, u kojem ste zahtjev i razloge Skupštine za produženje roka za dostavljanje odgovora i dokumentacije ocijenili opravdanim i zasnovanim na Ustavom i Poslovnikom utvrđenim rješenjima, saglasno čemu ste donijeli odluku da produžite pomenuti rok Skupštini za još 15 dana, dali ste najbolju argumentaciju svakoj mojoj s tim u vezi izgovorenoj riječi na Prvoj vanrednoj sjednici Skupštine u 2021. godini. Uostalom, na donošenje odluke o produženju roka odlučili ste se tek nakon održane sjednice Skupštine, iako ste imali priliku da to pitanje riješite do momenta održavanja sjednice, i tako poštedite instituciju na čijem se čelu nalazite dešavanja koja su uslijedila, a sve nas uskratite za povod za sačinjavanje ovog i prethodnih dopisa“, zaključuje se u reagovanju predsjednika Skupštine, Alekse Bečića.

Preporučujemo za Vas