Civili motre na moral i podobnost u VCG

Obavještajno bezbjednosni direktorat MO, u kome je samo 10 odsto profesionalnih oficira, koristio široka ovlašćenja za potrebe bivše vlasti. Izostao parlamentarni nadzor, kao i interesovanje Odjeljenja za inspekcijski nadzor

49607 pregleda 132 reakcija 84 komentar(a)
Desetine oficira prekomandovano na osnovu procjena Direktorata: Perović (desno), Foto: Filip Roganović
Desetine oficira prekomandovano na osnovu procjena Direktorata: Perović (desno), Foto: Filip Roganović

Obavještajno bezbjednosni direktorat (OBD) Ministarstva odbrane ima najgori omjer broja zaposlenih civila u odnosu na broj profesionalnih vojnih lica - kada su u pitanju slične službe država članica NATO-a.

Tokom mandata bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića (DPS), Obavještajni direktorat je toliko uvećan da „po brojnosti sada bolje odgovara odbrambenom sistemu Hrvatske ili Slovenije, navodi izvor “Vijesti” blizak MO. Bivša vlast vlast usvojila je Zakon o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima kojim je, pored Agencije za nacionalnu bezbjednost, u ovu oblast uvedena ojačana vojna tajna služba, na čije je čelo je doveden nekadašnji policijski funkcioner i direktor spuškog zatvora Miljan Perović.

Zakonom o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, na koji je tadašnja opozicija imala brojne primjedbe, uvedeno je i da ta služba vrši i “bezbjednosne provjere i utvrđivanje bezbjednosnih smetnji za zaposlene i lica angažovana po bilo kom osnovu u MO, lica u službi u Vojsci i lica angažovana po bilo kom osnovu u Vojsci”.

Istovremeno, zakon predviđa da način na koji će OBD vršiti svoje poslove propisuje MO koje čak određuje i “bezbjednosne smetnje … za zaposlene i lica angažovana po bilo kom osnovu u Ministarstvu”. To je bivšem ministru dalo izuzetno široka ovlašćenja i mehanizam za direktan uticaj na rad vojne tajne službe koja se bavi onim što se nekada u SFRJ podrazumijevalo pod pojmom “vanjski i unutrašnji neprijatelj”.

Obavještajni direktorat nije ostao imun od intenzivnih i nekritičkih zapoljšavanja po partijskoj osnovi i to većinom civinih kadrova koje je “teren prepoznao” da su podržavaoci DPS-a.

Koliko je OBD navodno vojna služba bezbjednosti, najbolje govori podatak da je broj profesionalnih oficira koji su postavljeni na dužnost u tom Direktoratu manji od 10 odsto njegovog ukupnog sastava, navode sagovornici “Vijesti”.

Među civilima koji rade u OBD-u su i neki bliski srodnici i članovi porodica pojedinih visokih oficira VCG prepoznatih kao podržavaoci DPS-a, kao što je to naprimjer, slučaj sa suprugom kapetana fregate Gorana Đurkovića, koji je lani postavljen za komandanta Mornarice VCG. Đurkovića su ranije pripadnici Mornarice javno prozivali da je na njih navodno vršio pritisak zbog odlazaka na litije, odnosno pred izbore 30. avgusta.

“Vijesti” iz Ministarstva odbrane ni nakon skoro mjesec dana nisu dobile odgovor na pitanja - koliko izvršilaca broji OBD, odnosno mogu li potvrditi ili demantovati informaciju da trenutno manje od 10 odsto sastava tog Direktorata čine oficiri VCG. Nije odgovoreno ni šta je Miljana Perovića preporučilo da bude na čelu vojne obavještajne i kontraobavještajne službe.

Odbor za bezbjednost nije interesovao rad OBD-a: predsjednik Branko Čavor
Odbor za bezbjednost nije interesovao rad OBD-a: predsjednik Branko Čavor foto: Savo Prelević

Predlažući ga na tu funkciju, na koju je Perovića formalno imenovala bivša Vlada premijera Duška Markovića (DPS), bivši ministar je u oktobru 2019. naveo da Perović “sa velikim iskustvom i rezultatima u radu, u toku radnog iskustva od 1998. godine na poslovima iz oblasti bezbjednosti, ispunjava sve uslove za uspješno vršenje poslova generalnog direktora OBD-a”.

Ipak, za vrijeme njegovog mandata na čelu ZIKS-a, zatvorenik Dalibor Đurić je u krugu spuškog zatvora 2016. ubijen iz snajpera.

Perović je, inače, nakon razgovora kojeg je imao sa ministarkom Injac, krajem decembra, podnio ostavku na mjesto direktora OBD-a, a to se dogodilo samo par dana poslije saobraćajne nesreće službenog automobila MO u kojem je bio direktor OBD-a, u kasnim večernjim satima u centru Podgorice, a u kojoj je Perović zadobio lakše povrede. Njegov nasljednik još nije imenovan.

Sagovornici “Vijesti” iz vrha MO i VCG ističu da je njegov mandat na čelu OBD-a obilježilo proganjanje vojnika i službenika VCG koji su prepoznati kao oni koji se ne slažu sa politikom donedavno vladajućih crnogorskih partija. Ta služba je lani otkrila i pratila, kako navode izvori, vojna lica koja idu na litije. Na osnovu njihovih procjena, preko noći su na desetine profesionalnih pripadnika VCG dobili prekomande da službuju daleko od mjesta gdje žive, ili su poslati na rad od kuće. Raskidani su ugovori o radu, ili su ti ljudi proglašavani kao nepodobni za slanje u međunarodne misije.

Zaposleni u OBD-u pored ostaloga, dodaje sagovornik “Vijesti”, prate i društvene mreže i aktivnosti vojnih lica na njima i navodno “svakodnevno izvrše i pet ili šest bezbjednosnih provjera” lica zaposlenih u VCG i MO. Za ovakav radi pripadnici tog odjeljenja bili su nagrađeni visokim platama i brojnim benefitima, poput beneficiranog radnog staža, službenim automobilima na 24-satnom korišćenju, dodjelom stanova… Sagovornici navode da u protekle četiri godine nad OBD nije vršen parlamentarni nadzor od strane Odbora za odbranu i bezbjednost Skupštine, niti su aktivnosti ove službe bile predmet interesovanja Odjeljenja za inspekcijski nadzor Ministarstva.

Zašto su vanredno unaprijeđeni komandanti Đuričanin i Mišković

Sagovornici „Vijesti“ kao ozbiljan propust u radu OBD-a navode i primjer vanrednog unapređenja u činove potpukovnika i to odmah nakon izbora 30. avgusta, komandanta Čete specijalnih snaga VCG Ilije Đuričanina i komandanta čete Vojne policije Tadije Miškovića. To je urađeno uprkos tome što je, kako navode naši izvori, tokom novogodišnjih praznika 2019/20 godine u Podgorici, Mišković, navodno u alkoholisanom stanju, upravljajući službenim vozilom MO, izazvao saobraćajni udes, a drugi akter ovog udesa bio je tadašnji major Ilija Đuričanin sa svojim privatnim vozilom.

Gdje su i po po kom osnovu 2. januara 2020. ovi visoki oficiri VCG bili angažovani u popodnevnim i večernjim satima, ostalo je misterija. Uviđaj na mjestu udesa nije vršen prenio je sagovornik, a šteta na službenom vozilu MO od više hiljada eura je otpisana u tajnosti i bez pokretanja disciplinskog postupka.

MO nije odgovorilo ni na pitanja “Viesti” o unapređenjima Đuričanina i Miškovića, niti o okolnostima čudnog saobračajnog udesa 2. januara prošle godine u Podgorici čiji su oni bili akteri. Nije odgovoreno ni da li je službena “opel insignia” koju je tada razbio Mišković, uopšte mogla biti popravljena ili je morala biti otpisana.

Nije istražen nestanak bombi iz magacina u Brezoviku i šverc droge u “Jadranu”

Obavještajno bezbjednosni direktorat do danas nije riješio sve aspekte dva vanredna događaja visokog profila u Vojsci. To je krađa naoružanja iz vojnog magacina u Brezoviku odakle su nestala dva sanduka ručnih bombi. Odnosno skandal sa pokušajem šverca 60 kilograma kokaina i nešto oružja školskim brodom MVCG, jedrenjakom “Jadran”.

Bombe ukradene iz aktivnog vojnog magacina Brezovik ni do danas nisu pronađene, niti je ovaj slučaj rasvijetljen, isto kao što ni do danas nije rasvijetljeno kako je vojni objekat Opatovo kod Tivta, mjesecima služio kriminalnoj grupi za sakrivanje droge koju je kasnije pokušala prošvercovati do Turske, niti je iko u MO i lancu komandovanja VCG, snosio ikakvu odgovornost za te skandale.

Tada odgovoran za bezbjednost u VCG pukovnik Željko Radulović, nije snosio nikakve posljedice zbog skandala sa drogom na „Jadranu“, već je nedugo potom nagrađen pohvalom i upućen na dužnost u vojnu diplomatiju u Brisel. Iz MO nisu odgovorili ni na molbu „Vijesti“ da objasne ovakvo postupanje bivšeg rukovodstva MO i VCG prema pukovniku Raduloviću, odnosno da prokomentarišu šta misle o radu pripadnika OBD-a i činjenici da do danas nije pronađeno naoružanje ukradeno prije dvije godine iz Brezovika.

Pres u MO povodom zapljene kokaina, Bošković sa saradnicima (arhiva)
Pres u MO povodom zapljene kokaina, Bošković sa saradnicima (arhiva) foto: Savo Prelević

Na ista pitanja „Vijesti“ nije odgovorio ni bivši ministar Bošković, kome su pitanja upućena preko informativne službe DPS-a čiji je on sada poslanik u Skupštini Crne Gore.

Bonus video: